GZ-psycholoog: wat is dat?

Wanneer je op zoek bent naar de juiste hulpverlener kom je waarschijnlijk veel verschillende termen tegen. Denk bijvoorbeeld aan basispsycholoog, psycholoog NIP en GZ-psycholoog. Het team van De Online Psycholoog bestaat uit gecertificeerde psychologen, waaronder gz-psychologen. Maar wat doet een GZ-psycholoog precies? En wat is het verschil tussen een basispsycholoog en een GZ-psycholoog?

In dit artikel geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is een GZ-psycholoog?
  • Wat zijn de taken van een GZ-psycholoog?
  • Wat doet een basispsycholoog?
  • Wat is het verschil tussen een GZ-psycholoog en een basispsycholoog?
  • Kun je zomaar bij een psycholoog terecht?

Wat is een GZ-psycholoog?

GZ-psycholoog staat voor gezondheidszorgpsycholoog. Echter, niet iedere psycholoog kan zich een gezondheidszorgpsycholoog noemen. Dit mag alleen wanneer hij of zij een universitaire studie in de psychologie heeft afgerond en een postdoctorale beroepsopleiding van twee jaar heeft gevolgd.

Tijdens deze studie en beroepsopleiding heeft de GZ-psycholoog zich gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van verschillende psychische klachten, zoals depressie, burn-out, angststoornis en verslaving.

Wanneer de volledige opleiding is afgerond, kan een GZ-psycholoog zich registreren in het BIG-register. Alleen personen die in het BIG-register staan, mogen de titel GZ-psycholoog voeren en behandelingen zelfstandig uitvoeren. [1]

Wat is een GZ-psycholoog

Wat doet een GZ-psycholoog?

Een GZ-psycholoog diagnosticeert en behandelt patiënten met psychische problemen en stoornissen. Dit doet hij of zij door middel van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden, zoals:

Wanneer een GZ-psycholoog is geregistreerd in het BIG-register kan hij/zij aan de slag bij verschillende zorginstellingen, waaronder de ggz, gehandicaptenzorg, ziekenhuizen en gevangenissen.

Wat doet een basispsycholoog?

Niet iedere psycholoog kan zich een GZ-psycholoog noemen. Maar wat is nu het verschil tussen een basispsycholoog en een gezondheidszorgpsycholoog. Een basispsycholoog heeft aan de Universiteit een master in psychologie behaald. Deze opleiding bestaat uit een bachelor van drie jaar en een éénjarige master.

Echter, de term psycholoog is niet beschermd. Om de kwaliteit van deze psychologen te waarborgen, zijn er registers opgesteld. Denk bijvoorbeeld het NIP of het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

GERELATEERD:  Psycholoog vs. psychiater, wat is het verschil?

Basispsychologen kunnen werken in de ggz als onderzoeker of praktijkondersteuner. Hier mogen zij intakegesprekken voeren en diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar sommige psychologen kunnen ook in het bedrijfsleven werken. [2]

Wat doet een basispsycholoog

Het verschil tussen een GZ-psycholoog en een basispsycholoog

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een basispsycholoog en een GZ-psycholoog. [2]

  1. GZ-psychologen mogen cliënten zelfstandig diagnosticeren en behandelen. Basispsychologen mogen geen hoofdbehandelaar zijn. Zij werken namelijk onder een GZ-psycholoog.
  2. GZ-psychologen zijn BIG geregistreerd. Dit betekent dat zij zelfstandig behandelingen uit mogen voeren, maar het betekent ook dat zorgverzekeraars bereid zijn om de behandelingen te vergoeden.

Kan ik zomaar naar een psycholoog?

Ja, het is mogelijk om zomaar naar een psycholoog te gaan zonder verwijzing van de huisarts. Wil je aanspraak maken op een vergoeding? Dan ga je eerst naar de huisarts. Deze verwijst je vervolgens door naar een basispsycholoog (vaak een praktijkondersteuner). Bij ernstige klachten word je direct doorverwezen naar een ggz-instelling met GZ-psychologen.

Wil je zo snel mogelijk bij een GZ-psycholoog terecht waar je ook nog eens een klik mee hebt? Dan kun je bij een van onze online psychologen terecht. En er is ook nog eens geen wachtlijst!

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over GZ-psychologen:

    Word online psychische hulp vergoed?

    In Nederland wordt online therapie niet vergoed. Maar aangezien De Online Psycholoog niet gebonden is aan een zorgverzekeraar, leveren wij direct zorg op maat. En dit zonder wachttijden.

    Zijn er wachtlijsten voor GZ-psychologen?

    Ja, er zijn nog steeds lange wachtlijsten voor GZ-psychologen. Het duurt dus soms enkele weken totdat jij terecht kunt bij de juiste hulpverlener. De GZ-psychologen die aangesloten zijn bij De Online Psycholoog hanteren geen wachtlijsten. Je kunt dus direct terecht; meestal nog dezelfde week!

     

    Bronnen:

    [1] Mentaal Beter. (2019, 9 juli). Wat doet een GZ-Psycholoog? Via: Mentaalbeter.nl

    [2] Hoek, M. (2017, 1 augustus). Wat is het verschil tussen een basispsycholoog en een GZ psycholoog? Via: PsyBlog

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?