Heb ik hulp van een psycholoog of psychiater nodig

Het is nogal een wirwar aan hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg. Ook bij De Online Psycholoog zijn verschillende hulpverleners werkzaam, waaronder psychologen en psychiaters. Dit is belangrijk, omdat de vakgebieden van psycholoog en psychiater elkaar aanvullen. Zo leveren wij kwalitatieve zorg voor uiteenlopende psychologische klachten.

Het verschil tussen psychiater en psycholoog

Psychiater

Een psychiater is iets anders dan een psycholoog. Een psychiater heeft een medicijnenstudie en een vervolgopleiding tot psychiater afgerond. Hij of zij is dus arts met een specialisatie in geestesziekten – net zoals een cardioloog in het hart, een orthopeed in het bewegingsapparaat en een oncoloog in kanker gespecialiseerd is. Net als andere artsen mag een psychiater diagnoses stellen, onderzoek uitvoeren, de resultaten daarvan beoordelen en medicatie voorschrijven.

Psycholoog

De titel van psycholoog is in Nederland niet beschermt. In principe mag iedereen zich dus psycholoog noemen. Een officiële, BIG-geregistreerde psycholoog heeft echter een masteropleiding in de psychologie op zak. Een gz-psycholoog heeft daarnaast nog een post-masterdiploma behaald. Deze titel is wel beschermd. Een psycholoog is geen arts, maar een gedragswetenschapper. Psychologen werken voornamelijk met gespreks- en gedragstherapie.

Psycholoog en psychiater vullen elkaar aan

In de praktijk vullen psycholoog en psychiater elkaar vaak aan.[1] Een psycholoog analyseert het gedrag van mensen en het effect daarvan op de mentale gezondheid. Heb jij last van depressieve gevoelens? Dan gaat een psycholoog op zoek naar de gedachten- en gedragspatronen die je kunt veranderen om je beter te voelen. Voor veel klachten is therapie bij een psycholoog voldoende, maar bij ernstige klachten kan een psychiater je verder helpen.

Het werkveld van een psychiater heeft betrekking op de medische of lichamelijke kant van de klachten. Bij ernstige, psychische aandoeningen, zoals chronische depressie, schizofrenie, bipolaire stoornissen of psychoses spelen ook lichamelijke processen een rol. Een psychiater kan hier medicatie voor voorschrijven, zoals antidepressiva, antipsychotica en kalmeringsmiddelen. Met medicatie alleen zijn natuurlijk lang niet alle problemen opgelost. Maar ze zorgen vaak wel voor de stabilisatie en energie die mensen met dit soort aandoeningen nodig hebben om succesvol bij een psycholoog in therapie te gaan.

‘Een optimale patiëntenzorg kan via de onderlinge wisselwerking tussen de disciplines het beste gegarandeerd worden.’[2]

Online de juiste hulpverlener kiezen

Hoe weet je of je naar een psycholoog of psychiater moet? Daar helpen wij je bij. Op basis van een intakegesprek koppelen we je aan een hulpverlener die jouw specifieke klachten kan behandelen. Ook kunnen onze gediplomeerde psychologen je naar een online psychiater doorverwijzen als ze denken dat dat nodig is.

 

Veel gestelde vragen over psycholoog vs. psychiater:

Heb ik hulp van een psycholoog of psychiater nodig?

Voor veel klachten is therapie bij een psycholoog voldoende, maar bij ernstige klachten kan een psychiater je verder helpen. Een psycholoog is een gedragswetenschapper, een psychiater een arts, die ook medicatie mag voorschrijven. De Online Psycholoog koppelt jou aan de juiste hulpverlener.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Een psycholoog is een gedragswetenschapper. Hij of zij analyseert het gedrag van mensen en het effect daarvan op de mentale gezondheid. Een psychiater is een arts, die psychische problemen vanuit de medische of lichamelijke kant bekijkt. In de praktijk vullen psycholoog en psychiater elkaar vaak aan. Lees meer over het verschil.

Kan ik online naar een psychiater?

Bij De Online Psycholoog zijn ook online psychiaters aangesloten, gespecialiseerd in online psychiatrie. Zeker als je medicatie gebruikt, is regelmatige controle bij een psychiater belangrijk. Dit kan ook heel goed online. De Online Psycholoog stelt een persoonlijk behandeltraject met de juiste hulpverleners voor je op.

 

Bronnen:

[1] L. Mulders (2017, 26 oktober). Het verschil tussen een psycholoog en een psychiater. Via: Psychologievandaag.nl.

[2] A. P. J. Höppener (1982). Psychiater en psycholoog in het algemeen ziekenhuis, samen of apart. Tijdschrift voor psychiatrie 24(2), pp. 89-100. Via: Tijdschriftvoorpsychiatrie.nl.

 

Hallo, hoe kunnen we je helpen?