Kunnen lichamelijke klachten een psychische oorzaak hebben

Heb je al een tijdje last van spierpijn in je rug? Of lijk je maar niet van die zeurende hoofdpijn af te komen? Dan heb je vast het internet al afgestruind naar mogelijke oorzaken. Alleen lijkt er geen lichamelijk aanwijsbare oorzaak te zijn. Wat is er aan de hand? Lichamelijke klachten kunnen in sommige gevallen een psychische oorzaak hebben. Zo kun je van stress hoofdpijn krijgen en angst kan zorgen voor lichamelijke vermoeidheid.

Psychische oorzaken van lichamelijke klachten

Wanneer lichamelijke klachten geen duidelijke lichamelijke oorzaak lijken te hebben, noemen we dit een somatoforme stoornis of psychosomatische klachten. De arts kan dus geen fysieke verklaring vinden voor jouw buikpijn, spierpijn of een andere soort pijn. Het is echter mogelijk dat jouw klachten een psychische oorzaak hebben. Lichaam en geest zijn namelijk nauw met elkaar verbonden.

Hieronder zetten we een aantal psychische oorzaken van lichamelijke klachten op een rij.

SOLK: Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten

Wanneer een arts geen lichamelijke verklaring kan vinden voor jou klachten noemen we dit somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Je ervaart dus klachten, maar er lijkt geen oorzaak voor te zijn. Dit kan erg moeilijk zijn, omdat je niet weet wat er met je aan de hand is en hoe je het op kan lossen.

SOLK kan voor veel angst zorgen. Sommige mensen sluiten zich af van de rest van de wereld uit angst en onzekerheid en kunnen zo sombere gevoelens ontwikkelen. De lichamelijke en psychische klachten beïnvloeden elkaar.

Veelvoorkomende klachten bij SOLK:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn of misselijkheid
  • Spier- of gewrichtspijn
  • Concentratieproblemen
  • Oorsuizen
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Benauwdheid
GERELATEERD:  Kan therapie helpen bij lichamelijke klachten?

Pijnstoornis

Een pijnstoornis is een psychische stoornis waarbij je pijn op diverse plekken ervaart zonder dat hier een lichamelijke verklaring voor is.

Burn-out

Een burn-out gaat vaak samen met fysieke klachten, zoals spanningshoofdpijn, spierpijn en buikpijn. Aangezien een burn-out ervoor zorgt dat je steeds minder energie hebt, kunnen er lichamelijke klachten optreden.

Depressie

Bij de diagnose van een depressie wordt er ook naar lichamelijke klachten gekeken, zoals gewichtsveranderingen, vermoeidheid en traag bewegen.

Gevolgen lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak

Lijkt er geen duidelijke oorzaak te zijn voor jouw klachten? Dan brengt dit veel onzekerheid met zich mee. Je vraagt je af of je de klachten wel echt voelt en je kunt gaan piekeren over de precieze oorzaak. En dit kan de klachten verergeren en een grote hoeveelheid stress veroorzaken.

Lees hier of therapie kan helpen bij lichamelijke klachten. 

Het is daarom belangrijk om met een psycholoog te praten over jouw klachten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat cognitieve gedragstherapie SOLK-klachten kan verminderen. [1]

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Bronnen:

    [1] [6] I. A. Arnold (2017). Lichamelijke klachten en psychiatrische stoornissen. In: H. E. der Horst & N. J. Wit (reds.)(2017). Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Bohn Stafleu van Loghum, pp. 51-59.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?