Wanneer wordt een bezoek aan een psycholoog vergoed

Deze vraag krijgen we heel vaak (en terecht natuurlijk): wanneer wordt een psycholoog vergoed? We hebben goed nieuws! Sinds 2014 wordt psychologische hulp door je basisverzekering vergoed. Het gaat hierbij om de gehele behandeling. Er is dus geen sprake van een maximaal aantal therapiesessies. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Wanneer wordt een psycholoog vergoed?

Verwijsbrief van een arts

Je hebt een verwijsbrief van een arts nodig om een bezoek aan een psycholoog vergoed te krijgen. In de meeste gevallen is dit je huisarts, maar het kan bijvoorbeeld ook een bedrijfsarts of jeugdarts zijn. Bij deze arts trek je aan de bel als je met psychologische problemen kampt. De verwijzing functioneert voor je zorgverzekering als ‘bewijs’ dat psychologische hulp als medisch noodzakelijk wordt geacht. Een verwijzing is een jaar geldig.

Er moet een bepaalde diagnose zijn

Er moet sprake zijn van een bepaalde diagnose. Sommige specifieke angststoornissen hebben geen officiële diagnose, waardoor de behandeling ervan niet vergoed wordt. Ook de behandeling van slaapstoornissen en relatieproblemen wordt door de meeste zorgverzekeringen niet vergoedt.

Contract met je zorgverzekering is noodzakelijk

Als je wordt doorverwezen naar een ggz-instelling of ggz-behandelaar, dan moet deze instelling of behandelaar een contract met je zorgverzekering hebben. Dit is meestal wel het geval, maar als dit niet zo is, dan worden de kosten mogelijk niet of slechts deels vergoed. Ook kan het zo zijn dat je de kosten in eerste instantie zelf moet voorschieten en vervolgens bij je zorgverzekering kunt declareren.

Wanneer wordt een psycholoog vergoed

Behandeling door huisarts of praktijkondersteuner

Lichte psychologische klachten kan de huisarts, of de Praktijkondersteuner Huisarts (POH), zelf behandelen. Het voordeel hiervan is dat deze zorg onder de huisartsenzorg valt en helemaal vergoed wordt, zonder dat je hiervoor eigen risico hoeft te betalen.

Je betaalt altijd eigen risico

Ook als je behandeling bij de psycholoog volledig vergoed wordt, betaal je altijd je eigen risico. Dit eigen risico bedraagt €385. Als je geen lange behandeling nodig denkt te hebben, is het soms verstandiger zelf voor enkele sessies te betalen. Zo hoef je je eigen risico niet aan te spreken. Hou er verder rekening mee dat eventuele voorgeschreven medicatie niet (volledig) vergoed wordt.

GERELATEERD:  Onderzoek toont aan dat de kantoortuin zorgt voor verzuim door burn-out

Deze psychologische hulp wordt niet vergoed

Zoals we net al kort noemden moet er sprake zijn van een bepaalde diagnose voordat een psycholoog wordt vergoed. Heb je bijvoorbeeld burn-outklachten? Een bezoek aan een psycholoog voor problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid, wordt niet vergoed. Ook de volgende psychologische hulp wordt niet vergoed door de basisverzekering:

Wordt De Online Psycholoog vergoed?

Online therapie wordt door Nederlandse zorgverzekeraars helaas (nog) niet vergoed. Het voordeel hiervan is wel dat je voor De Online Psycholoog geen doorverwijzing nodig hebt en ook niet op een wachtlijst komt te staan. Je kunt bij ons dus direct terecht. Het tarief van onze psychologen is €95 per sessie van 45 minuten. De kosten van vier sessies zijn dus ongeveer gelijk aan de bijdrage vanuit het eigen risico die je bij reguliere therapie ook moet betalen.

Omdat wij met professionele, BIG-geregistreerde (gz-)psychologen samenwerken, kan online therapie wel vergoed worden door een reis- of expatverzekering. Woon je in het buitenland, maar volg je graag therapie in het Nederlands? Check dan even de polisvoorwaarden van je verzekering.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over wanneer een psycholoog vergoed wordt:

    Kan ik ook zonder verwijzing naar een psycholoog?

    Ja, je kunt zonder verwijzing van een arts naar een psycholoog. Zo kun je bij De Online Psycholoog terecht zonder doorverwijzing. Echter, je krijgt de hulp dan niet vergoed uit je basisverzekering.

    Is praten met een psycholoog gratis?

    Praten met een psycholoog wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Om de hulp vergoed te krijgen, moet je wel aan voorwaarden voldoen. Bovendien betaal je altijd eigen risico.

    Waarom worden bepaalde problemen niet vergoed?

    Behandelingen bij een psycholoog voor burn-out, rouw en slaapproblemen worden niet vergoed omdat deze niet zijn opgenomen in het DSM-5 handboek. Hierdoor worden ze niet erkend als officiële diagnose.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?