Welk eten vermindert stress?

Stress, iedereen heeft er weleens last van. Als je af en toe stress ervaart, hoeft er niets aan de hand te zijn. Maar wanneer het lang en vaak voorkomt, is het belangrijk dat je hier iets aan doet. Je kunt stress op verschillende manieren verminderen, waaronder door je dieet aan te passen. Maar welk eten vermindert stress? Wij zetten de top 5 voedingsmiddelen tegen stress op een rij. 

Invloed van eten op stress

Zoals veel mensen wel weten, heeft voeding een grote invloed op hoe je je voelt. Wanneer je te weinig eet, voel je je slap en futloos. Dit komt doordat je door eten energie krijgt. Maar niet iedereen weet dat eten ook een grote invloed heeft op stress. Wanneer je gezond en voedzaam eet, kun je stress verminderen. 

Nu vraag je je natuurlijk af: wat moet ik dan eten? Voeding die rijk is aan vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren zorgen voor een goede werking van het zenuwstelsel. En dit zorgt er weer voor dat het stresshormoon, cortisol, beter wordt gereguleerd. Daarnaast heeft ook de bloedsuikerspiegel invloed op stress. Door complexe koolhydraten en vezels te eten, stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel en ervaar je minder stress. [1]

Invloed van eten op stress

Top 5 voedingsmiddelen tegen stress

Hieronder delen we 5 voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het verminderen van stress. 

1. Havermout

Havermout bevat niet alleen veel complexe koolhydraten, maar ook veel vezels. Deze vezels zorgen er niet alleen voor dat je darmen beter werken, maar voorkomen ook een piek in je bloedsuikerspiegel.

2. Vis

Vis bevat veel omega-3 vetzuren. En dan bedoelen we voornamelijk vette vis, zoals zalm, tonijn en haring. Een aantal studies hebben uitgewezen dat het eten van omega-3 vetzuren kan bijdragen aan het verminderen van spanning en de gevolgen van een depressie. [1]

GERELATEERD:  Zorgt de ‘dumbphone’ voor meer levensgeluk?

3. Avocado

Vitamine B helpt bij het verminderen van stress en laat avocado nu net veel vitamine B bevatten. Daarnaast helpen avocado’s  bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en zijn ze rijk aan gezonde vetten.

4. Bladgroenten

Bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, zijn rijk aan magnesium. Wanneer je te weinig magnesium binnen krijgt, kan je stress krijgen. Daarom is het verstandig om producten met magnesium te eten.

5. Volkoren pasta

Volkoren producten, zoals pasta, zijn rijk aan complexe koolhydraten. Deze worden langzamer door je lichaam opgenomen en helpen op deze manier bij het verminderen van stress.

Hulp zoeken is belangrijk

Heb jij last van overmatige stress? Bespreek het met een van onze psychologen. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek:

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over eten en stress?

    Wat kan ik beter niet eten om stress te verminderen?

    Om stress te verminderen, kan je het beste een overschot aan bewerkt voedsel vermijden. Denk hierbij aan voedingsmiddelen met veel toegevoegd suiker, zoals chips en koekjes. Ook kan alcohol en cafeïne voor meer stress zorgen.

    Is er voeding dat cortisol verlaagt?

    Je kunt cortisol verlagen door producten te eten die rijk zijn aan vitamine B, vitamine C en Omega 3 vetten.

    Kan comfortfood helpen bij stress verminderen?

    Het eten van comfort food zoals chocola en chips lijkt bij te dragen aan het verminderen van stress. Maar niets is minder waar: het kan op korte termijn een goed gevoel geven. Je eet als het ware je stress weg. Echter, op lange termijn kan het je stress juist verhogen. 

     

    Bronnen:

    https://www.ggznieuws.nl/de-invloed-van-voeding-op-stress-wat-moet-je-wel-en-niet-eten/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?