Psychologische hulp wordt steeds laagdrempeliger en toegankelijker. Het is daardoor niet nodig maanden met psychische klachten rond te lopen. Vraag jij je af of je er goed aan zou doen in therapie te gaan? Stel die vraag eens aan een psycholoog zelf! Je kan tegenwoordig namelijk eenvoudig zonder verwijzing naar een psycholoog.
Hoe werkt de geestelijke gezondheidszorg?
Vroeger ging je met psychische klachten eerst naar je huis- of bedrijfsarts. En dat kan nog steeds. Deze arts verwijst je, afhankelijk van je klachten, door naar een psychisch hulpverlener. Lichte klachten behandelt de praktijkondersteuner of psycholoog binnen de huisartsenpraktijk. Zwaardere klachten worden behandeld door de basis-ggz of gespecialiseerde ggz.[1]
Wordt psychische hulp vergoed?
Het grote voordeel van dit systeem is dat de psychische hulp vaak vergoed wordt – al moet je voor een behandeling binnen de ggz wel het eigen risico betalen. Je hebt immers een officiële diagnose en doorverwijzing gekregen. Helaas vallen de meest voorkomende klachten niet onder de basisverzekering. Denk hierbij aan stressklachten en burn-out, slaapproblemen, relatieproblematiek en aanpassingsstoornissen (bijvoorbeeld na een echtscheiding, overlijden of emigratie).[2]
Kan ik direct bij een psycholoog terecht?
Een ander nadeel van de reguliere ggz zijn de wachtlijsten. De wachtlijsten voor de ggz lopen nog altijd steeds verder op. Dit komt door bezuinigingen in de zorg enerzijds en meer hulpzoekenden anderzijds. Het kan weken tot maanden duren voor je bij een psycholoog terechtkan. Cliënten met complexe problematiek wachten soms wel anderhalf jaar op een behandeling.[3] En dan is het nog maar de vraag of het klikt met de behandelaar.
Kan ik zonder verwijzing naar een psycholoog?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden geen psychische behandelingen zonder doorverwijzing. Je kunt je hier bij de meeste zorgverzekeraars ook niet aanvullend voor verzekeren.[4] Dat maakt echter niet uit als je hulp zoekt voor problematiek die ook in de reguliere ggz niet vergoed wordt. Voor lichte problemen of problemen die niet onder de basiszorgverzekering vallen, kan je dus beter zelf, zonder verwijzing, hulp zoeken.
Wat is het voordeel van een online psycholoog?
Het grote voordeel van online hulp is dat je niet op een wachtlijst terechtkomt. Je kunt dus direct met therapie beginnen. Dat verhoogt ook de effectiviteit ervan, aangezien psychische klachten in een vroeg stadium meestal beter te behandelen zijn.[5] Zelfs de Rijksoverheid adviseert hulpzoekenden tegenwoordig eerst online in therapie te gaan:
“Bij lichte psychische klachten en sociale problemen heeft u misschien baat bij zelfhulp via internet (e-mental health). Bijvoorbeeld bij relatieproblemen, neerslachtigheid, onzekerheid of problemen met werk of studie.”[6]
Bij De Online Psycholoog besteden we bijvoorbeeld extra veel aandacht aan de juiste match tussen psycholoog en cliënt. Ook zijn wij altijd transparant over de kosten.
Kom ik in aanmerking voor therapie zonder verwijzing?
Twijfel je of je wel in aanmerking komt voor therapie? Neem dan gerust zonder verwijzing contact op met een online psycholoog. Dan kan je je twijfels direct in een gesprek toelichten en vragen stellen. De psycholoog vertelt je vervolgens precies wat een eventuele behandeling inhoudt.
Online therapie zonder verwijzing is ook een uitkomst voor hulpzoekenden die al op een wachtlijst staan. Zo kan je de tijd overbruggen en toch aan een behandeling beginnen. Hierdoor voorkom je dat de problemen in de tussentijd verergeren en zet je alvast stappen in de goede richting.
Veel gestelde vragen over verwijzingen:
Wordt een psycholoog vergoed?
Met een doorverwijzing wordt een psycholoog meestal vergoed. Je hebt immers een officiële diagnose en doorverwijzing gekregen. Echter, helaas vallen de meest voorkomende klachten, zoals burn-outklachten en relatieproblematiek, niet onder de basisverzekering. Online therapie is in die gevallen een uitkomst.
Kan ik zonder verwijzing naar een psycholoog?
Je kan zonder verwijzing naar een psycholoog en omzeilt daarmee de wachtlijsten. Voor lichte problemen of problemen die niet onder de basiszorgverzekering vallen, kan je dus het beste zelf, zonder verwijzing, hulp zoeken.
Heb ik voor een online psycholoog een verwijzing nodig?
In de meeste gevallen heb je voor een online psycholoog geen verwijzing nodig. Het voordeel van online therapie is dat je de keuze hebt tussen verschillende behandelaars. Ook hebben de meeste online psychologen geen wachtlijsten. Je kunt dus direct met therapie beginnen.
Bronnen:
[1] Mul, S. (2021, 12 juli). Vergoeding psychologische hulp. Consumentenbond. Via: Consumentenbond.nl.
[2] Mul, S. (2021, 12 juli). Vergoeding psychologische hulp. Consumentenbond. Via: Consumentenbond.nl.
[3] RTL Nieuws. (2021, 19 juni). Druk op wachtlijsten ggz loopt verder op: “Ik moet 1,5 jaar wachten”. Via: Rtlnieuws.nl.
[4] Mul, S. (2021, 12 juli). Vergoeding psychologische hulp. Consumentenbond. Via: Consumentenbond.nl.
[5] Psyned. (2021, 26 januari). Wanneer ga je naar een psycholoog? Psychologen Nederland. Via: Psyned.nl.
[6] Ministerie van Algemene Zaken. (2021, 16 juli). Waar vind ik hulp bij psychische problemen? Rijksoverheid. Via: Rijksoverheid.nl.