ADHD in een relatie

Je staat snel in vuur en vlam. Iemand kan snel jouw interesse trekken, maar deze interesse is dan ook binnen de kortste keren weer weg. Komt dit je bekend voor? Het is een van de kenmerken van ADHD.

ADHD is een van de meest voorkomende psychische stoornissen. Het kan onder andere voor impulsiviteit, stemmingswisselingen en hyperactiviteit zorgen. ADHD heeft vaak een grote invloed op de persoon zelf, maar ook kan het effect hebben op relaties. Maar wat voor effect dan precies? Hieronder lees je hoe ADHD zich in een relatie uit.

ADHD in een relatie

ADHD in een relatie kan gepaard gaan met verschillende uitdagingen, voornamelijk wanneer iemand met ADHD een relatie heeft met een persoon zonder ADHD. Deze uitdagingen gelden zowel voor de persoon zelf als voor de partner. Maar wat zijn deze uitdagingen dan?

Allereerst willen we zeggen dat ADHD helemaal niet voor uitdagingen of problemen in een relatie hoeft te zorgen. Toch zijn er verschillende mensen met ADHD (en partners van) die zeggen dat ADHD hun relatie beïnvloedt; positief en negatief.

Verschillen tussen iemand met en iemand zonder ADHD in een relatie

Mensen met ADHD hebben andere eigenschappen dan iemand zonder ADHD. Zo kan iemand snel afgeleid raken, impulsief gedrag vertonen en lichamelijk overactief zijn.

Het grootste verschil tussen mensen met en zonder ADHD is de manier waarop informatie binnenkomt. Mensen met ADHD krijgen prikkels op een andere manier binnen. Ze worden namelijk niet automatisch gerangschikt. Dit betekent dat alle prikkels op dat moment even belangrijk zijn. En dit uit zich vervolgens in het snel afgeleid raken of hyperactiviteit.

Verschillen tussen iemand met en iemand zonder ADHD in een relatie

Als partner van iemand met ADHD kun je je soms eenzaam voelen. Je partner leek in het begin heel veel aandacht voor je te hebben, maar dit lijkt plots te zijn gestopt. Daarnaast kun je merken dat je partner veel bezig is met andere dingen, maar niet met jou.

Maar als je zelf ADHD hebt, kun je gaan merken dat je partner opeens alle verantwoordelijkheid op zich neemt. Hij/zij maakt alle beslissingen, neemt veel praktische taken op zich en verwijt je hier onbewust of bewust van.

Lees hier meer over hoe een brein met ADHD werkt. 

Effect van ADHD op een relatie

ADHD kan voor veel spontaniteit zorgen, maar de relatie kan er ook door onder druk komen te staan.

  • Er wordt niet gesproken over ADHD en de rol die het speelt in de relatie.
  • De persoon met ADHD had in het begin heel veel aandacht voor de ander (hyperfocus), maar dit lijkt te zijn gestopt. De ander voelt zich daardoor eenzaam of verwaarloosd.
  • De partner zonder ADHD neemt veel praktische taken op zich en voelt zich verantwoordelijk in de relatie. Het kan er zelfs voor zorgen dat de partner degene met ADHD probeert te verzorgen.
  • Er kan woede of frustratie ontstaan bij beide partners. Dit kan tot relatieproblemen, zoals een slechte communicatie, zorgen.
GERELATEERD:  Hoe werkt een brein met ADHD?

Dit zijn een aantal voorbeelden van situaties die kunnen ontstaan in een relatie met iemand met ADHD. Natuurlijk kan dit in jouw relatie heel anders zijn.

Hulp bij omgaan met ADHD in een relatie

Omgaan met ADHD in een relatie kan lastig zijn. Helemaal als ADHD niet (veel) wordt besproken binnen de relatie(therapie). Maar onthoud: ADHD hoeft geen last te zijn in een relatie: het brengt namelijk ook veel leuke eigenschappen met zich mee! Bovendien kun je door de juiste informatie te raadplegen en met de juiste hulp heel goed leren omgaan met ADHD in een relatie. De psychologen van De Online Psycholoog helpen je hier graag bij! Stel je vragen via onderstaand contactformulier of plan direct een gratis kennismaking in.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over ADHD en relaties:

    Is iemand met ADHD snel verliefd?

    Mensen met ADHD kunnen snel verliefd zijn. Zo kan de verliefdheid bijvoorbeeld worden versterkt door hyperfocus op een bepaalde persoon. Echter, dit verschilt van persoon tot persoon.

    Kunnen er relatieproblemen ontstaan door ADHD?

    ADHD in een relatie kan voor problemen of spanningen zorgen vanwege kenmerken als impulsiviteit en snelle afleidbaarheid. Zo kan er bijvoorbeeld een slechte communicatie ontstaan of heeft de partner het gevoel dat hij/zij alle verantwoordelijkheid draagt.

    Kan ik hulp krijgen bij omgaan met ADHD?

    Ja, er zijn verschillende vormen van hulp beschikbaar voor mensen met ADHD en partners van iemand met ADHD. Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer ADHD je dagelijks leven of relaties negatief beïnvloedt.

     

    Bronnen:

    https://www.aandachtvooradhd.nl/assets/uploads/2021/02/AVADHD-in-vuur-en-vlam-FINAL.pdf

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?