5-redenen-waarom-je-af-en-toe-met-een-psycholoog-zou-moeten-praten

Met een psycholoog praten: wanneer is dat een goed idee? Als jij je op dit moment afvraagt of therapie misschien nuttig voor je zou zijn, dan is het antwoord ‘ja’. Therapie is allang niet meer alleen voor mensen met aantoonbare psychische aandoeningen. Ook als je met iets relatief ‘kleins’ in de knoop zit, kan een psycholoog je helpen.

En ook als dat niet zo is trouwens. Je hebt geen specifiek probleem nodig om veel te leren en te groeien van therapie. In veel gevallen zijn een paar gesprekken met een psycholoog al voldoende om nog beter in je vel te komen zitten. Dit zijn 5 redenen waarom je af en toe met een psycholoog zou moeten praten.

1. Zelfkennis opdoen

Zonder objectieve buitenstaander is het soms ontzettend moeilijk om aan zelfreflectie te doen. Vaak begrijpen we niet goed waarom we bepaalde dingen doen of zeggen. Of we nemen de tijd of moeite niet om erbij stil te staan; we doen die dingen immers altijd al op onze manier. Een psycholoog stelt vragen over wat jij misschien wel als doodnormaal bent gaan beschouwen. Zo leer je te reflecteren op je eigen gedrag en jezelf vragen te stellen als: wat wil ik nu eigenlijk? Waar word ik gelukkig van? Welk gedrag of denkpatroon staat me daarbij in de weg? Deze zelfreflectie kan hele nuttige uitkomsten hebben:

  • Je begrijpt waarom je in bepaalde gedrags- of denkpatronen vastgegroeid bent.
  • Je komt tot de conclusie dat je sommige dingen heel anders wil doen.
  • Je krijgt meer begrip voor mensen om je heen en hun verschillende perspectieven.

2. Met een objectieve partij praten

Sommige zaken kun je nu eenmaal niet goed met je partner, een vriend of vriendin of een familielid bespreken. Deze personen staan dan simpelweg te dicht bij jou of zijn te veel bij de situatie betrokken. Een psycholoog is daarentegen objectief. Hij of zij zal geen partij trekken, geen vooroordelen hebben en je niet direct vertellen hoe je het allemaal het beste kunt oplossen.

Zelf aan het werk

Een psycholoog houdt je eerder een spiegel voor en laat je focussen op de rol die jij in de situatie speelt. Dit betekent dat je zelf aan het werk moet. Hoe kan jij de situatie verbeteren of het probleem oplossen? Wat kan jij ervan leren? Hoe kan jij in de toekomst beter handelen? Dieperliggende oorzaken – als die er zijn – worden hierdoor ook aan het licht gebracht. Zo krijg je de handvatten aangeboden om het probleem zelf op te lossen.

3. Mentaal sterker worden

Je psycholoog functioneert als een gids. Hij of zij heeft heel veel ervaring met uiteenlopende problemen en de manieren waarop die problemen het best opgelost kunnen worden. Een psycholoog helpt je dus om het rechte spoor weer terug te vinden. De bedoeling van therapie is dat je het werk zo veel mogelijk zelf doet; je moet het dus ook niet zien als een wondermiddel.

Met een psycholoog praten geeft je waardevolle vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt. Veel mensen ontdekken zoveel over zichzelf en hun mogelijkheden dat ze in de toekomst veel beter met vergelijkbare problemen om kunnen gaan. Van therapie word je dus mentaal sterker.

Mentaal sterker worden

4. Je hart luchten

We gaan soms zo op in de waan van de dag dat we nauwelijks nog stilstaan bij hoe we ons eigenlijk voelen. Veel mensen praten nauwelijks over emoties en zijn zich ook maar weinig bewust van hun gevoelens. In therapie zit er niks anders op dan over je gevoelens en gedachten te praten. Soms komen daarbij zaken naar boven waarvan je niet eens wist dat ze je zo dwars zaten. Online met een psycholoog praten kan dan ook enorm opluchten. Zie het als waardevolle tijd voor jezelf.

GERELATEERD:  Onderzoek toont aan dat de kantoortuin zorgt voor verzuim door burn-out

5. Je mentale gezondheid onderhouden

Ook als er eigenlijk niks specifiek mis is, doe je er goed aan af en toe met een psycholoog te praten. Net zoals een controle bij de dokter of tandarts, controleer je daarmee of je nog op het juiste pad zit. Het is als een soort check-up van je mentale gezondheid. Ben ik nog gelukkig? Op welk vlak kan ik verbeteren? Hoe blijf ik lekker in m’n vel zitten? Therapie zorgt ervoor dat jij jezelf, jouw normen en waarden, en dat wat jij belangrijk vindt niet uit het oog verliest.

Waarover met een psycholoog praten?

Niks is te vaag, te gek of te onbelangrijk voor een psycholoog. Je hoeft echt geen zware psychische klachten te hebben om in therapie te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook goed met een psycholoog gaan praten als je:

  • veel piekert, je vaak zorgen maakt of last hebt van angstgedachten of nachtmerries;
  • onzeker bent, last hebt van faalangst of je vaak schuldig voelt;
  • niet goed weet wat je precies wil in het leven of vastloopt op je werk of op school;
  • moeite hebt met emoties om te gaan, last hebt van stemmingswisselingen of je vaak down voelt;
  • oververmoeid bent, je futloos voelt of last hebt van stress;
  • hulp nodig hebt bij het maken van een belangrijke keuze of het ingaan van een nieuwe levensfase.

Een psycholoog hoort dagelijks ontzettend veel verschillende verhalen. Waar jij ook mee worstelt, je bent niet de enige. Door af en toe met een psycholoog te praten, kom jij weer lekker in je vel te zitten.

Naar een psycholoog met psychische klachten

Steeds meer mensen krijgen te maken met psychische klachten. Stress, sombere gedachten en angst zijn veel voorkomende mentale problemen. Met een psycholoog praten is een goed idee wanneer je symptomen herkent en graag wilt werken aan je mentale gezondheid.

Je kunt bij een psycholoog terecht met de volgende klachten:

Plan nu een vrijblijvend gesprek

Wil je met een psycholoog praten? Of je nu wilt praten over je angst, stemmingswisselingen of iets heel anders; je kunt bij onze online psychologen terecht. Plan een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of therapie iets voor jou is.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over met een psycholoog praten:

    Waarover kan je met een psycholoog praten?

    Je kunt van alles bespreken met een psycholoog. Of het nu gaat over je werk, relatie of iets heel anders; je mag en kunt alles zeggen. Ook als je van tevoren niet zo goed weet wat je wilt zeggen of bespreken, maar wel behoefte hebt aan therapie, kun je een psycholoog contacteren.

    Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

    Om met een online psycholoog te praten, heb je geen verwijzing van een arts nodig. Je kunt dus zelfstandig contact opnemen met een therapeut. Je gegevens en informatie worden ook niet gedeeld met je arts of zorgverzekering.

    Kan je alles zeggen tegen een psycholoog?

    Je kunt alles zeggen wat je wilt zeggen tegen een psycholoog. Alle psychologen hebben een geheimhoudingsplicht en zullen jouw informatie dus niet zomaar delen. Bovendien hoef je je nergens voor te schamen; een psycholoog oordeelt niet.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?