Hoe kies ik de juiste psycholoog voor mij

Het gaat al een tijdje niet goed met je en je hebt besloten de hulp van een psycholoog in te schakelen. Je kunt je nu door je huisarts naar een hulpverlener laten verwijzen, maar tegenwoordig heb je veel meer opties. Ook online! Dat maakt het mogelijk een psycholoog te vinden die echt bij je past. En dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Hoe kies je de juiste psycholoog?

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een psycholoog?

Kwaliteit en professionaliteit

Je gaat natuurlijk het liefst naar een professional die weet waar hij of zij het over heeft. De titel van psycholoog is in Nederland echter niet beschermd. Ga daarom na of de psycholoog die je op het oog hebt NIP- of BIG-geregistreerd is. Deze registraties krijgt een psycholoog alleen door een bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. Overweeg je online therapie? Kies dan voor een psycholoog die zich daarin gespecialiseerd heeft.

Expertise en therapievorm

Verschillende klachten en stoornissen worden op verschillende manieren behandeld. Psychologen specialiseren zich daarom vaak in bepaalde deelgebieden en behandelmethoden. Zo zijn er psychologen die alles afweten van stress en burn-out, van depressie en angst of van trauma en PTSS. Andere psychologen verdiepen zich in relatieproblematiek of gezinsdynamiek. Verdiep je ook in de behandelvormen en ga na wat goed bij jou past. Veel voorkomende therapievormen zijn:

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een psycholoog

Hoe vind ik een psycholoog met wie ik een klik heb?

Veel mensen schrijven het succes van therapie toe aan persoonlijke eigenschappen van hun psycholoog.[1] Uit onderzoek blijkt dat dit niet voor niks is.

Therapeutische relatie

De therapeutische relatie, ofwel de ‘klik’ met je psycholoog, is misschien wel het belangrijke aspect van behandelsucces. Drie factoren zijn hierbij van belang:[2]

  1. duidelijkheid en overeenstemming over het doel van de therapie
  2. duidelijkheid en overeenstemming over de behandelvorm(en)
  3. een vertrouwelijke, emotionele band tussen jou en je psycholoog

Een ‘klik’ zorgt voor beter resultaat

Steeds meer onderzoek toont aan dat een goede therapeutische relatie een groot positief effect op het behandelingsresultaat heeft.[3] En andersom: een slechte therapeutische relatie hindert de therapie. De klik met je psycholoog is volgens sommige onderzoeken daarom zelfs belangrijker dan de gekozen therapievorm![4] En hoe eerder jij die klik ervaart, hoe beter.[5] Heb je na een paar sessies het idee dat jij en je psycholoog niet op dezelfde golflengte zitten, aarzel dan niet van hulpverlener te switchen.

‘Hoe beter de therapeutische relatie in het begin, des te minder klachten later in de behandeling.’[6]

Hoe vind ik een psycholoog met wie ik een klik heb

Online in therapie bij de juiste psycholoog voor jou!

Al onze (gz-)psychologen en psychotherapeuten hebben een diploma in de psychologie op zak, zijn NIP- of BIG-geregistreerd en hebben ruimschoots ervaring met therapie online. Over kwaliteit en professionaliteit hoef je je dus geen zorgen te maken. En die therapeutische relatie? Die vinden wij ook heel belangrijk!

GERELATEERD:  Is een psychiater ook een psychotherapeut?

Juiste match tussen jou en je psycholoog

Op basis van een uitgebreid, vrijblijvend en kosteloos intakegesprek koppelen we je met zorg aan een psycholoog die bij jou past. We letten hierbij op je hulpvraag, je behoeften en je voorkeuren, maar ook op je persoonlijkheid. En klikt het onverhoopt toch niet? Dan is schakelen naar een andere psycholoog binnen ons uitgebreide team geen enkel probleem.

Neem gerust contact met ons op, zodat wij je meer kunnen vertellen over onze werkwijze.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over psycholoog kiezen:

    Hoe kies ik de juiste psycholoog?

    Met een psycholoog die goed bij jou past heeft therapie meer kans op slagen. Let bij het kiezen van een psycholoog op kwaliteit en professionaliteit, expertise en therapievorm, en je eigen gevoel: de ‘klik’ met je behandelaar is misschien wel het belangrijkst!

    Hoe belangrijk is de therapeutische relatie?

    De therapeutische relatie, ofwel de ‘klik’, met je psycholoog, is misschien wel het belangrijkste aspect van behandelsucces. Die klik wordt bepaald door overeenstemming over het doel van de therapie en de behandelvorm, en de emotionele band tussen jou en je psycholoog.

    Wat als ik geen klik heb met mijn psycholoog?

    De therapeutische relatie tussen jou en je psycholoog kan het succes van de therapie positief, maar ook negatief beïnvloeden. Ervaar je geen klik? Wissel dan van psycholoog. Bij De Online Psycholoog is switchen eenvoudig en geen enkel probleem.

     

    Bronnen:

    [1] M. J. Lambert & D. E. Barley (2001). Research summary on the therapeutic relationship and psychotherapy outcome. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training 38, pp. 357-361.

    [2] E. S. Bordin (1979). The generalizability of the psychoanalytic concept of the working alliance. Psychotherapy: Theary, Research & Practice 16, pp. 252-260.

    [3] E. R. Reefhuis, M. K. van Dijk, M. F. Miggiels, e.a. (2019). De kwaliteit van de therapeutische relatie voorspelt uitkomst van psychotherapie bij depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie 45(1), pp. 6-23; M. J. Huibers & P. Cuijpers (2015). Common (nonspecific) factors in psychotherapy. In: R. L. Cautin & S. O. Lilienfeld (eds.). The encyclopedia of clinical psychology. New York: Wiley & Sons.

    [4] GGZnieuws (2015, 16 april). Relatie tussen behandelaar en patiënt bepaalt succes behandeling. Via: Ggznieuws.nl; zie ook: Psyned (2021, 25 augustus). Therapeutische relatie: een klik met je psycholoog. Via: Psyned.nl.

    [5] E. R. Reefhuis, M. K. van Dijk, M. F. Miggiels, e.a. (2019). De kwaliteit van de therapeutische relatie voorspelt uitkomst van psychotherapie bij depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie 45(1), pp. 6-23.

    [6] E. R. Reefhuis, M. K. van Dijk, M. F. Miggiels, e.a. (2019). De kwaliteit van de therapeutische relatie voorspelt uitkomst van psychotherapie bij depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie 45(1), pp. 6-23.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?