Welke psycholoog past bij mij

Psychologen verschillen waarschijnlijk net zoveel van elkaar als hun cliënten. De theorieën, ideeën, meningen en behandeltechnieken van de ene psycholoog kunnen die van de andere psycholoog dan ook zomaar tegenspreken. Maar hoe weet jij dan welke psycholoog het best bij jou past?

Waarom is elke psycholoog anders?

Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk is het maar goed ook dat er zo veel verschillende psychologen bestaan. Zo is er voor iedereen een psycholoog en behandelplan dat bij hem of haar past. En dat is belangrijk, want bij psychische klachten is het lang niet altijd direct duidelijk hoe de problemen te verhelpen zijn. Dat verschilt per klacht en per persoon en daarom lopen de oplossingen ook zo uiteen. Wat voor de één werkt, maakt bij de ander mogelijk geen verschil.

Hoe kies ik een psycholoog die bij mij past?

Ga je voor het eerst naar een psycholoog en weet je niet hoe je de juiste hulpverlener moet kiezen? Stel jezelf dan onderstaande vragen.

Wat voor soort persoon is de psycholoog?

Een fijne klik met je psycholoog is het allerbelangrijkste om de therapie te laten slagen. Veel psychologen zetten dan ook wat algemene informatie over henzelf op hun website. Bijvoorbeeld over hun leeftijd, woonplaats, gezinssamenstelling, hobby’s of vrijetijdsbestedingen. Wat is de psycholoog voor persoon? En vind jij hierin herkenning?

Wat voor soort levensstijl heeft de psycholoog?

Als jouw psychische problemen te maken hebben met je levensstijl (je huwelijk, je kinderen of je werk, bijvoorbeeld) dan vind je het misschien prettig met iemand te praten die ervaring heeft met jouw situatie. Is de psycholoog getrouwd? Heeft hij of zij kinderen? De Online Psycholoog werkt bijvoorbeeld veel samen met psychologen die in het buitenland wonen en zich daardoor uitermate goed kunnen inleven in expatgerelateerde problemen.

Welke technieken gebruikt de psycholoog?

Verdiep je van tevoren een beetje in de psychologische behandeltechnieken die jou aanspreken. Psychologen maken vaak gebruik van gesprekstechnieken (cognitieve gedragstherapie), maar kunnen ook werken met lichaamsgerichte therapie (bewegingstherapie of EMDR-therapie), creatieve of alternatieve vormen van therapie (mindfulness of hypnotherapie) of groepstherapie. De verschillen in de effectiviteit van deze technieken zijn minimaal. Het succes ervan hangt namelijk in grote mate af van het vertrouwen dat jij hebt in de werkwijze van de psycholoog.

Op welke manier vinden de gesprekken plaats?

Je kunt natuurlijk een uurtje bij een psycholoog in de praktijk op de bank plaatsnemen, maar tegenwoordig zijn er veel alternatieve manieren om therapie te volgen. Ben je nog wat huiverig om naar een psycholoog te gaan? Dan vind je online therapie misschien wel prettiger. Online therapie is laagdrempelig omdat je er niet voor naar een praktijk hoeft en je de gesprekken aan je eigen keukentafel kunt voeren. Je kunt er bij sommige psychologen zelfs voor kiezen alleen te e-mailen of chatten.

GERELATEERD:  Naar een psycholoog zonder verwijzing, kan dat?

Volgens onderzoek geeft online therapie bovendien dezelfde resultaten als persoonlijke gesprekken. In beide gevallen heb je zelf de keuze gemaakt je problemen onder ogen te zien en er wat aan te doen. Dat is vaak al het halve werk!

Probeer het!

Heb je al het voorwerk gedaan en een psycholoog of praktijk gekozen die je aanspreekt? Dan is het gewoon een kwestie van proberen! Je weet nooit of je een fijne klik met de psycholoog hebt totdat je daadwerkelijk met hem of haar in gesprek gaat. Start de therapie met het idee dat het heel normaal is van hulpverlener te switchen als je je na een aantal gesprekken nog niet op je gemak voelt of geen vertrouwen in de behandeling hebt.

Hoe weet je of je een geschikte psycholoog gekozen hebt?

Je weet dat je een psycholoog gekozen hebt die goed bij je past als je je op gemak, gehoord en begrepen voelt. De psycholoog kan jouw vage klachten goed samenvatten en op een heldere manier terugbrengen tot één of enkele problemen. Vervolgens is hij of zij duidelijk over de werkwijze en het behandelplan, en wordt ook gecontroleerd of jij je hier prettig bij voelt. De psycholoog stuurt je soms in een bepaalde richting en geeft adviezen, maar veroordeelt je niet en leest je ook niet de les. Kortom, je hebt vertrouwen in de professionaliteit van de psycholoog en het succes van de behandeling.

Psychologen bij De Online Psycholoog

De Online Psycholoog helpt je een handje bij het kiezen van een psycholoog die bij jou past. We voeren een kennismakingsgesprek met je, waarin we jouw situatie, persoonlijkheid, specifieke problemen en voorkeuren in kaart brengen. Vervolgens koppelen we je aan een psycholoog waarvan wij denken dat die goed bij jou past.

Deze psycholoog stelt op basis van een eerste gesprek een behandelplan op, waardoor je precies weet waar je aan toe bent en of dat wat voor je is. Omdat wij met veel psychologen samenwerken, is het bovendien eenvoudig indien nodig van hulpverlener te switchen!

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?