Het is je opgevallen dat iemand in je omgeving niet lekker in zijn vel zit. Je vermoedt dat hij/zij psychische problemen heeft en weet niet goed hoe je hier mee om moet gaan.
Wanneer iemand mentale problemen heeft, is dit niet alleen lastig voor de persoon zelf, maar ook voor de naaste omgeving. Psychische problemen hebben een grote invloed op relaties, zoals het gezin of partners.
Hieronder delen we een aantal tips over hoe je het beste om kunt gaan met iemand met psychische problemen.
Probeer erover te praten
Psychische problemen zijn vaak lastig te herkennen. Er kunnen een aantal signalen zijn dat iemand niet lekker in zijn/haar vel zit, maar je kunt nooit aan de buitenkant zien wat er precies aan de hand is.
Daarom is het belangrijk om psychische klachten bespreekbaar te maken. Vraag de ander hoe hij/zij zich voelt en praat altijd vanuit jezelf. Vertel hoe jij bepaalde dingen lijkt op te merken en geef de ander ruimte om hier iets over te vertellen.
Het is belangrijk dat je een goed moment uitkiest om over psychische problemen te praten. Doe dit het liefst niet in een sociale setting met bijvoorbeeld een hele vriendengroep om je heen, maar kies een rustige omgeving.
Geef steun en luister goed
Het kan de ander goed doen als je laat weten dat jij er voor hem/haar bent. Hij/zij hoeft er niet over te praten als de persoon dit niet wilt, maar het is belangrijk dat diegene weet dat hij/zij bij jou terecht kan. Wees geduldig en vraag of je iets kan doen om te helpen. Het heeft geen zin om iemand te gaan overtuigen of dwingen om te praten.
Informeer je goed
Vermoed je dat een naaste te maken heeft met een depressie, burn-out, angststoornis of een andere psychische stoornis? Dan kan het goed zijn om hier informatie over te zoeken. Probeer te begrijpen wat de persoon doormaakt. Het kan ook helpen om hulp te vragen aan andere mensen over het omgaan met iemand met psychische problemen.
Stimuleren om hulp te zoeken
Je kunt de ander niet dwingen om professionele hulp te zoeken, maar je kunt hem/haar er wel over informeren. Mensen zoeken vaak pas hulp wanneer mentale klachten hun leven zodanig beïnvloeden. Echter, vaak is het beter om zo snel mogelijk professionele hulp te ontvangen. Laat de ander weten waar hij/zij hulp kan krijgen. Verwijs degene bijvoorbeeld door naar de huisarts. Is dit nog een stap te ver? Er zijn ook opties om online te praten met een psychiater.
Maak je je erg veel zorgen? Of ben je bang dat er een gevaarlijke situatie ontstaat voor jou of de persoon zelf? Dan kun je altijd contact opnemen met de crisisdienst van de GGZ of huisartsenpost. Bij direct gevaar bel je altijd 112. Is dat niet het geval? Neem dan via onderstaand formulier contact op met ons.
Bronnen:
https://psycholoog.nl/behandelingen/tips-voor-naasten/