Muziektherapie

Je hebt een stressvolle dag gehad. Je rijdt naar huis met je favoriete muziek op en je voelt je gelijk een stuk beter. Heeft muziek echt zoveel effect op onze mentale gesteldheid? Onderzoek heeft aangetoond dat muziektherapie bijdraagt aan het verminderen van stress. Het heeft een dempend effect en verlaagt de cortisolwaarden in je bloed; je kunt je dus wel degelijk beter voelen na het luisteren van Taylor Swift, Elton John of een andere artiest.

Wat is muziektherapie?

Muziektherapie wordt steeds vaker ingezet om stress te verminderen en ernstige psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen, te voorkomen. Het wordt onder andere toegepast in de GGZ, verpleeghuizen en revalidatiecentra. Maar wat houdt het nu precies in?

Tijdens muziektherapie worden er verschillende melodieën, ritmes, tempo’s en toonhoogten van muziek gebruikt om bij de emoties van een persoon te komen. Er wordt niet alleen naar muziek geluisterd, maar vaak wordt er ook muziek gemaakt met behulp van instrumenten.

Muziektherapie kan onder andere effectief zijn voor mensen die het lastig vinden om hun zorgen verbaal te uiten of hun emoties veel opkroppen. Het is een manier om jezelf te uiten en om negatieve gevoelens los te laten. De muziek die wordt gebruikt tijdens de therapie wordt afgestemd op de persoon om tot de juiste resultaten te komen.

Wat is muziektherapie

Muziektherapie effectief bij het verminderen van stress

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat muziek goed is voor het brein. Wanneer je muziek luistert die je leuk vindt, komt er dopamine vrij in je hersenen. En laat dopamine net een geluksstofje zijn dat zorgt voor plezier en genot. Je kunt je dus beter voelen na het beluisteren van een leuke playlist, maar dit is niet het enige.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat muziek bijdraagt aan het verminderen van stressniveaus. Het verlaagt je cortisolwaarden en je hartslag waardoor je meer ontspannen wordt. Dit is onder andere getest op de ic. Wanneer je muziek van de patiënt opzet, zien ze dat specifieke delen van de hersenen worden geactiveerd en het stressniveau omlaag gaat. [1, 2]

Zo kun je muziek gebruiken bij mentale problemen

Muziek draagt bij aan het verminderen van stress. Ook is het een goede manier van ontspannen en biedt het een uitlaatklep voor het verwerken van emoties. Om tot de gewenste resultaten te komen, is het belangrijk dat muziektherapie door een professional wordt gegeven. Echter, je kunt muziek ook in je vrije tijd inzetten voor je mentale welzijn.

  • Bewegen op de muziek: wanneer je naar muziek luistert, worden de motorische gebieden in je hersenen gestimuleerd. Je krijgt dus als het ware een drang om te dansen. Houd deze drang niet tegen, maar beweeg lekker mee op de muziek.
  • Luister naar rustige muziek: rustige muziek kan je helpen ontspannen en kalmeren. Dus voel je je gestrest of angstig? Zet dan een rustig nummer op en probeer er aandachtig naar te luisteren.

Bij De Online Psycholoog bieden we geen muziektherapie aan. We kunnen je wel op andere manieren helpen bij mentale problemen, zoals stress en depressie. In veel gevallen wordt muziektherapie gecombineerd met een andere behandeling, zoals cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie. Wij vertellen je hier graag meer over in een gratis kennismaking. Vraag deze hieronder aan!

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over muziektherapie:

    Kan muziek helpen tegen een depressie?

    Muziek kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en het voorkomen van hoge stressniveaus. Het luisteren naar muziek kan je stemming verbeteren en tegelijkertijd een uitlaatklep voor emoties bieden.

    Hoe zorgt muziek voor ontspanning?

    Het luisteren naar muziek kan je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Dit zorgt voor een gevoel van ontspanning. Daarnaast vermindert het negatieve emoties en draagt het bij aan het oproepen van positieve herinneringen.

    Wat is het doel van muziektherapie?

    Muziektherapie heeft meerdere doelen. Zo kan het worden ingezet om stress te verlagen, voor ontspanning of om emoties te verwerken.

     

    Bronnen:

    [1] Nederlands Herseninstituut. (z.d.). Muziek en het brein. https://herseninstituut.nl/nieuws/muziek-en-het-brein/

    [2] Universiteit van Amsterdam. (2020, december). Muziek en stress .https://www.uva.nl/shared-content/faculteiten/nl/faculteit-der-maatschappij-en-gedragswetenschappen/nieuws/2020/12/muziek-en-stress.html?cb

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?