Van vlucht naar vrijheid

In een wereld vol entertainment, constante prikkels en 24/7 afleidingen, lijkt het voor veel mensen bijna onmogelijk om even alleen met zichzelf te zijn. Zodra er een moment van stilte valt, grijpen we massaal naar onze telefoon, scrollen we gedachteloos door social media of  zetten we een serie aan. Gewoon zijn en zitten, zonder externe afleiding? Voor velen voelt dat oncomfortabel, misschien zelfs angstig. En precies daarom blijven we bezig, altijd op zoek naar de volgende prikkel om die onrust te onderdrukken. Niet voor niets zien we steeds vaker klachten als slaapproblemen, angsten en burn-out als gevolg van over-stimulatie. In mijn gesprekken met cliënten merk ik dat velen hiermee worstelen, vooral wanneer ontspanning een belangrijk onderdeel wordt van de therapie. De kunst van het ‘niets doen’ is voor velen juist de grootste uitdaging.

Elke dag een volle agenda?

En geloof me, ik ben er zelf ook geweest. Tijdens mijn studietijd had ik een bomvolle agenda gepland. Elk moment van de dag was ingevuld, zodat ik maar niet alleen hoefde te zijn. Overdag colleges, afspraken, sociale uitjes en ’s avonds nog even scrollen op mijn telefoon tot ik letterlijk in slaap viel. Ik zag mezelf als sociaal en actief, maar eigenlijk was het een vorm van vermijding. Alleen zijn voelde onprettig, want zodra ik met mezelf was, kwamen de negatieve gedachten en gevoelens naar boven. Wanneer iemand een afspraak afzegde, voelde ik paniek. Wat nu? Hoe moest ik deze tijd opvullen? Het idee dat ik alleen zou zijn, bracht een diepgewortelde angst naar boven: een toekomstbeeld waarin ik in een leeg huis zou eindigen, zonder geliefden om me heen. En het gekke was: zelfs als ik omringd was door vrienden, kon ik mij soms nog steeds eenzaam voelen.

Iedereen heeft een grens

Het kostte een burn-out om stil te leren staan. Mijn lichaam en geest waren op en ik had simpelweg geen energie meer om mezelf af te leiden. En daar, in die stilte, realiseerde ik me iets belangrijks: ik was helemaal niet gelukkig met het leven dat ik had gecreëerd. Het was een leven vol activiteit, maar zonder echte verbinding met mezelf. Dit was het moment dat alles veranderde. Ik moest mezelf opnieuw leren kennen: Wat voel ik? Wat wil ik? Wat past wel en niet bij mij? Ik begon langzaam te accepteren dat ongemak erbij hoort. En weet je wat? Juist door de confrontatie aan te gaan met mijn eigen gedachten en gevoelens, begon ik me steeds minder eenzaam te voelen. Acceptatie en overgave werden de sleutel tot vrijheid.

Het leren om met jezelf te zijn is een proces, maar het is een van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven. Zodra je niet meer vlucht voor je eigen gedachten en gevoelens, ontstaat er ruimte. Ruimte voor rust, creativiteit en diepe zelfliefde. En het mooiste? Hoe meer je leert om jezelf te accepteren, hoe minder afhankelijk je wordt van externe prikkels voor geluk. Dus, durf jij de uitdaging aan te gaan? Gun jezelf vandaag nog een moment voor jezelf en ontdek hoe waardevol je eigen gezelschap kan zijn!

Iedereen heeft een grens

Kun jij alleen zijn met jezelf? Probeer deze tips!

Herken je jezelf in dit verhaal? Vind jij het eng om alleen te zijn? Geen paniek, je bent niet de enige! Gelukkig kun je dit trainen. Hier zijn een paar praktische tips om je op weg te helpen:

1. Plan bewust tijd voor jezelf in

Begin klein. Plan dagelijks 10-15 minuten waarin je niets doet. Geen schermen, geen afleiding. Alleen jij, je gedachten en gevoelens. Ja, dat kan en zal ongemakkelijk voelen in het begin. Maar, zoals met alles in het leven, hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt.

2. Schrijf je gedachten op

Een journal bijhouden kan enorm helpen om inzicht te krijgen in wat er in je omgaat. Schrijf zonder filter op wat je voelt, denkt of waar je bang voor bent. Vaak helpt dit om je hoofd te ordenen en patronen/thema’s in je gedachten te herkennen.

3. Oefen mindfulness en meditatie

Mindfulness helpt je om in het hier en nu te blijven. Door bewust aandacht te schenken aan je ademhaling en lichaam, leer je je aandacht te richten op het moment. Meditatie hoeft niet ingewikkeld te zijn; begin met een paar minuten per dag en bouw dit langzaam op. Start eventueel met geleide meditatie als je voelt dat je gedachten je te snel afleiden. Zo geef je je hoofd toch nog een taak om te volgen, terwijl je tegelijkertijd leert aandachtig aanwezig te blijven.

4. Werk met je innerlijk kind

Je innerlijke kind is het deel van jou dat de emotionele ervaringen uit je kindertijd bewaart. Van liefdevolle momenten tot trauma’s – deze herinneringen beïnvloeden onbewust hoe je denkt, voelt en handelt in het heden. Door stil te staan bij hoe je je voelt en in te checken wat je nodig hebt, kun je langzaam vertrouwen opbouwen in de relatie met jezelf.

5. Luister naar je lichaam

Je lichaam vertelt je vaak meer dan je denkt. Voel je spanning? Waar zit die? Wat heeft je lichaam nodig? Yin yoga, restorative yoga of simpelweg stretchen kan helpen om los te laten en ontspanning te vinden.

Luister naar je lichaam

6. Maak van alleen zijn iets leuks

Alleen zijn betekent niet per se eenzaam zijn. Maak er iets van! Ga in je eentje naar een koffietentje, maak een lange wandeling of zet je favoriete muziek op en dans in je woonkamer. Hoe meer positieve associaties je hebt met alleen zijn, hoe minder vervelend het wordt.

Word je eigen beste vriend in jouw leven! Je moet tenminste voor de rest van je leven met jezelf spenderen, dus waarom niet het beste ervan maken? Dit is een van de meest directe paden naar innerlijke vrijheid: het soort vrijheid waar wij diep van binnen allemaal naar verlangen.

 

Dit artikel is geschreven door Samantha van de Hoogen M.Sc. – Online Psycholoog NIP.

Hallo, hoe kunnen we je helpen?