Heb ik een postnatale depressie

Maar liefst 10% van alle nieuwe moeders krijgt te maken met een postnatale depressie. [1] Je denkt dat het jou niet kan overkomen, maar ook wanneer je zielsgelukkig bent met de zwangerschap kunnen sombere gevoelens je overvallen. Er is niets om je voor te schamen wanneer je niet op een roze wolk belandt na je bevalling, maar het is wel goed om hulp te zoeken. 

Het kan lastig zijn om een depressie na de bevalling te erkennen. Terwijl dit wel belangrijk is. Wij zetten de symptomen op een rij en vertellen je meer over de behandeling. Want een postnatale depressie is met de juiste hulp goed te behandelen. 

Inhoud

  1. Wat is een postnatale depressie?
  2. Hoe weet ik of ik een depressie heb?
  3. Behandeling depressie na de bevalling
  4. Online hulp bij postnatale depressie
  5. Start met een gratis en vrijblijvend 1e gesprek

Wat is een postnatale depressie?

Wanneer je net bent bevallen, word je vaak overspoeld door emoties. Blij, verdrietig, vermoeid, prikkelbaar: alles komt voorbij. Een kindje krijgen is niet zomaar wat: je hebt opeens een grote verantwoordelijkheid en het zorgen voor een baby kan zeker in het begin zwaar zijn. Veel moeders belanden niet direct op een roze wolk.

Een depressie is niet hetzelfde als kraamtranen of de zogeheten baby blues. We spreken van een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd, wanneer je je somber, verdrietig en neerslachtig voelt na de bevalling. Ook word je niet vrolijk van de baby, terwijl je je wel had verheugd op zijn of haar komst. Je vindt jezelf geen goede moeder en hierdoor vind je het lastig om voor je kind te zorgen. 

Veel moeders met een postpartum depressie voelen zich schuldig, maar onthoud dat je echt niet alleen bent. Volgens het Trimbos krijgen jaarlijks zo’n 20.000 moeders ermee te maken. [1]

Wat is een postnatale depressie

Hoe weet ik of ik een depressie na de bevalling heb?

Je kunt een postnatale depressie direct na de bevalling krijgen, maar dit hoeft niet. Sommige vrouwen ervaren pas weken of maanden na de bevalling symptomen van een depressie, bijvoorbeeld wanneer ze weer aan het werk gaan of stoppen met borstvoeding. Daarnaast is het ook mogelijk dat je tijdens de zwangerschap al depressieve klachten had.  

Dit zijn een aantal symptomen van een postpartum depressie: [2]

  • Je bent somber en verdrietig
  • Je bent moe 
  • Je bent prikkelbaar 
  • Je huilt veel
  • Je kunt niet genieten van de baby
  • Je voelt geen connectie of band met de baby
  • Je kunt niet slapen of wilt juist veel slapen
  • Je bent overbezorgd of je mist het moedergevoel
  • Je voelt je een slechte moeder
  • Je voelt je schuldig
  • Je voelt je angstig
  • Je hebt hoofdpijn of bent misselijk
  • Je denkt aan zelfmoord
  • Je denkt soms dat je de baby iets aan kunt doen

In het begin lijken een aantal symptomen van een depressie er ‘gewoon’ bij te horen. De eerste dagen of weken met een baby zijn nu eenmaal vermoeiend en je moet wennen aan je nieuwe verantwoordelijkheid. Daar horen zorgen bij, toch? Dit is waar, maar bij een postnatale depressie zijn de klachten zo erg dat je normale (ouder)taken niet meer kunt uitvoeren. Wanneer je suïcidale gedachten hebt of denkt dat je de baby iets aan kunt doen, is het belangrijk om direct hulp in te schakelen.

Hoe ontstaat een postpartum depressie?

Tijdens de zwangerschap denk je er niet over na. “Want een postpartum depressie, dat krijg ik toch echt niet.” Helaas kan vrijwel iedere moeder ermee te maken krijgen. Echter, er zijn wel een aantal factoren die een postnatale depressie kunnen veroorzaken.

Erfelijkheid

Komen depressies voor in je familie? Of heb je zelf al eens een depressie gehad? Dan is de kans groter dat je na de bevalling een depressie krijgt. Daarnaast hebben ook hormonale veranderingen invloed op het ontwikkelen van depressieve gevoelens.

