Cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk bewezen effectief tegen sociale angst

Ben je erg verlegen of ronduit bang voor sociale situaties? Cognitieve gedragstherapie werkt volgens onderzoekers effectief tegen een sociale-angststoornis. Daardoor verminderen je klachten en ga je relaxter door het leven!

Sociale angst

Als je een sociale-angststoornis hebt, loop je continu rond met de angst dat anderen negatief over je denken. Iets aan een vreemde vragen, een presentatie geven of op een andere manier de aandacht op jezelf vestigen wordt daardoor enorm beangstigend. Wat als ze je raar, dom of lelijk vinden? Vaak hebben mensen met sociale angst ook een negatief zelfbeeld.[1]

“Telefoon oppakken? Uitdaging. Onverwachts een nieuw persoon ontmoeten? Uitdaging. Bij mijn vader eten die hartstikke lief is, maar die ik niet zo vaak zie? Uitdaging.”[2]

Nina

Cognitieve gedragstherapie tegen sociale angst

Onze gedachten hebben invloed op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Cognitieve gedragstherapie (cgt) maakt gebruik van die wisselwerking. Met cgt leer je de angstgedachten die automatisch opkomen in sociale situaties de baas te worden.

Hierdoor worden je gedachten realistischer en gaan ze minder overheersen. Je zult sociale situaties misschien nooit leuk gaan vinden, maar ze beheersen niet meer je dagelijks functioneren.[3]

Positief visualiseren

Uit onderzoek van psychologen van de Universiteit Utrecht is nu gebleken dat een specifieke interventie extra goed werkt tegen sociale angst: het vooraf visualiseren van een positieve afloop van een sociale situatie.

De onderzoekers noemen het ‘rescripting future-oriented imagery’, oftewel: het ‘herschrijven’ van zogenaamde flashfowards.[4] Als je een sociale-angststoornis hebt, denk je vaak op voorhand van een sociale situatie al aan wat er allemaal mis kan gaan. Maar wat als je visualiseert dat alles juist goed gaat?

Het onderzoek

Een groep van zestig proefpersonen kreeg de opdracht zich een beangstigende sociale activiteit voor te stellen, bijvoorbeeld een onbekende medestudent een vraag stellen. De helft van de groep moest vervolgens een positieve uitkomst van de activiteit visualiseren. Deze groep bleek het gedragsexperiment vervolgens minder eng te vinden: ze hadden minder last van angst en hulpeloosheid en hadden positievere verwachtingen van de afloop.[5]

Aandacht- en mindfulnesstraining

In het algemeen heeft de manier waarop we met onze aandacht omgaan veel invloed op (sociale) angst. Naast cognitieve gedragstherapie blijken daarom ook aandacht- en mindfulnesstraining angstklachten significant te verminderen. Vooral mindfulness levert volgens de wetenschap goede resultaten op – vergelijkbaar met die van cgt.[6]

GERELATEERD:  Angst overwinnen: tips om jouw angststoornis aan te pakken

Het team van De Online Psycholoog zet daarom vaak een combinatie van behandeltechnieken in bij cliënten met sociale angst:

  • cognitieve gedragstherapie
  • aandachtstraining
  • mindfulness
  • EMDR-therapie

Geen enkele psychische klacht is raar, ook sociale angst niet. Neem daarom contact met ons op. Bij ons volg je online therapie op jouw voorwaarden: telefonisch, per e-mail of chat!

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over sociale angst:

    Wat is sociale angst?

    Mensen met een sociale-angststoornis hebben de angst dat anderen negatief over hen denken. Sociale situaties worden daardoor enorm beangstigend. Vaak hebben mensen met sociale angst ook een negatief zelfbeeld.

    Kun je genezen van sociale angst?

    Cognitieve gedragstherapie, aandachtstraining en mindfulness zijn erg effectief tegen een sociale-angststoornis. Ze helpen je de angstgedachten te relativeren en onder controle te houden, waardoor ze minder grip op je hebben. Hierdoor beheerst de angststoornis niet meer je dagelijks functioneren.

    Hoe wordt sociale angst behandeld?

    Uit onderzoek blijkt dat het visualiseren van een positieve afloop van een sociale interactie significant helpt tegen sociale angst. Positief denken en visualiseren is onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Een online psycholoog kan je helpen grip te krijgen op de wisselwerking tussen gedachten, emoties en gedrag.

     

    Bronnen:

    [1] M. J. Voncken & S. M. Bögels (2010). Cognitieve therapie bij sociale angst. Bohn Stafleu van Loghum.

    [2] Nina (2021, 6 maart). Ik kan niet eens uitleggen hoe erg het is. Sociale angst / sociale fobie – forum lotgenoten. Via: Angstfobietherapie.com.

    [3] PsyQ (z.d.) Cognitieve gedragstherapie bij angststoornis. Via: Psyq.nl.

    [4] E. Landkroon et al. (2022). Future-oriented imagery rescripting facilitates conducting behavioral experiments in social anxiety. Behaviour Research and Therapy. Via: Sciencedirect.com.

    [5] I. Dijkstra (2022, 1 juli). Sociale angst de baas. De Psycholoog. Via: Tijdschriftdepsycholoog.nl.

    [6] B. van Bockstaele e.a. (2014). Sociale angst en aandacht: klinische effecten van aandachts- en mindfulnesstraining. Gedragstherapie 2014(4). Via: Tijdschriftgedragstherapie.nl.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?