De drukke decembermaand is voorbij. Na de leuke kerstdiners en het grote feest op oudejaarsavond word je met de neus op de feiten gedrukt; we moeten weer terug naar de realiteit. Veel mensen voelen zich in januari moe en somber. Helemaal niet zo gek, want december is een drukke periode die veel stress kan opleveren. Niet alleen fysiek of emotioneel, maar ook op financieel gebied.
Heb je een leuke kerst gehad zonder stress of zorgen? Ook dan kun je een dipje na de feestdagen krijgen. Wij leggen precies uit hoe dit zit.
Een dipje na de feestdagen: hoe komt het?
December is een gezellige, maar ook drukke maand. Samen zijn met familie en vrienden is hartstikke leuk, maar het vraagt ook veel van je. Zo kan het voor stress zorgen, zowel op emotioneel als financieel gebied. Een dipje na de feestdagen kan ontstaan door stress, maar ook spelen er andere factoren mee.
Overgang naar het normale leven
In januari begint het ‘normale’ leven weer. Dit kan voor veel mensen een grote overgang zijn. De laatste twee weken van het jaar zijn namelijk heel anders dan gewoonlijk. Weer aan het werk gaan, kan hierdoor vermoeiend zijn. Ook als je denkt dat je helemaal uitgerust bent.
Emotioneel beladen tijd
Voor veel mensen zijn de feestdagen een moeilijke tijd. Je mist een geliefde of hebt een minder goede band met je familie. Wat de reden ook is, veel mensen ervaren veel verdriet in december. Wanneer je deze emoties binnenhoudt of probeert te negeren, kan dit onwijs vermoeiend zijn.
Hoge eisen stellen
Bij een nieuw jaar horen nieuwe doelen en goede voornemens. Voel je je somber en moe en vind je het hierdoor lastig om je goede voornemens na te leven? Probeer alle verwachtingen los te laten en leg jezelf niks op. Door hoge eisen aan jezelf te stellen, kunnen je klachten namelijk verergeren.
Het weer speelt een grote factor
Ook het weer speelt een grote rol bij de ontwikkeling van vermoeidheid en sombere gevoelens. Het kan zijn dat je last hebt van een winterdip of -depressie. De koude, regenachtige dagen nodigen namelijk minder uit om naar buiten te gaan. Hierdoor raak je sneller geïsoleerd en kun je je lusteloos, vermoeid en somber voelen.
Kom erachter of je een winterdepressie hebt ->
Stilstaan bij depressies in januari
We voelen ons allemaal wel eens somber en moe. Hier is niks geks aan en in de meeste gevallen gaat het binnen een korte tijd over. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen te maken met een depressie. Vooral voor mensen met een depressie is januari een moeilijke maand. Er zijn minder sociale contacten wat kan zorgen voor eenzaamheid. Maar wanneer je wel sociale contacten hebt, kan dit juist weer voelen als een verplichting.
Blue Monday staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Veel mensen voelen zich somber of neerslachtig op deze dag. Maar er zijn ook genoeg mensen die zich iedere dag zo voelen. Vermoed je of iemand in jouw omgeving een depressie heeft? Praat erover. Er mag namelijk best wat meer aandacht aan worden besteed.
Wat als de dip maar niet over gaat?
Het is helemaal niet gek om je somber en moe te voelen naar de feestdagen. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals stress en het stellen van hoge eisen. Maar geen zorgen, de januari-dip gaat in veel gevallen snel over. Voel je je na een paar maanden nog steeds moe en somber? Of denk je dat er meer aan de hand is? Praat erover met je huisarts of een van onze psychologen. Het eerste gesprek is altijd gratis en er is geen wachtlijst!
Veel gestelde vragen over dipje na de feestdagen:
Heb ik een depressie?
Voel je je somber en moe? Wanneer deze symptomen enkel in de winter verschijnen, kan het zijn dat je een winterdip of winterdepressie hebt. Echter, wanneer je je een lange tijd somber voelt en dit maar niet lijkt over te gaan, kan er sprake zijn van een depressie. Lees hier meer over de symptomen van een depressie.
Wat is een winterdip?
Een winterdip ontstaat in de wintermaanden wanneer het langer donker is. Het wordt gekenmerkt door vermoeidheid, lusteloosheid en somberheid. Deze symptomen komen door een gebrek aan natuurlijk daglicht tijdens de korte dagen in de herfst en winter.
Kan ik hulp krijgen bij somberheid?
Wanneer je je somber voelt, en dit maar niet lijkt te verdwijnen, kun je hulp krijgen. Bespreek het met een huisarts of klop aan bij een van onze online psychologen. Ook als je gewoon alleen wilt praten, kun je bij De Online Psycholoog terecht.
Bronnen:
Trimbos-instituut. (z.d.). Depressie. https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/depressie/
AD.nl. (2022, 29 december). Depressie na feestdagen is heel normaal: ‘Mensen voelen zich in januari gewoon slechter’. https://www.ad.nl/gezond/depressie-na-feestdagen-is-heel-normaal-mensen-voelen-zich-in-januari-gewoon-slechter~a9904503/\