Onderzoek toont aan dat de kantoortuin zorgt voor verzuim door burn-out

Het Nieuwe Werken staat voor onderlinge communicatie, sparren met collega’s, ideeënuitwisseling… maar werkt het eigenlijk wel? Volgens onderzoek van het tv-programma De Monitor van KRO-NCRV niet. Integendeel: de kantoortuin, een product van het Nieuwe Werken,[1] blijkt juist bij te dragen aan verzuim van werknemers.

De kantoortuin leidt tot burn-out

De Monitor vroeg ruim negentig bedrijfsartsen van de NVAB (de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) naar hun ervaringen met verzuim. Volgens maar liefst negentig procent van hen draagt de kantoortuin bij aan het verzuim van de medewerkers onder hun hoede. De kantoortuin zou voor een gebrek aan privacy, geluidshinder en te veel prikkels zorgen. De gevolgen:

Deze gevolgen zorgen uiteindelijk voor verzuim door burn-outklachten. Het is vervolgens extra lastig werknemers na een burn-out in een kantoortuin te laten re-integreren. Tachtig procent van de bedrijfsartsen vermoedt dat het verzuim daalt als er minder mensen in één ruimte werken. Van zestig procent mag de kantoortuin worden afgeschaft.[2]

‘Er is politiek veel aandacht voor “reparatie” en “verzekeren” van schade aan gezondheid in relatie tot werk. Wij missen daarbij aandacht voor echt preventiebeleid, zoals gezonde inrichting van werkplekken.’[3]

De kantoortuin leidt tot burn-out

Het belang van stilte

In de huidige kennismaatschappij, waarin we meer met ons hoofd dan onze handen werken, is het belang van stilte ongekend groot.[4] Cal Newport, auteur van het boek Diep werk, noemt de mogelijkheid om blokken van tijd geconcentreerd aan een complexe taak te werken ‘de superkracht van de 21e eeuw’.[5]

Concentratie

Voor veel van de taken die werknemers op kantoor uitvoeren, is concentratie noodzakelijk. Afleiding vermindert onze cognitieve capaciteiten, waardoor taken langer duren en we ze minder goed uitvoeren.[6]

Creativiteit

Ook het uitbroeden van nieuwe ideeën doen we het best in stilte. Natuurlijk heeft overleggen en brainstormen een positief effect op het opdoen van ideeën, maar in een te vroeg stadium kan feedback van buitenaf de creativiteit ondermijnen. Het is niet voor niks dat de grootste denkers en uitvinders uit de geschiedenis veel in totale afzondering werkten.[7]

Het belang van stilte

De ideale werkomgeving

Helaas bestaat de ideale werkomgeving niet. Hoeveel behoefte we aan stilte hebben is per persoon verschillend. Wel is duidelijk dat er een alternatief voor de kantoortuin moet komen – iets waar werknemers momenteel vaak nog maar weinig over te zeggen hebben.[8] Volgens trainer en coach Marijke van Dusseldorp hebben bedrijven genoeg opties:[9]

  • stiltewerkplekken introduceren
  • afspraken maken over de bereikbaarheid van werknemers
  • vergadervrije dagen inlassen
  • niet-storenbordjes gebruiken
  • wandelen (in je eentje) onder werktijd promoten
GERELATEERD:  Het verschil tussen stress, overspannenheid en een burn-out

Met het (deels) afschaffen van de kantoortuin kunnen bedrijven verzuim door burn-out voorkomen. Dat is pas écht productief!

Heb  jij behoeft aan en gesprek met een (burn-out) psycholoog? Neem contact op.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over kantoortuinen:

    Hoe goed werkt de kantoortuin?

    Onderzoek van tv-programma De Monitor heeft aangetoond dat de kantoortuin geen productievere medewerkers oplevert. De geluidsoverlast, het teveel aan prikkels en het gebrek aan privacy zorgen voor stress, vermoeidheid en concentratieproblemen. Het verzuim door burn-out neemt hierdoor toe.

    Wat verhoogt de productiviteit op kantoor?

    We werken tegenwoordig meer met ons hoofd dan met ons handen. Stilte is daarom van belang voor concentratie, creativiteit en daarmee productiviteit. Onderzoek toont aan dat de kantoortuin averechts werkt voor de productiviteit. In plaats daarvan moeten werknemers de mogelijkheid hebben in stilte aan complexe taken te werken.

    Zorgt de kantoortuin voor burn-out?

    Volgens onderzoek onder 90 bedrijfsartsen, noemen werknemers de kantoortuin vaak als oorzaak van hun burn-outklachten. Dat resultaat is eenvoudig te verklaren: creativiteit en concentratie vereisen stilte. Het (deels) afschaffen van de kantoortuin kan verzuim door burn-out verminderen.

     

    Bronnen:

    [1] M. van Dusseldorp (2018). Stilte werkt. Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties 1(maart), pp. 34-39. Via: Mimicri-training.nl.

    [2] Nu.nl (2020, 24 februari). Bedrijfsartsen: Kantoortuin leidt tot moeheid, hoofdpijn en verzuim. Via: Nu.nl; KRO-NCRV (2020, 24 februari). Bedrijfsartsen: vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim. Via: Pointer.kro-ncrv.nl.

    [3] KRO-NCRV (2020, 24 februari). Bedrijfsartsen: vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim. Via: Pointer.kro-ncrv.nl.

    [4] P. van Agteren (2018, 8 januari). ‘De kantoortuin is funest voor de mentale gezondheid’. Via: Ad.nl.

    [5] C. Newport (2019). Diep werk (4de ed.). Reed Business Education.

    [6] C. Newport (2019). Diep werk (4de ed.). Reed Business Education.

    [7] M. van Dusseldorp (2018). Stilte werkt. Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties 1(maart), pp. 34-39. Via: Mimicri-training.nl.

    [8] KRO-NCRV (2020, 24 februari). Bedrijfsartsen: vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim. Via: Pointer.kro-ncrv.nl.

    [9] M. van Dusseldorp (2018). Stilte werkt. Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties 1(maart), pp. 34-39. Via: Mimicri-training.nl.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?