Persoonlijkheid

Persoonlijke kenmerken, zoals een laag zelfbeeld of perfectionisme, vergroten het risico op een postnatale depressie. Ook mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen en dit niet lijken waar te maken (wat compleet logisch is met een kleine baby) zijn extra vatbaar voor een depressie.  

Ervaringen

Wanneer je een kind krijgt, verandert je hele leven. Het kan zijn dat het niet is wat je ervan had verwacht en dat je je daardoor somber voelt. Maar ook andere gebeurtenissen of ervaringen spelen mee bij de ontwikkeling van een depressie. Bijvoorbeeld wanneer er een dierbare overlijdt of als er iets anders verandert in je leven. Ook complicaties tijdens de bevalling of een onprettige zwangerschap zijn risicofactoren. 

Hoe ontstaat een postpartum depressie

Behandeling depressie

Een depressie na de bevalling is met de juiste hulp goed te behandelen. Voel je niet schuldig en schaam je niet voor je gedachten of gevoelens. Je voelt je zo door de depressie en de symptomen blijven niet voor altijd bestaan. Praat erover met je naasten en schakel de juiste hulp in.  

Therapie bij postnatale depressie

De behandeling van een postpartum depressie bestaat vaak uit een vorm van therapie. Welke therapievorm het beste bij jou past, hangt af van de situatie. In de meeste gevallen wordt er cognitieve gedragstherapie (CGT) ingezet. Aan de hand van gesprekstherapie ga je samen met een psycholoog aan de slag met het identificeren van de negatieve gedachten. Waarom voel je wat je voelt? Hierna helpt de psycholoog je bij het omzetten van deze negatieve gedachten naar meer realistische of neutrale gedachten. Door deze patronen te veranderen, leer je op een hele andere manier naar de situatie te kijken. 

Medicijnen

Wanneer je een ernstige postnatale depressie hebt, kunnen medicijnen door een arts worden voorgeschreven. Dit wordt vaak in combinatie gedaan met therapie. Overleg met een arts of dit nodig is in jouw situatie. 

Behandeling depressie

Online hulp bij postnatale depressie 

Een postnatale depressie heeft een grote impact op je leven en dat van je partner. Herken je symptomen en denk je dat je een depressie na de bevalling hebt gekregen? Dan is het goed om hulp te zoeken. Met de juiste hulp kom je snel van je klachten af. 

We snappen dat het zoeken van hulp lastig kan zijn. Daarom bieden we bij De Online Psycholoog laagdrempelige hulp bij postpartum depressie. Onze psychologen werken uitsluitend via het internet waardoor je vanuit huis je verhaal kunt doen. Ben je bezorgd en weet je niet goed hoe je om moet gaan met je sombere gevoelens? Stel je vraag via onderstaand formulier of plan direct een kennismaking.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over postnatale depressie

    Hoeveel vrouwen krijgen een depressie na de bevalling?

    Veel net bevallen vrouwen ontwikkelen een postnatale depressie. Maar liefst 10% van de nieuwe moeders krijgt een depressie na de bevalling. Bij ongeveer 9% van deze vrouwen bestaan de klachten al voor de bevalling. [1]

    Hoe lang duurt een postpartum depressie?

    Hoe lang een postnatale depressie duurt, verschilt per persoon. De een heeft er slechts enkele dagen of enkele weken last van, terwijl de ander maandenlang depressieve klachten ervaart. Bovendien hoeven de klachten niet direct te ontstaan na de bevalling; ze kunnen ook pas enkele weken erna optreden. 

    Wanneer loop je een verhoogd risico op een postnatale depressie?

    Er zijn een aantal factoren waardoor je een klein verhoogd risico op een postpartum depressie loopt, zoals het ervaren van psychische klachten tijdens je zwangerschap, complicaties tijdens de zwangerschap en wanneer depressie voorkomt in je familie. [1]

     

    Bronnen:

    [1] Trimbos-instituut. (z.d.). Zwangerschap en depressie. https://www.trimbos.nl/kennis/mentale-gezondheid-preventie/expertisecentrum-mentale-gezondheid/mentale-gezondheid-en-zwangerschap/zwangerschap-en-depressie/

    [2] Thuisarts. (z.d.). Ik heb een depressie na de bevalling. https://www.thuisarts.nl/depressie-na-bevalling/ik-heb-depressie-na-bevalling

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?