Ben jij een doemscroller of een nieuwsmijder

Dit artikel is geschreven door Ingeborg van ’t Pad Bosch – Online Psycholoog NIP.


De impact van ‘slecht nieuws’ op onze mentale gezondheid

Het nieuws in de Verenigde Staten, waar ik sinds 2010 een deel van mijn tijd vertoef, is 24/7 indringend zichtbaar. Overal kom ik het tegen op levensgrote schermen, in de supermarkt, aan de benzinepomp en in eet- en drinkgelegenheden. Eerlijk is eerlijk, de media houden er dan ook van om slecht nieuws te brengen omdat dat nu eenmaal beter scoort. In de USA zeggen ze ook wel:”If it bleeds, it leads.”

Oorlogen in de wereld, frequente massa-schietpartijen, meerdere klimaatrampen en gepolariseerde politieke discussies, het roeptoetert het me in grote chocoladeletters en luide woorden en gebaren tegemoet. En ook op mijn telefoon ben ik niet veilig.  Soms raak ik enorm overprikkeld door al die onheilspellende berichten en overvalt mij een gevoel van machteloosheid, verdriet of woede. En daar ben ik niet de enige in.

Fysieke en mentale effecten van slecht nieuws

Je herkent vast wel het moment dat je maag omdraait als je iets naars in het nieuws leest, ziet of hoort. Maar volgens Harvard onderzoekers is misselijkheid lang niet het enige effect. Je kunt er hoofdpijn, spierspanning, nek- en schouderklachten, verminderde eetlust en slaapklachten van krijgen. Zelfs een hoge bloeddruk kan een gevolg zijn. En angst- en paniekstoornissen komen zeer zeker vaker voor als existentiële vragen zo worden uitgedaagd.

Fysieke en mentale effecten van slecht nieuws

Nieuwsmijden of doemscrollen?

Twee effecten die slecht nieuws op ons gedrag hebben vallen hierbij op : nieuwsmijding en doemscrolling.

1. Nieuwsmijding:

Blijkbaar vermijden steeds meer mensen het nieuws. Uit recent onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 60% van de Nederlanders wel eens weg scrolt of -zapt bij slecht nieuws. 30% doet dat zelfs vaker.  “In een tijd waarin we continu worden overspoeld met informatie, is het logisch dat mensen selectiever worden”, vertelt Kiki de Bruin [1]. Zij doet al jarenlang onderzoek naar het fenomeen ‘nieuwsmijding’

Nieuwsmijding gaat over het bewust nemen van een pauze van nieuws of het vermijden van bepaalde onderwerpen of bronnen. Maar liefst 60% van de respondenten uit recent onderzoek van het Rode Kruis [2] geeft aan zich machteloos te voelen door slecht nieuws. Ook ik heb daar last van en ik hoor het ook van cliënten. Te veel negatief nieuws tot je nemen, kan bijdragen aan negatieve of zelfs depressieve gevoelens. Dit heeft extra effect als iemand al minder goed in z’n vel zit,

2. Doemscrolling:

Het is een van de woorden die in 2020 ontstonden toen we met z’n allen voortdurend zochten naar informatie over de impact van COVID op mensenlevens. Het refereert aan het non-stop consumeren van negatief en/of deprimerend nieuws en informatie, vooral op sociale media en digitale platforms. Vijf jaar later leven we helaas nog steeds onder enorme sociale, politieke en economische spanning. Doomscrolling is een antwoord geworden op de oneindige negatieve nieuwsfeed. Je zou kunnen zeggen dat stress onze behoefte om te scrollen voedt omdat we zo gevaar om ons heen ‘scannen’. In tijden van onzekerheid wil je die dreiging in kaart brengen maar hoe meer je scrolt, hoe groter die behoefte wordt… Het fenomeen ‘doomscrolling’ is volgens onderzoek uit Harvard [3] inmiddels een serieuze dreiging voor ons mentaal welzijn geworden. Het vergroot stress en angstgevoelens, maakt zwaarmoedig, veroorzaakt slapeloosheid, vermindert focus en zorgt voor sociale isolatie en eenzaamheid.

Nieuwsmijden of doemscrollen

Maar hoe dan wel? Zes tips!

Natuurlijk is het wel belangrijk om enigszins aangehaakt te blijven met wat er in de wereld gebeurt. Goed geïnformeerd zijn zorgt voor een betere besluitvorming en betrokkenheid bij de gemeenschap waarin we leven maar ook voor een effectieve respons in een snel veranderende wereld om ons heen. Bovendien is het ook een privilege om het nieuws op een goede manier te mogen en kunnen volgen. Dat is lang niet iedereen in de wereld gegeven.

Het is dus de kunst om wél op de hoogte te blijven, zonder moedeloos of overmatig angstig te worden. Daarin is overprikkeling voorkomen het belangrijkst.

Met deze praktische tips kun je jezelf beschermen en nieuws op een gezonde manier doseren.

  1. Kies en limiteer je ‘nieuwstijd’: Vind een routine die bij jou past. Als je weet dat het kijken naar nieuws in de ochtend je stemming voor de rest van de dag beïnvloedt of dat je niet kunt slapen als je in de avond slecht nieuws tot je neemt, kies dan voor een ander tijdstip, zoals na je werkdag. Of negeer snelle nieuwskoppen door de weeks en neem in het weekend de tijd om rustig een krant te lezen. Vind een routine die bij jou past.
  2. Ben mindful en let er op hoe je je voelt. Als je fysieke tekenen van angst of emotionele stress ervaart, is dat het moment om een nieuwspauze te nemen.
  3. Kies de vorm: Wees je bewust van welke vorm van nieuwsconsumptie voor jou prettig is. Als beelden te confronterend zijn, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een podcast.
  4. Ben kritisch op nieuwsbronnen en pas op met social media: Sociale media kunnen een fuik zijn, waarin algoritmes bepalen wat je voorgeschoteld krijgt. Neem daarentegen zelf de regie. Wees kritisch op de informatie die je tegenkomt en controleer altijd de herkomst. Ben kritisch op nieuwsbronnen.
  5. Praat met elkaar: Achter een scherm zitten is een individuele bezigheid. Dit kan je isoleren en somber maken. Door met anderen te praten over wat je ziet en voelt, ontdek je dat je niet de enige bent en/of dat je er niet alleen voor staat. Zo kun je je gedachten ordenen.
  6. Invloed versus betrokkenheid, oftewel kom in actie: Grote gebeurtenissen zoals conflicten of rampen kunnen overweldigend aanvoelen, maar laat je niet verlammen door machteloosheid. Kijk wat je wél kunt doen, hoe klein ook: organiseer, doneer, of help mee bij een inzameling. Stap weg van je scherm en zet je energie om in actie.

Net zoals bij een gezond dieet, zullen we dus slimmer en/of gematigder moeten worden in onze nieuwsconsumptie om onze mentale en fysieke gezondheid te kunnen behouden in deze turbulente, rare wereld. Succes! (en sterkte…)

 

Bronnen:

[1] https://www.hu.nl/onderzoek/onderzoekers/kiki-de-bruin

[2] https://rodekruisresultatenpublieksonderzoek.tiiny.site/

[3] https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/doomscrolling-dangers


Dit artikel is geschreven door Ingeborg van ’t Pad Bosch – Online Psycholoog NIP.

Hallo, hoe kunnen we je helpen?