GGZ psycholoog

De geestelijke gezondheidszorg in Nederland heeft het doel psychische aandoeningen te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Ggz is een afkorting wat staat voor “geestelijke gezondheidszorg”. Hier valt eigenlijk alle reguliere geestelijke gezondheidszorg onder, denk aan de huisartsenzorg met ggz-ondersteuning, de generalistische basis-ggz en de gespecialiseerde zorg.

Wat is het verschil tussen een ggz- en een GZ-psycholoog?

De termen ggz en GZ-psycholoog lijken op elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Een GZ-psycholoog is een titel voor een psycholoog met een masteropleiding in psychologie en een aanvullende postmasteropleiding tot GZ-psycholoog.

Een GZ-psycholoog is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van diverse psychische problemen, zoals depressie en angststoornissen. Vaak werken GZ-psychologen in de ggz, maar dit hoeft niet. Ze kunnen namelijk ook ‘buiten de ggz’ werken, denk aan een particuliere praktijk. Dit kan zowel online als offline zijn.

GGZ Nederland

Binnen GGZ Nederland bestaan verschillende lagen of ‘lijnen’, die van elkaar verschillen door de intensiteit van de zorg die ze verlenen. De eerste lijn bestaat bijvoorbeeld uit je huisarts, een maatschappelijk werker en de psycholoog die bij jouw huisartsenpraktijk is aangesloten.

Deze hulp is snel en toegankelijk, maar niet erg gespecialiseerd. Voor tweedelijnszorg verwijst je huisarts je door naar een ggz-instelling. Hier bieden psychologen en psychiaters meer specialistische behandelingen. Complexe of zeldzame psychische aandoeningen krijgen tot slot hoogspecialistische zorg bij een TOPggz-afdeling.

Gz-psychologen

De titel van psycholoog is in Nederland geen beschermde titel, dat van gz-psycholoog wel. Een psycholoog mag de beroepstitel van gz-psycholoog enkel gebruiken als hij of zij een universitaire studie in de psychologie en een postdoctorale beroepsopleiding van twee jaar heeft afgerond.

Daarmee kan een gz-psycholoog binnen alle afdelingen van de ggz aan de slag. Met een inschrijving in het BIG-register valt de psycholoog onder het tuchtrecht voor medische zorg.

Naar de ggz of naar een particuliere psycholoog?

Wat is beter: naar de ggz of naar een particuliere (online) psycholoog? Wat de beste keuze voor jou is, hangt af van verschillende factoren. Bij een particuliere (online) psycholoog zoals De Online Psycholoog kun je terecht zonder doorverwijzing. Dit betekent dat je niet eerst naar de huisarts hoeft om je klachten te bespreken.

Daarnaast kan de ggz soms lange wachtlijsten hebben waarbij periode van 3 tot 9 maanden geen uitzondering meer zijn. Wanneer je snel hulp wilt ontvangen, kun je sneller terecht bij een particuliere psycholoog. Zo heeft De Online Psycholoog geen wachtlijst en kun je direct aan je behandeling beginnen.

Houd er rekening mee dat particuliere therapie door een (online) psycholoog in veel gevallen niet vergoed wordt. De ggz valt onder de basisverzekering en de therapie wordt hierdoor vaak wel vergoed, na betaling van het eigen risico.

Je hoeft bij een particuliere aanbieder niet perse duurder uit te zijn. Want vergoede zorg is door dit stukje eigen risico eigenlijk nog steeds niet kosteloos (aangezien je eerst door je eigen risico heen moet). Ook vergoeden zorgverzekeraars niet altijd de volledige 100% van vergoede zorg.

Zodoende is onze ervaring dat je niet perse duurder uit bent door voor particuliere zorg te kiezen. Terwijl particuliere zorg wel verschillende belangrijke voordelen met zich mee brengt.

Echter, er zijn veel voordelen van particuliere/onvergoede zorg. De Online Psycholoog heeft bewust gekozen om geen contracten af te sluiten met Nederlandse zorgverzekeraars. Hierdoor kunnen we zonder wachtlijsten werken en heb je geen verwijzing van je huisarts nodig om de juiste hulp te ontvangen. Daarnaast hoeven we jouw gegevens niet met derden te delen en kunnen we een behandeling volledig op maat aanbieden.

De Online Psycholoog

Alle psychologen bij De Online Psycholoog zijn ruim ervaren en NIP en/of BIG-geregistreerd. Zo hebben we verschillende Gz-psychologen, Psychotherapeuten en Klinisch Psychologen binnen ons team.

Al onze psychologen hebben veel ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en zijn gespecialiseerd in specifieke psychische aandoeningen.

Voor online therapie bij een van onze psychologen heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Daarmee maken wij specialistische hulp, gericht op jouw individuele problematiek, toegankelijk en direct beschikbaar.

Vraag een gratis kennismaking aan:

Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina over kosten en vergoedingen. Start met een gratis kennismaking!

    Veel gestelde vragen over GGZ:

    De ggz heeft nog steeds te maken met lange wachtlijsten. Voor sommige behandelingen kan de wachttijd oplopen tot 8 maanden. Een particuliere (online) psycholoog is geen ggz-psycholoog en hierdoor kun je direct beginnen met de behandeling.
    Of je zonder verwijzing terecht kan bij de ggz hangt af van jouw problemen. Vaak maakt de huisarts in overleg met jou een verwijsbrief voor de basis of gespecialiseerde ggz. Omdat De Online Psycholoog geen ggz-instelling is, kun je bij ons terecht zonder verwijzing.
    Een behandeling bij een online psycholoog kan net zo effectief zijn als bij een ggz-psycholoog. Een online psycholoog is namelijk ook universitair opgeleid en gebruikt dezelfde methoden als een psycholoog werkzaam in de ggz.
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?