Wanneer je een paniekaanval hebt, word je overvallen door een intens gevoel van angst. Deze angst gaat gepaard met fysieke symptomen, zoals een snelle ademhaling en zweten, en je kunt het gevoel krijgen alsof je de controle verliest.
Iedereen kan een paniekaanval krijgen, maar wanneer je regelmatig intense gevoelens van angst ervaart, kan het ook zijn dat je een paniekstoornis hebt.
Paniekaanvallen kunnen beangstigende ervaringen zijn, maar met de juiste professionele hulp kun je er beter mee leren omgaan. De Online Psycholoog biedt verschillende behandelingen die je kunnen helpen bij het voorkomen van paniekaanvallen.
- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Wat zijn paniekaanvallen?
Een paniekaanval kenmerkt zich door een plotselinge aanval van intense angst en spanning. Deze angst gaat gepaard met psychische en lichamelijke klachten. Zo kan het bijvoorbeeld voelen alsof je gek wordt of dat je de controle volledig verliest. Maar ook kun je denken dat je doodgaat.
Daarnaast ervaar je fysieke symptomen zoals een snelle ademhaling, zweten en benauwdheid. Je wordt overvallen door dit gevoel en je wilt het liefst vluchten.
Bijna 4% van de Nederlanders heeft wel eens een paniekaanval gehad. Hoe lang een aanval duurt, verschilt per persoon. Het kan minuten duren, maar ook een half uur lang. De aanval gaat altijd vanzelf over, maar het is voor veel mensen een beangstigende ervaring.
Kenmerken van een paniekaanval
Wanneer je nog nooit een paniekaanval hebt gehad, kan het lastig zijn om een aanval van intense angst te herkennen. De aanval gaat gepaard met verschillende symptomen:
- Extreme angst
- Negatieve gedachten
- Angst voor controleverlies
- Angst om dood te gaan
- Hartkloppingen
- Benauwdheid
- Hyperventilatie
- Zweten
- Trillen of beven
- Duizeligheid
- Misselijkheid
Tijdens een paniekaanval kun je een angstig gevoel krijgen en zelfs denken dat je doodgaat. Het is daarom goed om te weten dat een paniekaanval op zichzelf niet schadelijk is. Het gaat altijd vanzelf over en je zult je niet de hele tijd zo blijven voelen.
Heb ik een paniekstoornis?
Als paniekaanvallen regelmatig voorkomen en dit een zodanig effect heeft op je dagelijks leven, spreken we van een angststoornis. Wanneer je bang bent om paniekaanvallen te krijgen, kan er sprake zijn van een paniekstoornis.
Dit is een angststoornis die bij zo’n 2 tot 3% van de Nederlanders voorkomt. Deze stoornis wordt gekenmerkt door de vrees voor een nieuwe angstaanval of de gevolgen ervan.
Hierdoor ga je situaties, plekken of mensen vermijden om aanvallen te voorkomen. Er ontwikkelen zich dan ook vaak nieuwe angsten voor verschillende situaties, zoals het openbaar vervoer of een andere drukke locatie.
Symptomen van een paniekstoornis
Een paniekstoornis kenmerkt zich door terugkerende angstaanvallen en het bezorgd zijn over het krijgen van een nieuwe aanval.
- Je bent bang voor of bezorgd voor het krijgen van een nieuwe paniekaanval of de gevolgen ervan.
- Om een paniekaanval te voorkomen, vermijd je bepaalde plekken of situaties. Er is dus sprake van een gedragsverandering.
Twijfel je of je een paniekstoornis hebt? Een paniek- of angststoornis kan gediagnosticeerd worden door een van onze psychologen.
Maak kennis met onze psychologen:
Behandeling van angst- en paniekstoornissen
Regelmatige paniekaanvallen of een paniekstoornis valt goed te behandelen door middel van therapie. Volgens Slachtofferwijzer.nl zorgt een behandeling bij 70 tot 80% van de mensen voor een vermindering of het volledig verdwijnen van de symptomen.
Cognitieve gedragstherapie is effectief bewezen bij de behandeling van paniekaanvallen en EMDR kan helpen wanneer de angst te maken heeft met een onderliggend trauma. Ook kunnen er ontspannings- en ademhalingstechnieken worden ingezet.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is gericht op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen. Zogeheten negatieve of niet-werkende gedachten worden vervangen door meer realistische, positieve gedachten. Je gaat geleidelijk de confrontatie aan met situaties en plekken die angst oproepen en vermindert zo stap voor stap je angst.
EMDR therapie
Wanneer de oorzaak van jouw paniekaanvallen te maken heeft met een onderliggend trauma kan er EMDR therapie worden ingezet. Deze therapie is gericht op het verminderen van de emotionele impact en angstreacties die te maken hebben met een ingrijpende gebeurtenis.
Professionele hulp bij paniekaanvallen
Lijken je paniekaanvallen steeds terug te komen? Of ben je bang dat je weer een nieuwe paniekaanval krijgt? Je staat er niet alleen voor. Onze psychologen bieden professionele hulp bij angststoornissen. Onze behandelingen zijn gericht op het overwinnen van angsten en het beter leren omgaan met paniekaanvallen.
Meer weten? Neem contact met ons op. Je kunt daarnaast ook direct een gratis kennismakingsgesprek inplannen. In dit gesprek bespreken we jouw situatie en kijken we wat online therapie voor jou kan betekenen.
Vraag een gratis kennismaking aan:
Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!
Veel gestelde vragen over paniekaanvallen:
Een paniekaanval herkennen kan best lastig zijn, vooral als je er nog nooit een hebt gehad. Aan de volgende symptomen kun je een paniekaanval herkennen.
- Extreem angstige gevoelens
- Negatieve gedachten
- Snelle ademhaling
- Hartkloppingen
- Zweten
- Misselijkheid
- Benauwdheid
Wanneer je veel last hebt van stress kan dit de kans op paniekaanvallen vergroten. Stress kan een trigger zijn voor paniekaanvallen.