Wat is systeemtherapie

Psychologen gebruiken verschillende soorten therapieën. Eén daarvan is systeemtherapie. Deze vorm van psychotherapie wordt vaak ingezet binnen gezinnen en relaties. We noemen het daarom in de volksmond ook wel relatie- of gezinstherapie. Ben je benieuwd of systeemtherapie jou kan helpen? Onze psychologen leggen uit wat het is en hoe het werkt.

Systeemtherapie: wat is dat?

Lopen jij en je partner telkens weer tegen dezelfde problemen aan? Of is de sfeer in jouw gezin al tijden niet goed? Dan kan een hulpverlener systeemtherapie aanbevelen. Maar systeemtherapie: wat is dat?

Systeemtherapie richt zich, in tegenstelling tot andere therapieën, niet op het individu maar op meerdere personen. Dit kan je partner zijn, maar ook je gezin, vriendinnen of collega’s. Deze personen worden ook wel je systemen genoemd. Volgens systeemtherapie hebben je systemen een grote invloed op jou als persoon. Wat jij voelt of denkt kan beïnvloed worden door je partner, familie of gezin. Daarom richt deze therapie zich op de interactiepatronen tussen verschillende systemen.

Hoe werkt systeemtherapie?

Tijdens systeemtherapie staan jij en je omgeving centraal. Dit komt doordat het individu niet los kan worden gezien van zijn omgeving. Je kan systeemtherapie alleen volgen, maar je omgeving wordt er altijd bij betrokken. Dus ervaar je bijvoorbeeld problemen in het gezin? Dan volg je therapie met het hele gezin.

Tijdens systeemtherapie gaan jullie aan de slag met het identificeren en begrijpen van patronen in een systeem. Jullie bepalen allereerst een doel. Dit kan bijvoorbeeld het oplossen van conflicten of het verbeteren van de algehele sfeer in huis zijn. Vervolgens gaan jullie problemen bespreken en de therapeut vragen. Ook kunnen jullie rollenspellen gaan doen. Dit helpt jullie in te zien hoe jullie gedrag en reacties invloed hebben op elkaar.

Hoe werkt systeemtherapie

Voor wie is het geschikt?

Systeemtherapie wordt niet voor niets wel eens relatie- of gezinstherapie genoemd. Het is namelijk erg geschikt voor koppels, gezinnen en families. Eigenlijk kan iedereen die problemen ervaart binnen een sociale context systeemtherapie volgen. Het wordt ook wel eens ingezet in een vriendengroep of bij collega’s.

Systeemtherapie wordt veelal ingezet bij communicatieproblemen tussen ouders en kinderen of wanneer iemand in het gezin te maken heeft met psychische problemen, zoals een depressie of burn-out.

Het is belangrijk dat deelnemers van systeemtherapie betrokken zijn en openstaan voor de therapie. Alleen dan kan het gezamenlijke doel worden behaald.

Ontvang direct de juiste hulp zonder wachtlijst

Lopen jij en je partner vast in de relatie? Of ben je ten einde raad en weet je niet hoe je de communicatie tussen jou en je kind kan verbeteren? Bij De Online Psycholoog is het mogelijk om op een laagdrempelige manier in contact te komen met een systeemtherapeut. De therapie vindt volledig online plaats zodat jullie vanuit huis aan de slag kunnen. Bovendien kan de behandeling vaak al binnen 1 à 2 weken starten. We hebben namelijk geen wachtlijst.

Wil je meer weten over systeemtherapie? Of twijfel je over online therapie? Stel al je vragen per mail of plan een gratis kennismaking. Tijdens dit gesprek adviseren we je graag over de passende behandelopties. Dit is geheel vrijblijvend en kosteloos.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over systeemtherapie:

    Hoe lang duurt systeemtherapie?

    Hoe lang de behandeling duurt, verschilt per situatie. Vaak zijn enkele sessies al genoeg om nieuwe inzichten te krijgen en elkaar beter te begrijpen.

    Kan online systeemtherapie net zo effectief zijn als face-to-face?

    Ja, online therapie kan net zo effectief zijn als reguliere therapie bij een psycholoog. Soms biedt online therapie zelfs meer voordelen, zoals minder reistijd en comfortabel praten vanuit de eigen vertrouwde omgeving.

    Wat als een persoon in het systeem niet mee wil doen?

    Systeemtherapie werkt het beste als alle personen uit een systeem, zoals een gezin, betrokken zijn en mee willen werken. Echter, dit is niet een vereiste. Je kunt ook met een deel van het systeem werken aan het verbeteren van patronen.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?