Psycholoog of maatschappelijk werker

De geestelijke gezondheidszorg kent nogal wat specialisaties. Ben je op zoek naar iemand die je met psychische problemen kan helpen? Maar weet je niet goed waar te beginnen? De meeste mensen komen in eerste instantie bij een psycholoog of maatschappelijk werker terecht.

Maatschappelijk werker

Waarvoor ga je naar een maatschappelijk werker?

Een maatschappelijk werker is een erg praktische hulpverlener. Loop je in het dagelijks leven tegen concrete problemen aan die je psychische klachten opleveren? Dan kan een maatschappelijk werker je goed helpen. Denk bijvoorbeeld aan:[1]

  • een onstabiele thuissituatie
  • opvoedingsproblemen
  • problemen op het werk, stress of ontslag
  • financiële problemen
  • administratieve problemen
  • pesten
  • chronische ziekte
  • verslavingen
  • een scheiding
  • een overlijden
  • eenzaamheid

Wat doet een maatschappelijk werker?

Een maatschappelijk werker gaat erg praktisch te werk. Hij of zij helpt je inzicht te krijgen in je situatie en leert je nieuwe vaardigheden waarmee je met die situatie om kunt gaan. Zo leer je de problemen waarvan sprake is zelf op te lossen.

Indien nodig kan een maatschappelijk werker helpen bij bemiddeling of je doorverwijzen naar een andere hulpverlener. Meestal is de behandeling kortdurend, omdat er snel verbetering in je situatie komt.[2]

Hoe schakel je een maatschappelijk werker in?

Maatschappelijk werk is een dienst van de gemeente en is meestal gratis. Je hebt er ook geen doorverwijzing voor nodig. Het kan ook zo zijn dat je via je werk of andere instantie hulp kunt inschakelen.

Veel zorginstellingen en sommige scholen en grote bedrijven hebben een eigen maatschappelijk werker in dienst. Deze vorm van hulp is dan ook erg toegankelijk.[3]

Maatschappelijk werker

Psycholoog

Waarvoor ga je naar een psycholoog?

Een psycholoog is gespecialiseerd in de samenhang tussen gedrag, gedachten en gevoelens.[4] Een psycholoog kan je dus goed helpen als jouw problemen niet alleen met je externe situatie te maken hebben, maar ook met je innerlijke belevingswereld. Denk aan problemen als:[5]

Wat doet een psycholoog?

De behandeling van een psycholoog bestaat grotendeels uit gesprekstherapie. Hiermee leer je anders naar je gedachten te kijken, met emoties om te gaan, en je gedrag ten positieve te veranderen. Je krijgt hier vaak ook opdrachten of oefeningen bij.

Indien nodig kan een psycholoog ook de diagnose van een psychische stoornis stellen en je doorverwijzen. Een psycholoog mag geen medicatie voorschrijven.[6]

Hoe schakel je een psycholoog in?

Via je huisarts kun je een doorverwijzing naar een gz-psycholoog krijgen. De wachttijden bij de ggz zijn echter lang. Wil je direct aan de slag, klop dan zelf bij een psychologenpraktijk aan. Dit kan ook uitstekend online.

Bij De Online Psycholoog kom je bijvoorbeeld niet op een wachtlijst te staan. Ook koppelen wij je op basis van een gratis kennismakingsgesprek aan een van onze psychologen die specifiek met jouw probleem ervaring heeft of om andere redenen goed bij je past.

Hulp inschakelen

In de praktijk overlappen het werkgebied van de maatschappelijk werker en de psycholoog elkaar regelmatig. Het belangrijkste is dat je de stap naar hulp zet als je daar behoefte aan hebt. Een hulpverlener zal je altijd doorverwijzen als hij of zij denkt dat een ander jou beter kan helpen.

En voor zowel de maatschappelijk werker als de psycholoog geldt: je mag ook om begeleiding vragen als het eigenlijk heel goed met je gaat! Dit kun je goed zien als een kans om grote stappen vooruit te zetten en dingen te doen die je eerder misschien niet durfde. De hulpverlener kan je tijdens dit proces goed coachen.[7]

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over maatschappelijk werk:

    Wat is het verschil tussen een maatschappelijk werker en een psycholoog?

    Een maatschappelijk werker helpt je met concrete problemen in het dagelijks leven. Denk aan een onstabiele thuissituatie, problemen op het werk of omgaan met chronische ziekte. Een psycholoog behandelt psychische problemen die vaak voortkomen uit belemmerende gedachte- en gedragspatronen.

    Wat doet een maatschappelijk werker?

    Een maatschappelijk werker biedt ondersteuning bij problemen in het dagelijks leven die psychische klachten opleveren. Hij of zij helpt je inzicht te krijgen in je situatie en leert je praktische vaardigheden waarmee je de problemen zelf kunt oplossen.

    Waar kan ik psychische hulp inschakelen?

    De meeste mensen komen in eerste instantie bij een psycholoog of maatschappelijk werker terecht. Voor beide hulpverleners heb je geen doorverwijzing nodig. De Online Psycholoog hanteert zelfs geen wachtlijst. Je kunt bij ons direct terecht voor een gratis kennismakingsgesprek.

     

    Bronnen:

    [1] Prof. dr. J. van Os (2022, 7 april). Soorten hulpverleners. Via: Psychosenet.nl; J. Michalik (2021, 21 juli). Maatschappelijk werker. Via: Mentaalvitaal.nl; N. Verberne (2019, 22 februari). Wat kan een maatschappelijk werker voor je betekenen? Via: Jongpit.nl; N. Verberne (2019, 29 augustus). Psychische hulp: 8 verschillende specialisten waar je terecht kunt. Via: Jongpit.nl.

    [2] J. Michalik (2021, 21 juli). Maatschappelijk werker. Via: Mentaalvitaal.nl; N. Verberne (2019, 29 augustus). Psychische hulp: 8 verschillende specialisten waar je terecht kunt. Via: Jongpit.nl.

    [3] Prof. dr. J. van Os (2022, 7 april). Soorten hulpverleners. Via: Psychosenet.nl; N. Verberne (2019, 22 februari). Wat kan een maatschappelijk werker voor je betekenen? Via: Jongpit.nl.

    [4] N. Verberne (2019, 29 augustus). Psychische hulp: 8 verschillende specialisten waar je terecht kunt. Via: Jongpit.nl.

    [5] N. Verberne (2019, 6 juni). Wat kun je verwachten van een psycholoog? Uitleg en tips! Via: Jongpit.nl.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?