Waarom is seks belangrijk in een relatie

Goede gesprekken, blind vertrouwen en elkaar volledig nemen zoals jullie zijn. Dit zijn een aantal kenmerken van een goede relatie. Maar zonder seks zouden we het ook een goede vriendschap kunnen noemen. We accosieren een goede relatie nu eenmaal met seks. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom seks eigenlijk zo belangrijk is in een relatie? Wij zochten het uit.

Waarom is seks zo belangrijk?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de reden waarom seks belangrijk is een relatie. Hieronder noemen we de belangrijkste redenen.

Het maakt gelukkiger

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat seks en geluk hand in hand gaan. Zo bleek uit een studie van een univseriteit in Amerika dat mensen gelukkiger waren op dagen dat zij seks hadden gehad. En mensen die meer seks hebben, waren over het algemeen meer tevreden met hun leven (Muise et al., 2017)

Gevoel van verbondenheid

Seks zorgt dus voor een hogere mate van tevredenheid. Maar er zijn meer redenen waarom seks zo belangrijk is. Het zorgt onder andere voor een gevoel van verbondenheid met je partner. Wist je dat er tijdens seks een stofje genaamd oxytocine vrijkomt? Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Wanneer het knuffelhormoon vrijkomt, krijg je een gevoel van vertrouwen en verbondenheid (Carmichael et al., 1987). Je komt dus letterlijk en figuurlijk dichter bij je partner.

Betere communicatie

Misschien herken je het wel van het begin van je relatie. Seks is heel intiem en schept vertrouwen. Het helpt je om emotioneel open te zijn en bepaalde dingen met elkaar te delen. Uit een studie gepubliceerd in The Journal of Sex Research (2014) bleek dat koppels die vaker seks hebben, beter met elkaar communiceren. Dit kan komen doordat je door intiem met elkaar te zijn meer durft te delen.

De reden waarom seks zo belangrijk is in een relatie

Wat zegt de hoeveelheid seks over de relatie?

In de eerste maanden van jullie relatie kunnen jullie niet van elkaar afblijven. Alles is nieuw en spannend en jullie zijn tot over jullie oren verliefd. Maar na verloop van tijd neemt de hoeveelheid seks af. Is er dan iets mis met je relatie? Nee, het is juist heel normaal dat de hoeveelheid seks na verloop van tijd vermindert.

Uit een vragenlijst van Psychologie Magazine bleek dat nog maar 17% van de stellen die langer dan 10 jaar samen zijn twee keer per week of vaker seks hadden. [1] Ook komen seksloze periodes vaak voor en is dit niet per se iets om je zorgen over te maken. Een tijdje minder seks hebben is helemaal niet erg. Echter, wanneer je je partner niet meer aantrekkelijk vindt en helemaal geen seks meer wilt, is er meer aan de hand.

Wat als het niet goed gaat in de slaapkamer?

Gaat het niet meer zo goed in de slaapkamer? Hebben jullie al tijden geen seks gehad of ervaar je geen opwinding meer tijdens het vrijen? Dit betekent niet dat je relatie over is. Het is heel normaal dat je seksuele behoeften veranderen. Alleen moet je even weten hoe je (en je partner) hiermee om moet gaan. Heb je behoefte aan een gesprek met een professional? Of ervaar je relatieproblemen? Onze seksuologen helpen je bij problemen met seks en seksulaiteit in relaties.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veelgestelde vragen over waarom seks belangrijk is in een relatie:

    Is een relatie zonder seks gezond?

    Een relatie zonder seks kan gezond zijn. Het is heel goed mogelijk om een gezonde relatie te hebben wanneer er geen seks meer plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van ziekte. Als beide partijen hier geen moeite mee hebben, is er niets aan de hand.

    Hoe vaak moet je seks hebben in een relatie?

    Er staat nergens opgeschreven hoeveel seks jij en je partner moeten hebben in een relatie. Dit is helemaal aan jullie. De een wilt graag twee keer seks per week hebben terwijl de ander genoegen neemt met eens in de twee weken. Doe waar jij je goed bij voelt.

    Wat kan ik doen om seksuele problemen op te lossen?

    Ervaar je seksuele problemen? Problemen met seks zijn makkelijker op te lossen dan je denkt. Door erover te praten met je partner en op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak, los je de problemen snel op. Komen jullie er samen niet uit? Dan helpt een seksuoloog je graag verder.

     

    Bronnen:

    [1] Van Ankeren, J. (2024, 27 november). Waarom weinig seks niets zegt over je relatie. Psychologie Magazine. https://www.psychologie.nl/artikel/seks-enquete/

    Carmichael J, DeGraff WG, Gazdar AF, Minna JD, Mitchell JB. Evaluation of a tetrazolium-based semiautomated colorimetric assay: assessment of chemosensitivity testing. Cancer Res. 1987 Feb 15;47(4):936-42. PMID: 3802100.

    Widman, L., Choukas-Bradley, S., Helms, S. W., Golin, C. E., & Prinstein, M. J. (2014). Sexual communication between early adolescents and their dating partners, parents, and best friends. Journal of Sex Research, 51(7), 731–741. https://doi.org/10.1080/00224499.2013.843148

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?