Het effect van paardentherapie op PTSS

Tegenwoordig worden er allerlei soorten therapieën ingezet bij de behandeling van psychische klachten. Zo ook paardentherapie. Het klinkt misschien een beetje gek of zelfs zweverig, maar veel mensen lijken er echt baat bij te hebben. Maar is de werking van deze relatief nieuwe vorm van therapie ook wetenschappelijk bewezen? De Universiteit Utrecht doet momenteel onderzoek naar het effect van paardentherapie op PTSS.

Onderzoek naar het effect van paardentherapie op PTSS

Universiteit Utrecht is al een tijdje bezig met het onderzoeken van het effect van paardentherapie; het wordt ook wel het Horsepowerproject genoemd. Dit doen zij met een groep oorlogsveteranen die posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben ontwikkeld na hun uitzendingen door defensie. Ze kampen al jarenlang met PTSS en zijn hier al voor behandeld, dit bleek echter zonder resultaat.

Sommige mensen noemen het uitbehandeld, maar gz-psycholoog Nienke Endenburg noemt het liever therapieresistent. Veel mensen met PTSS hebben verschillende behandelingen geprobeerd, maar niets leek voldoende te helpen.

Paardentherapie zorgt voor rust

Paardentherapie zorgt voor rust. Als er aan de oorlogsveteranen werd gevraagd hoe zij de therapie hebben ervaren, zijn ze uitermate positief. Het geeft rust, maar ook vertrouwen. Zeker voor mensen waarbij ‘reguliere’ therapie niet leek te werken, zijn deze uitkomsten heel bijzonder.

De oorlogsveteranen zijn positief, maar dan is het effect nog niet wetenschappelijk bewezen. Hier gebruiken de onderzoekers een andere methode voor, namelijk het analyseren van speekselmonsters.

Paardentherapie zorgt voor rust

Speekselmonsters afnemen

Zowel bij mens als dier wordt een speekselmonster afgenomen. Aan de hand van dit speeksel wordt het niveau van twee hormonen bepaald: oxytocine en cortisol. Oxytocine is een ontspanningshormoon en cortisol daarentegen is het hormoon dat je aanmaakt wanneer je stress hebt.

Mensen met PTSS hebben standaard een verhoogd cortisolniveau. Ze zijn altijd in staat van alertheid en kunnen daardoor ernstige schrikreacties vertonen. Uit het onderzoek is gebleken dat interactie met een paard het stresshormoon kan verlagen. Door huid-op-huidcontact met een paard, verlaagt het cortisolniveau en verhoogt de oxytocine. Het is belangrijk om PTSS patiënten te laten voelen dat de stress niet altijd hoeft te bestaan.

Resultaten paardentherapie bij veteranen

De resultaten van de studie lijken positief. Toch geeft ook 20% van de veteranen aan dat zij geen enkel effect hebben gemerkt. Echter, andere deelnemers reageerden weer heel erg positief. Bovendien blijven de gezondheidseffecten aanhouden; een jaar later ervaren de veteranen nog steeds minder symptomen.

Toch moet paardentherapie bij PTSS niet worden gezien als wondermiddel. Daarnaast zitten er nog een aantal beperkingen aan het onderzoek van Universiteit Utrecht. Zo was er bijvoorbeeld geen controlegroep en konden mensen zich vrijwillig aanmelden. Er moet dus nog meer onderzoek naar worden gedaan om met zekerheid de effecten van paardentherapie op PTSS vast te stellen.

Paardentherapie helpt niet bij iedereen, maar toch kan het het proberen waard zijn. Vooral als alle andere behandelingen niet lijken te werken.

 

Bronnen:

https://www.nu.nl/uit-andere-media/6309990/kan-een-paard-iemand-met-ptss-helpen.html

Hallo, hoe kunnen we je helpen?