Heb je de laatste tijd weinig energie? Wil je het liefst de hele dag in bed blijven? Als je vermoeidheid een lange tijd aanhoudt en je het moeilijk vindt om nieuwe energie te vinden, kan er sprake zijn van oververmoeidheid. Normaal gesproken herstel je binnen enkele dagen van drukke dagen of weinig slaap. Maar als je oververmoeid bent, lijkt uitrusten niet te helpen.
In dit artikel lees je hoe je oververmoeidheid herkent en vertellen we je hoe je wellicht je energie terug kunt krijgen.
Hoe herken je oververmoeidheid?
Iedereen neemt wel eens iets te veel hooi op de vork. Een drukke periode of een tijd met weinig slaap kan veel impact hebben op hoe je je voelt. Je energie is op. Maar normaal gesproken komt deze energie terug als je een tijdje uitrust of wat rustiger aan doet. Bij oververmoeidheid lijkt de vermoeidheid maar niet weg te gaan, hoe veel je ook uitrust.
Als je te lang met symptomen van oververmoeidheid rondloopt, kan dit je klachten verergeren. Het kan zelfs leiden tot overspannenheid of een burn-out. En dit wil je natuurlijk liever voorkomen.
Je kunt oververmoeidheid herkennen aan de volgende symptomen. Vaak uit oververmoeidheid zich in een combinatie van zowel lichamelijke als mentale klachten.
Veel voorkomende lichamelijke klachten:
- Vermoeidheid
- Slaperigheid
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Pijnlijke spieren en gewrichten
- Verandering in gewicht
- Moeilijk in slaap vallen
Veel voorkomende mentale symptomen:
- Prikkelbaar
- Emotioneel
- Lusteloosheid
- Piekeren
- Moeite met concentreren
- Somber zijn of depressieve gevoelens
- Moeite met geheugen
Oorzaken van oververmoeidheid
Oververmoeidheid kan door diverse oorzaken ontstaan. Voor de hand liggende redenen zijn een slaaptekort, te weinig beweging en stress. Maar ook een slecht voedingspatroon kan voor vermoeidheid zorgen. Daarnaast kunnen karaktereigenschappen, zoals perfectionisme en veel piekeren, invloed hebben op jouw energielevel.
Het kan in sommige gevallen ook een combinatie van factoren zijn. Slaap je bijvoorbeeld al een tijdje slecht? En beweeg je ook bijna niet? Dan kan dit tot oververmoeidheid leiden.
Hoe krijg je je energie terug?
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je dan je energie terug kan krijgen. Je kunt van oververmoeidheid afkomen, maar dan moet je er wel bewust iets aan doen. Wanneer je te lang met klachten rondloopt, kunnen jouw problemen namelijk verergeren. Onderstaande tips kunnen helpen bij het terugkrijgen van jouw energie.
1. Uitrusten
Alhoewel uitrusten misschien niet lijkt te helpen, is het wel degelijk erg belangrijk om rustmomentjes in te plannen. En dan hebben we het niet alleen over goed slapen, maar plan ook eens iets ontspannends in midden op de dag. Zorg dat je een balans creëert tussen inspanning en ontspanning. Je lichaam en geest hebben namelijk tijd nodig om op te laden.
2. Analyseer je levensstijl
Een ongezonde levensstijl kan ook voor oververmoeidheid zorgen. Dus eet je veel ongezonde dingen? Of beweeg je weinig? Met een gezonde levensstijl word je veel minder snel moe en ervaar je meer energie. Dus probeer goed op je eten, beweging en slaap te letten.
3. Wat kost je veel energie?
Oververmoeidheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Om van de vermoeidheid af te komen, is het belangrijk om je af te vragen wat je veel energie kost. Niet alleen fysieke inspanningen, maar ook je denkgedrag kan invloed hebben op je energielevel. Dus zit je bijvoorbeeld veel te piekeren? Of maak je je veel zorgen over iets dat kan gebeuren in de toekomst? Probeer negatieve denkpatronen om te zetten in positieve gedachtes.
Online hulp bij oververmoeidheid
Oververmoeidheid is op te lossen, maar dan moet je er wel bewust mee aan de slag gaan. Om te voorkomen dat deze vermoeidheid overslaat tot overspannenheid of een burn-out kun je zelf een hoop dingen doen. Maar wanneer je hier moeite mee hebt, kun je ook de hulp inschakelen van een psycholoog. Deze helpt bij het vinden van de oorzaak van jouw lage energieniveau en ondersteunt je bij het veranderen van jouw denkpatroon.
Plan hieronder een gratis kennismakingsgesprek aan met een van onze psychologen en ontdek of online therapie iets voor jou is.
Veel gestelde vragen over oververmoeidheid:
Wat is oververmoeidheid?
Wanneer je oververmoeid bent, heb je een langere tijd last van vermoeidheidsklachten. Je hebt een lange tijd weinig energie en uitrusten lijkt niet te helpen.
Kun je ziek worden van oververmoeidheid?
Wanneer je lange tijd met vermoeidheidsklachten blijft rondlopen, kunnen de klachten verergeren. En dit kan in sommige gevallen leiden tot overspannenheid, burn-out of depressie.
Wat doet oververmoeidheid met je lichaam?
Oververmoeidheid kan zowel mentale als fysieke symptomen opleveren. Zo kun je je bijvoorbeeld slaperig en duizelig worden. Maar ook kun je lusteloosheid ervaren en veel piekeren.
Bronnen:
https://www.psyned.nl/vermoeidheid/oververmoeidheid/
https://www.libelle.nl/gezondheid/oververmoeidheid-zo-herken-je-het-en-dit-kun-je-ertegen-doen~bb30f369/