Is ‘Psycholoog’ Een Beschermde Titel

De titel ‘psycholoog’ is een verzamelnaam voor allerlei soorten hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg. Deze algemene titel is in Nederland sinds 1993 niet meer beschermd. Iedereen mag zichzelf psycholoog noemen, of je hier nu voor gestudeerd hebt of niet. Om de eigen deskundigheid en kwaliteit aan te geven, kunnen universitair psychologen wel verschillende titels en registraties hebben. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste titels en registraties.

Registraties van psychologen

Voordat we de verschillende soorten psychologen en artsen bespreken, is het handig een kort overzicht van de belangrijkste registraties te geven.

  • Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG): hulpverleners uit verschillende beroepsgroepen in de gezondheidszorg kunnen zich inschrijven in het BIG-register. Een BIG-registratie geeft aan dat de hulpverlener een door de overheid erkende beroepsopleiding gevolgd heeft. Het is daarmee een teken van bevoegdheid en deskundigheid. Ook vallen BIG-geregistreerde hulpverleners onder het tuchtrecht en moeten ze aan bepaalde richtlijnen voor gedrag voldoen. Enkel BIG-geregistreerde psychologen kunnen contracten met zorgverzekeraars afsluiten, waardoor hun cliënten voor vergoeding in aanmerking komen.
  • Nederlands Instituut Psychologen (NIP): het NIP is de beroepsvereniging van Nederlandse psychologen. De vereniging geeft de beschermde titel van Psycholoog NIP aan universitair geschoolde psychologen met een jaar praktijkervaring.
  • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt): het VGCt is de beroepsvereniging van Nederlandse gedragstherapeuten. Deze vereniging geeft de beschermde titels van cognitief gedragstherapeutisch werker (cgw) en cognitief gedragstherapeut (cgt) aan basispsychologen die hiervoor een vervolgopleiding hebben gevolgd.

Titels van psychologen

Basispsycholoog

Als je een universitaire studie (bachelor en master) hebt afgerond, ben je basispsycholoog. Een basispsycholoog mag zelfstandig of onder supervisie aan de slag of kan zich verder specialiseren. De meeste basispsychologen schrijven zich in bij het NIP. Zodra je als basispsycholoog een jaar praktijkervaring hebt, mag je jezelf Psycholoog NIP noemen.

Gezondsheidszorgpsycholoog (Gz-psycholoog)

De titel van gz-psycholoog is een beschermde titel en een gz-psycholoog heeft ook altijd een BIG-registratie. Om jezelf gz-psycholoog te mogen noemen, moet je een universitair masterdiploma (Psychologie of Orthopedagogiek) op zak hebben, postdoctoraal onderwijs gevolgd hebben, en twee jaar werkervaring hebben. Een gz-psycholoog kan zich verder specialiseren tot klinisch (neuro)psycholoog of psychotherapeut.

GERELATEERD:  Psycholoog vs. psychiater, wat is het verschil?

Klinisch psycholoog

De titel van klinisch psycholoog is eveneens beschermd. Een klinisch psycholoog focust op complexe psychologische klachten. Door zijn of haar uitgebreide opleiding en ervaring is een klinisch psycholoog vaak leidinggevende van een team hulpverleners. Alle klinisch psychologen hebben een BIG-registratie.

Therapeut

Net als de titel ‘psycholoog’ is de titel ‘therapeut’ een verzamelnaam voor iedereen die zich bezighoudt met de genezing van lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen. ‘Therapeut’ is dan ook geen beschermde titel.

Cognitief gedragstherapeut (cgt)

De titel van cognitief gedragstherapeut is beschermd. Je hebt hiervoor een registratie bij de VGCt nodig. Cognitieve gedragstherapie houdt zich bezig met de psychotherapeutische behandeling van mentale klachten. Als cgt’er kan je verder studeren voor gz-psycholoog. Je krijgt dan vrijstelling voor bepaalde onderdelen van de opleiding.

Psychotherapeut

Ook psychotherapeuten dragen een beschermde titel. Ze houden zich bezig met ernstige psycho-sociale problemen en behandelen patiënten die zwaar geestelijk lijden. Binnen de ggz vallen psychotherapeuten dan ook onder de zogenaamde ‘tweede en derde lijn’. Alle psychotherapeuten hebben een BIG-registratie.

Psychiater

Een psychiater is een medisch arts en heeft dan ook medicijnen gestudeerd. Hij of zij staat geregistreerd als arts, psychiater en psychotherapeut en heeft een BIG-registratie. De titel van psychiater is uiteraard beschermd.

Psychologen bij De Online Psycholoog

De psychologen, therapeuten en psychiater die bij De Online Psycholoog zijn aangesloten, zijn allemaal universitair opgeleid en hebben een NIP- en/of BIG-registratie. Sommigen zijn erkend gz-psycholoog of psychotherapeut.

Met dit team van professionals kunnen wij online psychologische zorg bieden die niet onderdoet voor ‘reguliere’ zorg bij een psycholoog in de praktijk. Ook kunnen wij de juiste hulpverlener voor jou en jouw specifieke klachten selecteren. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?