Heeft minder alcohol drinken effect op je mentale gezondheid?

Alcohol drinken is voor veel mensen iets gezelligs. Eén drankje moet wel kunnen, toch? Maar het blijft niet vaak bij één drankje. Het is algemeen bekend dat alcohol drinken een negatief effect heeft op je fysieke gesteldheid. Je hebt de dag erna vaak hoofdpijn en bent niet vooruit te branden. Maar heeft alcohol drinken ook effect op je mentale gezondheid? Het antwoord is: ja.

Overweeg je om te stoppen met alcohol drinken? Of wil je gewoon minderen? Minder alcohol drinken biedt meerdere voordelen, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Wij zetten deze voordelen voor je op een rij.

Effecten van minder alcohol drinken

Je kent misschien Dry January wel. Iedereen stopt in januari massaal een maandje met drinken. Deels om bij te komen van de feestdagen, maar ook om de voordelen van stoppen met alcohol te proeven. Iedereen weet dat alcohol niet bepaald goed voor je is. Maar toch blijven we het veelal drinken omdat het zo gezellig is. Daarom is het belangrijk om de voordelen van minder of stoppen met drinken te benadrukken.

Minderen met alcohol leidt tot:

  • Sterker immuunsysteem
  • Je lever werkt beter
  • Verbeterde slaap
  • Gewichtsverlies
  • Betere stemming
  • Geen katers meer

Alcohol en psychische problemen

Alcohol en psychische problemen

Wist je dat alcoholgebruik psychische problemen kan veroorzaken? Volgens het Trimbos Instituut kan regelmatig te veel alcohol drinken leiden tot allerlei psychische klachten, zoals angst, slecht slapen, onrust, somberheid en gespannenheid. [1] Bovendien kan overmatig alcoholgebruik ernstige stoornissen veroorzaken waaronder depressies, psychoses en angststoornissen.

Maar anderzijds kan alcohol mentale problemen ook verergeren of in stand houden. Veel mensen drinken om te ontspannen. Bepaalde gevoelens worden onderdrukt en je voelt je fijner. Maar wanneer de drank is uitgewerkt, komen de negatieve gevoelens weer naar boven en kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht.

Alcohol en depressie

Iedereen zit weleens niet zo lekker in zijn vel. Hier kun je op verschillende manieren mee omgaan. Een manier voor sommige personen is door deze sombere gevoelens ‘weg te drinken.’ Alcohol wordt als het ware als medicijn ingezet, terwijl het dit natuurlijk niet is. Bovendien is alcohol drinken bij depressieve gevoelens niet aan te raden, omdat het de klachten vaak versterkt en hierdoor de kans op een depressie kan vergroten.

Alcohol en stress

Hoe zit het dan met alcohol en stress? Zoals we eerder al zeiden geeft alcohol vaak een gevoel van ontspanning. Dus mensen die veel stress ervaren, drinken vaak om deze spanning te onderdrukken. Ze ervaren even geen stress meer wanneer ze drinken. Echter, door alcohol te drinken, kan deze stress verergeren. Dit komt doordat je probleemoplossend vermogen daalt en je eerder een gevoel van falen krijgt.

Alcohol en relatieproblemen

Je linkt alcohol en relatieproblemen misschien niet zo snel aan elkaar, maar toch kan alcohol drinken leiden tot conflicten in de persoonlijke sfeer. Dit komt doordat alcohol en impulsief gedrag hand in hand gaan.

Hulp bij minder alcohol drinken

Er heerst nog altijd een taboe op het bespreken van problemen met alcohol. Dit terwijl alcoholgebruik vaak wel in verbinding staat met psychische problemen, zoals angst en depressie. Door te stoppen of te minderen kun je jouw mentale gesteldheid verbeteren en bepaalde klachten verhelpen of verminderen. Wil je graag minder alcohol drinken, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Onze online psychologen helpen je graag. Je hoeft je nergens voor te schamen en kunt gewoon vanuit je eigen vertrouwde omgeving contact opnemen. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld zit, zijn wij er voor jou.

Plan een gratis kennismaking of neem gerust contact op voor meer informatie.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over minder alcohol drinken

    Kan alcohol voor psychische problemen zorgen?

    Ja, overmatig gebruik van alcohol kan voor psychische problemen zorgen, zoals stress, angst of relatieproblemen. Maar het werkt ook de andere kant op; psychische problemen kunnen worden versterkt of verergerd door alcohol. [1]

    Kan ik depressief worden als ik stop met alcohol drinken?

    Als je stopt met alcohol drinken, kan je ontwenningsverschijnselen krijgen. Je voelt je een aantal dagen slecht en somber. Wanneer je drinkt om depressieve gevoelens te onderdrukken, kunnen deze gevoelens weer naar boven komen als je stopt met alcohol drinken. Als dit gebeurt, kun je terecht bij de huisarts of een psycholoog. [2]

    Heeft alcohol invloed op ADHD?

    Alcohol heeft vaak invloed op ADHD. Het kan je rustiger maken door de verdovende werking, maar het kan klachten ook versterken. Het is belangrijk dat mensen met ADHD voorzichtig omgaan met alcohol, aangezien zij verslavingsgevoelig kunnen zijn. [3]

     

    Bronnen:

    [1] Trimbos-instituut. (2016). Psychische klachten en alcohol: Handreiking voor huisarts en POH-GGZ. Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/docs/af1526-psychische-klachten-en-alcohol.pdf

    [2] Alcoholinfo.nl. (z.d.). Alcohol en depressie. Geraadpleegd op 29 juli 2024, van https://www.alcoholinfo.nl/gezondheid/alcohol-en-depressie#:

    [3] Alcoholinfo.nl. (z.d.). Alcohol en ADHD. Geraadpleegd op 29 juli 2024, van https://www.alcoholinfo.nl/gezondheid/alcohol-en-adhd#

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?