Online therapie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Van algemene zelfhulpprogramma’s tot op het individu afgestemde psychotherapie: het kan allemaal online. En dat biedt veel voordelen.
Online therapie is effectief
Sinds de opkomst van online therapie is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit ervan. Dit onderzoek is nog niet compleet, maar heeft inmiddels wel aangetoond dat online therapie in veel gevallen net zo effectief is als reguliere therapie. Dit is met name het geval voor cliënten met enkelvoudige psychische problematiek. Hieronder vallen bijvoorbeeld depressie en angststoornissen.[1]
Het succes van online therapie is waarschijnlijk te danken aan het feit dat de cliënt de therapie in de eigen omgeving kan volgen. Deze omgeving is vertrouwd, waardoor de cliënt zich meer op zijn of haar gemak voelt. Dat levert meer (zelf)vertrouwen en een hoge concentratie op. Het wordt daardoor gemakkelijker over moeilijke onderwerpen te praten.
Online therapie is laagdrempelig
Wie nog twijfelt over therapie, is online sneller over de streep getrokken. Online therapie is vrijblijvender en garandeert meer anonimiteit. Je kiest zelf hoe je met je psycholoog wil communiceren: door te videobellen of door te schrijven via e-mail of zelfs via chat. Door deze laagdrempeligheid wordt steeds vaker in een vroeg stadium van psychische problemen ingegrepen. Ook dat vergroot het succes van de behandeling.[2]
Online therapie is toegankelijk
Het is voor iedereen met een internetverbinding mogelijk in therapie te gaan. Ook als je in een afgelegen gebied woont, veel reist of geëmigreerd bent. Expats kunnen online dus therapie in het Nederlands volgen. Voor mensen die aan huis gebonden zijn, is online therapie eveneens een uitkomst. Daarbij zijn online behandelaars ook vaak buiten kantoortijden beschikbaar.
Online bestaat een grote keuze aan psychologen
Het aanbod van psychologen online is groot. Er is daardoor veel meer aandacht voor de juiste match tussen behandelaar en cliënt. Deze match is cruciaal voor het succes van de therapie. Bij De Online Psycholoog zijn verschillende psychologen aangesloten met elk hun eigen expertises en behandelvormen. Zo krijg jij een behandeling die bij jou past en is wisselen van psycholoog eventueel ook eenvoudig geregeld.
Online therapie is direct beschikbaar
De reguliere ggz kent lange wachttijden, maar met online therapie kan je vandaag nog starten. Een doorverwijzing heb je niet nodig. Ook scheelt het je reistijd en -kosten.
Overweeg je online met een psycholoog in gesprek te gaan? Lees hier meer over hoe online therapie werkt.
Veel gestelde vragen over online therapie:
Is online therapie effectief?
Onderzoek wijst uit dat online therapie net zo effectief is als reguliere therapie. Dat geldt in elk geval voor klachten die normaal gesproken in de basis-ggz behandeld worden. Voorbeelden hiervan zijn stemmingsstoornissen, zoals depressie, en angst– en stressklachten.
Hoe werkt online therapie?
Online therapie volg je door met een online psycholoog te videobellen, e-mailen of chatten. Een internetverbinding is dus het enige wat je nodig hebt. Door de ruime keuze aan online psychologen, kan online therapie volledig aan jouw klachten, behoeften en voorkeuren worden aangepast.
Wat zijn de voordelen van online therapie?
Online therapie heeft veel voordelen ten opzichte van reguliere therapie. Je volgt het vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Zo is het voor iedereen toegankelijk, ook als je veel reist of in het buitenland woont. Voor online therapie bestaan ten slotte geen wachtlijsten!
Bronnen:
[1] Van der Linde, F. (2021, 24 maart). Online therapie maakt psychische hulp voor iedereen toegankelijk. Analyse Nederland. Via: Analysenederland.nl; Mulders, L. (2018, 3 november). Online therapie bij een psycholoog: hoe werkt het? Psychologie Vandaag. Via: Psychologievandaag.nl; Blankers, M., Donker, T., Riper, H., & Schalken, F. (2015). ‘Effectiviteit van online hulpverlening’, in: Schalken, F. & Wolters, W. (eds.). Handboek online hulpverlening (2de ed.), p. 29-33. Bohn Stafleu van Loghum.
[2] Van der Linde, F. (2021, 24 maart). Online therapie maakt psychische hulp voor iedereen toegankelijk. Analyse Nederland. Via: Analysenederland.nl.