Wat is EMDR-therapie en wanneer wordt het ingezet

Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, zoals een verkeersongeluk of het overlijden van een belangrijk persoon? En lukt het je maar niet om dit een plekje te geven? Dan kan EMDR-therapie je helpen.

EMDR-therapie, oftewel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een therapievorm die wordt gebruikt bij het verwerken van traumatische ervaringen of heftige gebeurtenissen.

Wat is EMDR-therapie precies? En hoe ziet de behandeling er precies uit? Lees hier onder meer over Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Wat is EMDR-therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een vorm van therapie. Deze therapie voor het verwerken van trauma’s is gebaseerd op de manier waarop je brein herinneringen opslaat.

Er wordt namelijk vanuit gegaan dat traumatische herinneringen niet op de gewone manier worden verwerkt door je hersenen. In plaats daarvan kunnen ze blijven vastzitten in je zenuwstelsel en vervelende klachten, zoals angst en flashbacks veroorzaken.

Hoe werkt EMDR-therapie?

Tijdens EMDR-therapie worden de traumatische herinneringen behandeld door opnieuw te starten met het verwerkingsproces. Er wordt aan je gevraagd om aan de traumatische herinnering te denken terwijl je tegelijkertijd wordt blootgesteld aan een andere stimulus.

Dit kan een tikgeluid zijn of het volgen van een bewegend licht. Op deze manier werken je hersenen tegelijkertijd aan twee processen en dit kost veel moeite.

Tijdens het denken aan de traumatische gebeurtenis en het volgen van een stimulus zoals een bewegend licht, vervaagt de herinnering met de bijbehorende emotie langzaam naar de achtergrond. De herinnering aan de gebeurtenis gaat niet zomaar weg, maar de emotie wordt minder. Hierdoor wordt het makkelijker om aan de gebeurtenis terug te denken zonder hevige emoties te ervaren. [1]

Wat is EMDR-therapie?

Wanneer EMDR?

Wanneer je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, is het belangrijk dat je dit goed verwerkt. Anders kun je er jaren later nog klachten van ondervinden. EMDR-therapie wordt ingezet wanneer iemand een ingrijpende gebeurtenis geen plek kan geven of als er langdurige hevige emoties naar boven komen.

Voorbeelden van gebeurtenissen die kunnen leiden tot trauma’s:

  • Verkeersongeval
  • Overval
  • Overlijden
  • Ziekte
  • Mishandeling of getuige van mishandeling
  • Seksueel misbruik
  • Aanranding of verkrachting
  • Brand
  • Natuurramp
  • Oorlog
  • Verlies van een dierbare of geliefde

Wanneer het je niet lukt om een traumatische ervaring zelf te verwerken, kun je psychische klachten krijgen. Soms kunnen deze klachten zelfs jaren aanhouden. In dat geval spreken we van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij PTSS is EMDR-therapie effectief bewezen. [2]

Dit zijn symptomen van PTSS:

  • Heftige herinneringen aan de gebeurtenis, zoals flashbacks, herbelevingen en nachtmerries
  • Het vermijden van situaties, dingen of mensen die met het trauma te maken hebben
  • Hevige angst
  • Paniekaanvallen
  • Stress en een verhoogde alertheid
  • Schaamte of schuldgevoelens
  • Slaap- en concentratieproblemen
  • Somberheid
  • Een kort lontje

Voor wie is het geschikt

EMDR-therapie is effectief bewezen voor het behandelen van traumatische gebeurtenissen. Het is zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. EMDR wordt als eerste behandelmethode ingezet bij de behandeling van PTSS, maar het kan ook effectief zijn bij andere psychische klachten, zoals depressie, angststoornissen en een sociale fobie. Daarnaast wordt het ook regelmatig ingezet bij chronische pijn, verslavingen, stress en persoonlijkheidsstoornissen.

GERELATEERD:  Praten met een psycholoog als je PTSS hebt

EMDR-therapie kan helpen bij het verminderen van klachten die zijn ontstaan als gevolg van een ervaring. Er moet dus een verband zijn tussen een klacht en een gebeurtenis. Twijfel je of EMDR-therapie voor jou geschikt is? Overleg dit altijd met een professionele therapeut.

Is online EMDR-therapie ook mogelijk?

EMDR-therapie vindt doorgaans bij een therapeut in de praktijk plaats, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om EMDR online te volgen. Online EMDR wordt zelfs steeds gebruikelijker. Het is mogelijk om hetzelfde effect na te bootsen als in een fysieke omgeving. Dit doen de therapeuten van De Online Psycholoog via videobellen. Hierdoor kun je de therapie gewoon vanuit eigen huis volgen.

Handig voor als je om wat voor reden dan ook het huis liever niet uit wil/kan of als je in het buitenland woont, maar toch therapie in je eigen moedertaal wilt volgen. Wil jij de controle over je eigen leven weer terugpakken? Neem dan contact met ons op en plan een gratis kennismakingsgesprek!

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over EMDR therapie:

    Is EMDR-therapie geschikt voor iedereen?

    EMDR-therapie kan een effectieve behandelmethode zijn bij diverse psychische klachten, zoals trauma en stress. Maar er zijn bepaalde situaties waarin EMDR minder geschikt kan zijn. Bijvoorbeeld als je een erg complex trauma hebt of als je je er niks meer van herinnert. Een therapeut bepaalt samen met jou of EMDR-therapie de juiste therapievorm is en of er nog aanvullende zorg nodig is.

    Hoe effectief is EMDR-therapie in het behandelen van trauma?

    Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van EMDR-therapie. Bij posttraumatische stressstoornis (PTSS) wordt EMDR als eerste keus behandeling geadviseerd. Daarnaast is EMDR-therapie effectief bij andere psychische klachten, zoals chronische pijn, angststoornissen en verslavingen. [3]

    Hoe lang duurt de behandeling?

    Hoe lang een EMDR behandeling duurt, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en klachten. Wanneer er een trauma is ontstaan na een eenmalige gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, dan zijn er vaak maar enkele sessies nodig. Als je te maken hebt met een complex of langdurig trauma, bijvoorbeeld na jarenlang misbruik, kan de behandeling langer duren. Gemiddeld duren de behandelingen 2 tot 7 sessies. [4]

     

    Bronnen:

    [1] Psycholoog.nl. (z.d.). EMDR: Wat is het voor therapie? Via: Psycholoog.nl

    [2] Redactie DOP. (2023, 3 april). EMDR-therapie: wat is het en hoe werkt het precies? De Online Psycholoog. Via: De-online-psycholoog.nl

    [3] PsyQ. (z.d.). EMDR | Behandeling | Trauma en PTSS | PsyQ. Via: Psyq.nl

    [4] SlachtofferWijzer. (2022, 11 augustus). Wat is EMDR trauma behandeling therapie | SlachtofferWijzer. Via: Slachtofferwijzer.nl

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?