Hulp bij agressie problemen

Iedereen wordt wel eens boos. Boosheid is een normale emotie en het is juist goed als je dit kunt tonen. Toch vinden heel veel mensen het lastig om hun woede te beheersen. Dit uit zich vervolgens in schreeuwen, schelden en soms zelfs slaan. En achteraf denk je: waarom reageerde ik zo heftig? Maar dan is het al te laat.

Agressie problemen hebben een grote impact. Niet alleen op jezelf, maar ook op iedereen om je heen. Het kan zelfs relaties stuk maken. Gelukkig kan iedereen leren om op een normale manier om te gaan met boosheid.

Verschillende soorten agressie problemen

Het is normaal om boos te worden wanneer de wifi even niet meewerkt of wanneer je een dure boete hebt gekregen. Maar het is niet normaal om deze boosheid om te zetten in agressie. Bij agressie denken we al snel aan een stevige woordenwisseling, schreeuwen of zelfs aan vechten. Even houd je helemaal geen rekening met de gedachten van anderen en uit je je boosheid op een extreme manier.

Iedereen kan agressief worden en dit uiten op een andere manier. Er zijn dan ook verschillende soorten agressie problemen. Aan de ene kant is er verbale en fysieke agressie, maar er bestaat ook psychische agressie.

  • Verbale en fysieke agressie: deze vorm van agressie bestaat uit schreeuwen, schelden, schoppen, slaan, spugen, bijten en meer.

  • Psychische agressie: deze vorm van agressie bestaat uit pesten, iemand een schuldgevoel aanpraten, mensen onder druk zetten, roddels verspreiden of mensen uitsluiten.

Agressie wordt vaak gericht naar anderen, maar je kunt ook boos zijn op jezelf. Bijvoorbeeld wanneer je vindt dat je iets fout hebt gedaan. Je begint jezelf dan pijn te doen of te slaan.

Oorzaken van agressie en woedeaanvallen

Je krijgt niet zomaar een woedeaanval als een klein dingetje even niet gaat zoals jij wilt. Nee, agressie ontstaat in de meeste gevallen door een opstapeling van spanningen en stress. Bijvoorbeeld als je je boosheid lange tijd probeert binnen te houden of als je je gevoelens niet wilt tonen. De bom barst wanneer je je innerlijke boosheid lange tijd blijft negeren. Maar het kan ook zo zijn dat je boosheid helemaal niet reguleert en om ieder klein dingetje in woede uitbarst.

Naast ingehouden angst, woede kunnen agressie en woedeaanvallen ontstaan door traumatische ervaringen. Heb je bijvoorbeeld iets naars meegemaakt in je jeugd, zoals huiselijk geweld, misbruik of iets heel anders? Dan kan agressie een manier zijn om hiermee te dealen. Het is geen goede manier, maar het komt wel vaak voor. Daarnaast kan het verliezen van de controle voor woedeaanvallen zorgen.

De negatieve effecten van agressie

Agressie problemen hebben grote gevolgen. Door woede lang op te kroppen, kan dit voor veel stress zorgen. En veel stress is niet goed voor de gezondheid. Op korte termijn ontstaan er vaak grote woede-uitbarstingen met alle gevolgen van dien, maar op lange termijn loop je een groter risico op hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en hartkloppingen.

Daarnaast heeft agressie een grote impact op mensen in de omgeving. Familie en vrienden kunnen flink schrikken van het gedrag en er zelfs voor kiezen om je niet meer te zien. Maar ook op school en werk kan het grote gevolgen hebben.

Periodieke explosieve stoornis

Iedereen kan agressie problemen ervaren, jong tot oud. Het is geen psychische stoornis en agressie is dan ook niet opgenomen in het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-handboek. Echter, wanneer iemand helemaal geen controle heeft over zijn of haar agressie, kan er sprake zijn van een periodieke explosieve stoornis.

Mensen met deze stoornis reageren impulsief en kunnen heel plotseling uit hun slof schieten. Ze reageren veel heftiger dan nodig is. Zo kan iemand bijvoorbeeld heel boos worden als hij zijn eten niet lust. Na deze heftige woede-uitbarsting weet de persoon zelf vaak niet waarom hij zo reageerde. Het is belangrijk om een periodieke explosieve stoornis serieus te nemen en de juiste hulp te zoeken.

Hulp bij agressie problemen nodig?

Heb je last van agressie problemen? Of merk je dat jouw zoon of dochter zijn woede niet goed kan beheersen? Met de juiste hulp kan iedereen leren om beter om te gaan met spanning en boosheid.

Agressietherapie is speciaal ontwikkeld voor kinderen of volwassenen met agressie problemen. Tijdens deze therapie leer je op een normale manier om te gaan met stress en spanning. Je leert hoe je je agressie kunt uiten zonder anderen in je omgeving pijn te doen. Daarnaast kan cognitieve gedragstherapie (CGT) helpen bij het verminderen van woede-uitbarstingen.

Heb je hulp bij agressie problemen nodig? Of wil je meer weten over agressietherapie? Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden al je vragen graag in een gratis eerste gesprek. Dit is helemaal vrijblijvend.

Vraag een gratis kennismaking aan:

    Veelgestelde vragen over agressie problemen:

    Problemen met agressie herken je aan:

    • Snel boos worden
    • Hoge hartslag, trillen of zweten
    • Schreeuwen of schelden
    • De neiging hebben om dingen kapot te maken
    • Geweld gebruiken
    • Achteraf heb je spijt en weet je niet waarom je zo heftig hebt gereageerd

    Als je niet goed om kunt gaan met agressie kan dit vervelende gevolgen hebben, waaronder het opkroppen van je gevoelens, wat leidt tot veel stress. Ook kan het relaties met vrienden of familie beschadigen en leiden tot ontslag op je werk. Als je geweld gebruikt, kan dit leiden tot juridische problemen, waaronder gevangenisstraffen.

    Welke therapie helpt tegen agressie is afhankelijk van de persoon en de situatie waarin hij/zij zich bevindt. Onder andere agressietherapie en cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen helpen bij het beter begrijpen en reguleren van de boosheid.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?