Ga ik naar een psycholoog of een psychiater

Psychische klachten zijn niet eenvoudig te definiëren. Als je er voor het eerst mee te maken krijgt en hulp wilt zoeken, vraag je je misschien ook af waar je moet beginnen. Welke hulpverlener is geschikt voor mijn klachten? Ga ik naar een psycholoog of een psychiater? Hoe werkt de psychologische hulpverlening en hoe kom ik bij de juiste hulpverlener terecht?

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog heeft een universitair masterdiploma in de psychologie op zak. Hierbij kunnen verschillende afstudeerrichtingen of specialisaties gekozen zijn, maar psychologen hebben met elkaar gemeen dat ze zich met name richten op het verband tussen het gedrag van de mens en de geestelijke gezondheid. In hun behandeling maken de meeste psychologen vervolgens gebruik van verschillende gesprekstechnieken of cognitieve gedragstherapie.

Gz-psycholoog

Een gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog) heeft een tweejarige post-masteropleiding gevolgd, waarbij veel praktijkervaring wordt opgedaan. Het verschil tussen een gz-psycholoog en een basispsycholoog is dan ook dat de gz-psycholoog als hoofdbehandelaar aan de slag mag. Een gz-psycholoog mag ook zelfstandig een diagnose voor een bepaalde geestesziekte of psychische stoornis stellen. In tegenstelling tot de overkoepelende titel van ‘psycholoog’ is de titel van ‘gz-psycholoog’ beschermd.

Wat doet een psychiater?

Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd en is afgestudeerd als arts met een specialisatie in de psychiatrie. Een psychiater bekijkt geestesziekten dan ook meer vanuit een medisch perspectief, waarbij ook de gezondheid van de rest van het lichaam in beschouwing genomen wordt. Omdat een psychiater een arts is, mag hij of zij ook medicijnen voorschrijven. Psychiaters behandelen daarom vaak patiënten met zware of complexe psychische problemen, zoals patiënten met schizofrenie, een zware depressie of psychoses. De behandeling is vaak langdurig en intensief.

GERELATEERD:  Psycholoog vs. psychiater, wat is het verschil?

Welke psychisch hulpverlener is geschikt voor mij?

Als je nog nooit eerder psychische hulp hebt gekregen, kom je meestal eerst bij een (gz-)psycholoog terecht. Welke psycholoog jou een passende behandeling kan bieden, is afhankelijk van jouw individuele problematiek en de specialisatie van de psycholoog. Bij De Online Psycholoog zijn allerlei verschillende psychologen in dienst, waardoor we jou op basis van een intakegesprek aan de juiste hulpverlener kunnen koppelen.

Voor elk probleem een hulpverlener

Een cognitief gedragstherapeut is bijvoorbeeld geschikt als je gedragsproblemen of belemmerende gedachtepatronen ervaart. Een relatietherapeut kan je goed helpen met relatieproblemen. Een arbeidspsycholoog biedt ondersteuning bij werkgerelateerde psychische klachten. En heb je last van trauma uit het verleden, dan kan een EMDR-therapeut je wellicht goed helpen.

Doorverwijzing

Samen met de psycholoog bepaal jij welke behandeling bij jou past. Als de psycholoog denkt dat het noodzakelijk is, kan je in contact worden gebracht met een psychiater. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de psycholoog een diagnose stelt waar medicatie voor wordt voorgeschreven, zoals autisme, ADHD, depressie of psychose. Voor de behandeling bij een psychiater heb je een doorverwijzing van een psycholoog nodig.

Maak je geen zorgen over het kiezen van de juiste hulpverlener. Bij De Online Psycholoog word je op basis van jouw verhaal aan een geschikte psycholoog gekoppeld. Dit is het startpunt. Als het niet klikt, of als blijkt dat je een andere behandeling nodig hebt, dan word je eenvoudig doorverwezen. Zo krijg jij altijd passende hulp, vraag nu een vrijblijvende kennismaking aan!

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?