Volgens het Trimbos Instituut krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen een keer te maken met een depressie. [1] Depressie komt veel voor bij zowel vrouwen als mannen, maar toch is het best lastig om deze ziekte te herkennen. Vraag je je af of je depressief bent? Of vermoed je dat iemand in je omgeving kampt met depressieve gedachten? In dit artikel geven we je meer informatie over deze stemmingsstoornis en delen we tips over het herkennen van depressie bij jezelf en anderen.
Wat is een depressie?
Iedereen zit wel eens een dag niet lekker in zijn/haar vel. Je voelt je somber, ongelukkig of treurig, maar vaak gaat dit snel weer over. Echter, wanneer deze gevoelens langer dan twee weken aanhouden en je nergens meer zin in hebt, is er sprake van een depressie.
Een depressie is een stemmingsstoornis die je stemming en emoties flink kan beïnvloeden. Je stemming wordt gekenmerkt door somberheid, neerslachtigheid en geen of minder plezier in activiteiten. Ook lijk je nergens meer van te genieten en kun je je vermoeid, onrustig en waardeloos voelen. [2]
Er zijn verschillende soorten depressies en de stoornis kan zich op verschillende manieren uiten. De ene persoon voelt zich iedere dag somber en de ander wisselt wekenlang tussen een depressief en positief gevoel. In ernstige gevallen kan een depressie gepaard gaan met suïcidale gedachten.
Symptomen van een depressie
De symptomen van een depressie kunnen voor ieder persoon verschillend zijn. Er zijn echter wel een aantal klachten die veel voorkomen. We spreken doorgaans van een depressie als je meer dan twee weken last hebt van onderstaande symptomen:
- Je voelt je vrijwel de hele dag somber en neerslachtig
- Je hebt minder plezier aan of interesse in activiteiten
- Er is sprake van gewichtsverlies of -toename door onopzettelijk meer of minder eten
- Je ervaart slaapproblemen, zoals niet kunnen slapen of te veel moeten slapen
- Je voelt je vermoeid of hebt minder energie
- Vermindering in concentratie en je vindt het lastig om beslissingen te maken
- Je voelt je waardeloos of hebt een schuldgevoel
- Je denkt aan zelfdoding of hebt fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen
Hoe weet ik of ik depressief ben?
Het herkennen van een depressie is lastig, helemaal bij jezelf. Veel mensen vragen zich af of ze te maken hebben met een depressie of gewoon even in een dipje zitten. De lijn tussen normale somberheid en depressie is niet altijd even duidelijk. Een groot nadeel hiervan is dat mensen lang wachten voordat ze hulp zoeken. En dit terwijl het beter is om vroegtijdig hulp te ontvangen zodat de behandeling zo snel mogelijk kan beginnen.
Wanneer jouw sombere gevoelens lang aanhouden en maar niet lijken weg te gaan, is er een kans dat je een depressie hebt. Wanneer je symptomen van een depressie herkent, is het altijd verstandig om aan de bel te trekken. Praat erover met familie of breng een bezoekje aan de huisarts. Er is niks om je voor te schamen. Bovendien kan het ook zo zijn dat je nu nog geen depressie hebt, maar de ontwikkeling ervan wel bestaat.
Vind je het lastig om over je klachten te praten? Hier vind je een zelftest voor depressie waarbij je direct advies ontvangt.
Is een depressie goed te behandelen?
Een depressie is erg goed te behandelen. Met de juiste behandeling herstelt ongeveer de helft van de mensen met een depressie binnen zes maanden. [1] In sommige gevallen kunnen de klachten vanzelf overgaan, maar in de meeste gevallen verergeren de klachten juist zonder behandeling. Je loopt dan het risico om ernstig depressief te worden.
Er zijn diverse behandelmethoden voor een depressie. Het is mogelijk om een fysieke behandeling te volgen, maar tegenwoordig kun je ook terecht bij een online depressie psycholoog. Tijdens de behandeling ontvang je adviezen om de depressie aan te pakken en je stemming te reguleren. Er kunnen verschillende soorten therapie worden ingezet, zoals cognitieve gedragstherapie.
Een online psycholoog is ideaal als je geen energie hebt om een fysieke psycholoog te bezoeken of als je je tijdelijk in het buitenland bevindt.
Veel gestelde vragen over depressie:
Hoe voelt een depressie lichamelijk?
Een depressie heeft niet alleen invloed op je gedachten en gevoelens, maar ook op je lichamelijke welzijn. Lichamelijke symptomen kunnen variëren per persoon, maar veel voorkomende fysieke klachten zijn vermoeidheid, slecht slapen, gewichtsverlies of -toename en hoofdpijn.
Is depressie erfelijk?
Depressie kan erfelijk zijn. Echter, wanneer depressie voorkomt in je familie, hoeft dit niet te betekenen dat jij er mee te maken krijgt. Je kunt wel extra vatbaar zijn voor depressie.
Kan een depressie vanzelf overgaan?
Vaak gaan klachten van een depressie niet vanzelf over zonder behandeling. Het kan wel, maar komt niet vaak voor. Daarom is het belangrijk om erover te praten met anderen en/of hulp te zoeken.
Bronnen:
[1] Castagna, G. (2022, 1 december). Cijfers depressie. Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/depressie/
[2] Ik heb een depressie | Thuisarts.nl. (z.d.). https://www.thuisarts.nl/depressie/ik-heb-depressie#