online therapie koppel

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk iemand te vinden die niet ooit een keer in therapie is geweest. Steeds meer mensen vinden de weg naar een psycholoog, coach of andere hulpverlener. Dat is natuurlijk een hele positieve ontwikkeling, maar gek genoeg is het taboe op therapie nog nauwelijks afgenomen.

Professionele hulp inschakelen is en blijft een grote stap. Want als je in therapie gaat, is er dan niet iets helemaal mis met je? En is het niet een teken van zwakte om je eigen problemen niet zelf op te kunnen lossen?

Waarom is therapie taboe?

Vrijwel iedereen loopt op een bepaald punt in zijn of haar leven wel tegen psychische problemen aan. Toch kiezen we er vaak voor eindeloos met die problemen rond te blijven lopen. Vooral mannen hebben vaak de neiging lacherig te doen over professionele hulp. Waarom?

Mijn probleem is niet ‘erg’ genoeg

Nog altijd denken veel mensen dat je echt aan de grond moet zitten voordat je de hulp van een psycholoog in mag schakelen. Als je een goed leven hebt – een dak boven je hoofd, een liefhebbende partner, gezonde kinderen, een uitdagende baan – dan mag je toch niet klagen? Dan heb je het recht niet ongelukkig te zijn. Deze gedachtegang weerhoudt veel mensen ervan hulp te zoeken.

Zonde, want een psycholoog is er echt niet alleen maar voor mensen met heftige psychische problemen. Ook de ‘kleine’ klachten mogen er zijn: de ontevredenheid over de dagelijkse sleur, de stress van werk, de terugkerende ruzies met je partner. Sterker nog, hoe eerder dit soort problemen aangepakt worden, hoe beter. Daarbij zit geluk ‘m niet in externe factoren, maar in je psyche. Iedereen heeft het ‘recht’ niet lekker in zijn of haar vel te zitten en hulp te vragen.

Als ik hulp nodig heb, ben ik ‘zwak’

Binnen de maatschappij bestaat nog altijd het idee dat je zwak bent als je hulp nodig hebt. En als jij je al niks aantrekt van wat een ander van je vindt, dan ben je misschien wel je eigen grootste vijand. Veel mensen vinden zichzelf namelijk zwak als ze hulp nodig hebben.

Dat is een overtuiging die we maar beter zo snel mogelijk kunnen elimineren. Geen hulp inschakelen als je dat wel nodig hebt is zwak. Goed voor jezelf zorgen door een professional om hulp te vragen maakt je sterker.

Therapie is ‘niks voor mij’

Het idee om tegenover een wildvreemde in een stoel te gaan zitten en je levensverhaal uit de doeken te doen is voor veel mensen beangstigend. Is het niet gek om met die onbekende therapeut over de meest intieme onderwerpen te praten? Kan ik dat überhaupt wel? Wat als ik moet huilen? Velen vinden het lastig zich voor te stellen dat dit echt kan werken.

Dan komt al gauw het excuus ‘dat is niks voor mij’ om de hoek kijken. Onnodig, want een psycholoog is ervoor opgeleid jou op je gemak te stellen en jouw grenzen te respecteren. Problemen bespreken met een psycholoog is bovendien bewezen effectief.

GERELATEERD:  In therapie? Eenvoudig naar een online psycholoog zonder verwijzing

Waarom je het niet altijd alleen kan

  • Je kunt je eigen situatie niet goed overzien. Het is ontzettend lastig bij jezelf te detecteren waar bepaalde problemen vandaan komen. We zijn ons vaak niet bewust van onze belemmerende gedrags- en gedachtepatronen en zien niet in dat het ook anders kan. Je kent jezelf misschien wel het beste, maar dat betekent niet dat jij ook de aangewezen persoon bent om je eigen problemen op te lossen.
  • Vrienden en familie zijn subjectief. Misschien heb je al wel bij vrienden of familie aangegeven dat het niet goed met je gaat. Dat is een goede zet, want een sociaal vangnet geeft ons een schouder om op uit te huilen en steekt ons een hart onder de riem. Vrienden en familie staan echter vaak midden in de situatie of kennen jou té goed om je objectieve adviezen te kunnen geven.
  • Een psycholoog is een gelijkwaardige gesprekspartner. Omdat een psycholoog een buitenstaander is, kan hij of zij jouw situatie veel beter inschatten. Een psycholoog is objectief, heeft geen vooroordelen en vindt niks gek. Hij of zij heeft er bovendien voor geleerd jou niet met adviezen te overstelpen, maar verdiepende vragen te stellen. Zo ga jij anders naar je eigen leven, gedrag en gedachten kijken en ontdek je zelf nieuwe mogelijkheden en oplossingen.

Taboe op therapie is onnodig

De één heeft last van stress en overbelasting, de ander van relatieproblemen, en de volgende kampt met zingevingsvragen. Iedereen herkent zich wel in de verhalen van anderen over levensfases waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Dat komt omdat we allemaal op een bepaald punt vastroesten in bepaalde routines, gewoonten en denkpatronen. En die zorgen er soms voor dat het maar niet lukt ons leven zo vorm te geven als we graag zouden willen.

Iedereen zou in therapie moeten

Iedereen kan dus in meer of mindere mate baat hebben bij therapie. Ook als er niks concreet mis is, blijkt toch vaak verbetering mogelijk. Je kunt een bezoek aan de psycholoog dan ook gerust zien als onderhoud voor je mentale gezondheid. Therapie hoeft ook helemaal niet lang te duren of emotioneel intens te zijn. Een bezoek aan een psycholoog is als een pas op de plaats maken: hoe gaat het nu eigenlijk écht met je? Wie weet wat voor mooie eyeopeners daaruit komen!

Therapie steeds laagdrempeliger

Het besluit nemen professionele hulp in te schakelen is vaak het lastigst. Gelukkig wordt therapie steeds laagdrempeliger, zeker nu veel psychologen hun diensten ook online aanbieden. Hulp schakel je nu eenvoudig vanuit huis in, zonder tussenkomst van je huisarts. En zodra die eerste stap eenmaal is gezet, zul je ongetwijfeld merken dat therapie steeds makkelijker en vanzelfsprekender wordt.

Vraag een gratis kennismaking aan

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina met tarieven & vergoedingen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?