Voor psychisch hulpverleners bestaan tegenwoordig allerlei titels en benamingen: psycholoog, psychiater, therapeut, psychotherapeut, coach, et cetera. Deze titels hebben te maken met de bevoegdheden, opleidingen en specialisaties van de verschillende hulpverleners. Psychiaters verschillen wat dat betreft op een aantal cruciale punten van andere psychisch hulpverleners. Wat doet een psychiater nu precies?
Een psychiater is een arts
Een psychiater is als enige van de psychisch hulpverleners een arts. Hij of zij heeft zes jaar geneeskunde gestudeerd en heeft daarna een 4,5-jarige opleiding in de psychiatrie afgerond. Deze opleiding mogen alleen afgestudeerd artsen volgen. Omdat een psychiater een medische achtergrond heeft, behandelt hij of zij psychische aandoeningen in combinatie met de algehele lichamelijke gezondheid. De psychiater is daarbij als enige bevoegd medicatie voor te schrijven.
Het werkveld van een psychiater
Alhoewel een psychiater dezelfde behandeltechnieken als een psycholoog kan en mag toepassen, komt het er in de praktijk op neer dat de psychiater vrijwel uitsluitend patiënten met ernstige psychische stoornissen behandelt. Voor de behandeling van stoornissen als schizofrenie, dwangstoornissen, bipolaire stoornissen of ernstige depressie is namelijk vaak medicatie noodzakelijk. Vanwege de ernst van deze problemen staan de cliënten van een psychiater vaak ook langer onder behandeling dan de cliënten van andere hulpverleners.
Deelgebieden
Psychiaters kunnen binnen verschillende deelgebieden werkzaam zijn:
- Kinder- en jeugdpsychiatrie
- Volwassenenpsychiatrie
- Ouderenpsychiatrie
- Sociale psychiatrie: dit vakgebied is gericht op de maatschappelijke en sociale context van de cliënt. De behandeling is vaak erg praktijkgericht.
- Forensische psychiatrie: forensisch psychiaters behandelen cliënten die door hun aandoening een strafbaar feit hebben gepleegd.
- Transculturele psychiatrie: in dit vakgebied wordt onderzoek uitgevoerd naar de invloed van verschillende culturen op de uitingsvormen en behandeling van psychische aandoeningen.
- Neuropsychiatrie: neuropsychiaters focussen op de biologische (of neurologische) oorzaken van psychische stoornissen.
- Ziekenhuispsychiatrie: psychiaters in het ziekenhuis behandelen cliënten die naast een lichamelijke aandoening (waarvoor ze naar het ziekenhuis moeten) ook een psychische aandoening hebben.
De behandeling van een psychiater
Een psychiater behandelt een cliënt met een combinatie van gesprekstherapie en medicatie. Omdat een psycholoog die gesprekstherapie ook kan geven, wordt de hulp van de psychiater soms alleen voor het medische deel van de behandeling ingeschakeld. Dit is zeker het geval als een cliënt al een goede band met een psycholoog heeft opgebouwd en hij of zij de gesprekstherapie liever bij die psycholoog blijft volgen.
Waar werken psychiaters?
Er zijn psychiaters die zelfstandig een praktijk openen, maar de meeste psychiaters zijn werkzaam bij zorginstellingen waar een psychiatrisch arts noodzakelijk is. Denk hierbij aan de psychiatrische afdeling van ziekenhuizen (PAAZ), tbs-klinieken, psychiatrische woonvoorzieningen, instellingen voor jeugdpsychiatrie, psychiatrische woonvoorzieningen of afkickklinieken. Waar de psychiater werkzaam is, hangt af van de specialisatie die hij of zij tijdens de opleiding gekozen heeft.
Wanneer heb ik een psychiater nodig?
Zoek je hulp voor beginnende psychische problemen, dan kom je meestal eerst bij een psycholoog terecht. Als die psycholoog denkt dat het nodig is, bijvoorbeeld omdat je baat kan hebben bij medicatie, dan kan hij of zij je doorverwijzen naar een psychiater. De psychiater stelt vervolgens een behandelplan samen, waarbij ook gebruikgemaakt kan worden van andere disciplines, zoals psychotherapie, bewegingstherapie, ergotherapie of maatschappelijk werk.
Loop jij al een tijdje met psychische klachten rond? Klop dan in eerste instantie bij een psycholoog aan. Bij De Online Psycholoog is ook een psychiater aangesloten, waardoor wij je indien nodig altijd door kunnen verwijzen. Wil je graag meer informatie? In dit artikel gaan we meer in detail in op de verschillen tussen een psycholoog en een psychiater. Of vraag vrijblijvend een gesprek aan: