Constante ruzies tussen kinderen, pubers waar je het maar niet eens mee kan worden of een gezinslid met psychische problemen: ieder gezin krijgt te maken met uitdagingen. Soms lijk je als gezin niet meer door één deur te kunnen, met alle gevolgen van dien. Zowel voor ouders als kinderen kan gezinstherapie een uitkomst zijn.
Samen gaan jullie aan de slag met het verbeteren van de onderlinge relaties en communicatie binnen het gezin. Dit kan bij De Online Psycholoog volledig online.
- Geen wachtlijst, direct hulp
- Ruim ervaren psychologen
- Gesprek via beveiligd beeldbellen
- 24/7 beschikbaar voor afspraken
- Betaling per afgenomen sessie
- Start met gratis kennismaking
Wat is gezinstherapie?
Gezinstherapie, soms ook wel systeemtherapie of relatietherapie genoemd, richt zich niet op het individu, maar op het gezin. Het hele gezin wordt dus betrokken bij de therapie. Het doel van therapie voor het gezin is het verbeteren van de onderlinge relaties. Zo werken jullie samen aan het oplossen van conflicten, het veranderen van de communicatie en het creëren van een betere gezinsdynamiek.
Samen met een therapeut identificeren jullie problemen in het gezin. Welke patronen zijn er bij jullie ingeslepen? En wat kan er veranderd worden? En wat gaat er al heel goed?
Wanneer met je gezin in therapie?
Er zijn verschillende situaties waarin gezinstherapie wordt aangeraden. Bij aanhoudende conflicten of slechte communicatie kan systeemtherapie voor het gezin waardevol zijn. Maar ook in andere situaties, zoals gedragsproblemen bij kinderen, grote levensveranderingen of een verlies van een dierbare is gezinstherapie een logische keuze.
Dit zijn situaties waarin therapie voor het gezin kan helpen:
- Communicatieproblemen: als gesprekken vaak leiden tot ruzies of als gezinsleden zich niet begrepen voelen.
- Conflicten binnen het gezin: bij steeds terugkerende conflicten of spanningen in huis.
- Gedragsproblemen bij kinderen: als kinderen te maken hebben met gedragsproblemen en ouders niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan.
- Bij grote veranderingen: zoals een scheiding, verhuizing of overlijden.
- Psychische problemen: wanneer een gezinslid te maken heeft met een depressie, angst, verslaving of eetstoornis.
- Opvoedingsproblemen: als ouders verschillen van mening over de opvoeding van de kinderen.
Ook voor samengestelde gezinnen of pleeggezinnen kan therapie helpen bij het ontwikkelen van een hechtere band.
Maak kennis met onze psychologen:
Hechtingsgerichte gezinstherapie
Er zijn verschillende vormen van gezinstherapie. Bij De Online Psycholoog ontvang je altijd een behandeling op maat. Deze wordt volledig aangepast aan de persoonlijke situatie. Een vorm van therapie die wij inzetten is hechtingsgerichte gezinstherapie. Deze therapie is effectief bij hechtingsproblemen binnen het gezin.
Problemen met de hechting ontstaan vaak in de kindertijd. Bijvoorbeeld als een kind vaak alleen is gelaten of als ouders overbezorgd waren. Hechtingsgerichte gezinstherapie richt zich op het identificeren van hechtingsproblematiek en het creëren van een veilige omgeving voor iedereen in het gezin. Zo leggen jullie een goede basis voor de toekomst.
Online gezinstherapie bij De Online Psycholoog
Bij De Online Psycholoog bieden we therapie voor het hele gezin. Deze therapie vindt volledig online plaats. Je hoeft niet naar een fysieke praktijk te gaan, wat het voor gezinsleden vaak makkelijk maakt om deel te nemen aan de therapie. En waarschijnlijk voelt het voor kinderen of pubers thuis een stuk comfortabeler om over problemen te praten.
Ieder gezin is anders en dit vergt een unieke aanpak. We bieden daarom verschillende vormen van therapie, waaronder systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie en hechtingsgerichte gezinstherapie. Jullie komen bovendien niet op een wachtlijst terecht en kunnen direct starten met de therapie.
Vraag een gratis kennismaking aan:
Wil je de onderlinge relaties binnen jouw gezin versterken? Misschien omdat jullie een samengesteld gezin zijn of jullie willen leren omgaan met psychische problemen binnen de familie? Bij ons is het eerste gesprek altijd gratis. Neem contact op of stel al je vragen tijdens een kennismakingsgesprek. Lees hier meer over de kosten en vergoedingen.
Veelgestelde vragen over gezinstherapie:
Online therapie is de laatste jaren steeds gewoner geworden. Dit komt niet alleen doordat het makkelijk is, maar ook omdat het net zo effectief is gebleken als reguliere therapie bij een therapeut in de spreekkamer. Lees hier meer over de effectiviteit van een online psycholoog.