Je zit niet goed in je vel, maar je wil er eigenlijk met niemand over praten. Behalve met iemand die je echt begrijpt en kan helpen, zoals een psycholoog. Wist je dat je ook naar een psycholoog kan zonder dat je ouders het weten? Zo werkt het.
Behandeling bij een ggz-instelling
De geestelijke gezondheid (ggz) is in Nederland wettelijke gereguleerd, onder andere door middel van de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).[1] Hierin staan regels over het al dan niet op de hoogte stellen van de ouders van minderjarigen.[2] Psychologen van ggz-instellingen moeten zich hieraan houden. Wie moet er wettelijk van op de hoogte zijn als jij als minderjarige met een ggz-psycholoog wil praten?[3]
Tot en met 15 jaar
Ben je nog geen 16 jaar? Dan moeten allebei je ouders toestemming geven voor de behandeling van een psycholoog. Ze komen dan ook te weten waarom je in therapie wilt. Ook kunnen ze je dossier opvragen.
Vanaf 16 jaar
Ben je 16 jaar of ouder? Dan beschouwt de WGBO je als volwassen en heb je geen toestemming van je ouders nodig. In de praktijk is het wel lastig de therapie voor je ouders verborgen te houden, want de gemeente is bijvoorbeeld nog verantwoordelijk voor de financiële afhandeling ervan. Het kan dus zo zijn dat de gemeente of ggz-instelling je post naar je huisadres stuurt.
Vanaf 18 jaar
Ben je 18 jaar of ouder? Dan val je onder de zorgverzekeringswet en vergoedt je zorgverzekering de kosten van therapie. De gemeente is dan niet meer op de hoogte, maar je zorgverzekeraar wel. Ben je nog met je ouders meeverzekerd, dan krijgen zij de rekening voor het eigen risico.
Behandeling bij je huisarts
Een andere optie is om je huisarts om hulp te vragen. De meeste huisartsenpraktijken werken samen met een praktijkondersteuner (POH-GGZ) die de huisarts ondersteunt met psychische zorg. Deze zorg valt onder je basisverzekering en spreekt dus niet je eigen risico aan. Je krijgt er geen rekening voor op de mat. Je ouders kunnen wel te weten komen dat je naar de huisarts geweest bent, maar niet waarvoor.[4]
Behandeling bij een particuliere zorginstelling
Bij de psychologen van een particuliere zorginstelling zoals De Online Psycholoog heb je geen diagnose of doorverwijzing van je huisarts nodig en kom je niet op een wachtlijst terecht. Onze ervaren en gediplomeerde psychologen delen jouw gegevens bovendien niet met derden zoals je huisarts of je zorgverzekeraar.
- therapie waar en wanneer jij wilt
- keuze uit verschillende psychologen
- geen wachtlijst
- via (video)bellen, e-mail of chat
Kosten en vergoeding
Particuliere zorg krijg je helaas niet vergoed. Gelukkig kun je bij De Online Psycholoog ook voor enkele sessies terecht en zit je niet vast aan een bepaald behandelpakket. We zijn altijd transparant over de kosten.
De stap naar een psycholoog zetten kan best spannend zijn. Een kennismakingsgesprek is daarom altijd gratis en vrijblijvend. Wij luisteren graag naar je verhaal en geven je een passend advies.
Veel gestelde vragen over jeugd en psycholoog:
Kan je zonder toestemming van je ouders naar een psycholoog?
Dat hangt van je leeftijd af. Tot en met 15 jaar word je wettelijk als minderjarig beschouwd en heb je voor therapie toestemming van je ouders nodig. In de particuliere zorg is het wel mogelijk naar een psycholoog te gaan zonder dat je ouders het weten.
Kun je als minderjarige online in therapie?
In de geestelijke gezondheidszorg is het lastig volledig online in therapie te gaan. Minderjarigen (tot 16 jaar) hebben toestemming van hun ouders nodig. Ook worden gegevens met je zorgverzekeraar gedeeld. Bij een particuliere zorginstelling zoals De Online Psycholoog kun je wel online in therapie.
Kun je naar een psycholoog zonder je ouders?
Ook als minderjarige kun je alleen naar een psycholoog, zonder je ouders. Bijvoorbeeld als je niet goed met je ouders over je problemen kunt praten.
Bronnen:
[1] Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst (KNMG) (2021, 10 februari). Behandelingsovereenkomst (WGBO). Via: Knmg.nl.
[2] Voor meer informatie over de regelgeving, zie: Nederlands Instituut van Psychologen (2016, 4 november). Minderjarige cliënten. Via: Psynip.nl.
[3] L. Mulders (2018, 1 september). Kan een jongere naar een psycholoog zonder dat de ouders dat weten? Via: Psychologievandaag.nl.
[4] Idem.