Vrijwel alles kan tegenwoordig online en therapie is daarop geen uitzondering. Steeds meer mensen zitten online bij een psycholoog op de bank. Online therapie, e-therapy of e-health is de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht. Want het klinkt wel heel praktisch, maar is online praten met een psycholoog ook effectief?
Effectiviteit online therapie
Online therapie werkt net zo goed als traditionele therapie ‘in het echt’. Dat concludeert Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Zij kan het weten, want ze deed tien jaar lang, wereldwijd onderzoek naar de effecten van internettherapie.[1] De effecten van online en offline therapie waren vergelijkbaar: de helft van de patiënten had er baat bij en bij een derde verminderde de klachten aantoonbaar.
Achtergrond patiënt
Ook de omstandigheden van de patiënten bleken weinig invloed te hebben op de effectiviteit van online therapie. Of je nu veel of weinig verdient, of hoog- of laagopgeleid bent, een online psycholoog kan patiënten met verschillende achtergronden even goed helpen. Wel lieten patiënten uit stedelijke gebieden minder vooruitgang zien dan patiënten die buiten de steden wonen.
Is online therapie geschikt voor mij?
Depressie
De positieve resultaten van het onderzoek van Bockting gelden voor vrijwel alle psychische aandoeningen. Maar hier zijn de meningen toch nog over verdeeld. Zo zou online therapie voor depressie in eerste instantie heel effectief zijn, maar is bij patiënten die hiervoor online in therapie zijn geweest meer sprake van meer terugval.[2] Ook is online therapie voor ernstig depressieve patiënten minder geschikt, omdat deze patiënten zich tijdens de gesprekken vaak afsluiten. Op afstand is het voor een psycholoog erg lastig contact met dit soort patiënten te krijgen.
Complexiteit problematiek
Sowieso is internettherapie met name onderzocht met betrekking tot eerstelijnszorg: zorg voor patiënten met enkelvoudige problematiek die normaal gesproken in de generalistische basis-GGZ terechtkomen. Tweedelijnszorg voor patiënten met meer complexe psychische problemen wordt normaal gesproken verzorgd door de gespecialiseerde GGZ. Of dit net zo effectief online gedaan kan worden, is in mindere mate onderzocht.[3]
Voordelen online praten met een psycholoog
- De drempel om hulp te zoeken ligt lager.
- Schaamte om bij een psycholoog in de wachtkamer te zitten wordt voorkomen.
- Online therapie wordt gevolgd in een prettige, vertrouwde omgeving naar keuze.
- De psycholoog kan direct in de omgeving van de patiënt interventies doen, indien nodig.
- Online therapie vereist geen extra reistijd.
- Veel psychologen zijn ook buiten kantooruren beschikbaar.
- Een videogesprek is eenvoudiger in een volle agenda in te plannen.
- Online therapie is vaak goedkoper.
- Online hulpverleners hanteren vaak geen wachtlijst.
- De patiënt is niet gebonden aan een hulpverlener in de buurt en heeft dus meer keuze.
Nadelen online praten met een psycholoog
- Sommige patiënten vinden het lastiger online verbinding met een psycholoog te vinden.
- Het oppikken van non-verbale signalen wordt bemoeilijkt.
- Een videogesprek is vermoeiender, waardoor consulten vaak maar 30 tot 45 minuten kunnen duren.
- Niet iedere patiënt of elke psychische aandoening kan online behandeld worden.
Voorwaarden online therapie
Om het succes van een online behandeling te vergroten, moet je voor je aan online therapie begint aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bevindt je niet in een acute crisis.
- Je hebt vertrouwen in de online psycholoog en de behandeling.
- Je hebt een stabiele internetverbinding en een rustige omgeving tot je beschikking.
- Je bent handig met computer, tablet of smartphone.
- Je kunt je schriftelijk goed uitdrukken (als e-mail of chat onderdeel van de behandeling is).
Voldoe jij aan deze voorwaarden en heb je vertrouwen in de mogelijkheden van online therapie? Dan kunnen online gesprekken met een psycholoog net zoveel opleveren als traditionele, face-to-facegesprekken. Je plukt dan bovendien de vruchten van de vele praktische voordelen van online therapie. Vraag vandaag nog een gratis kennismaking aan!
Bronnen:
[1] ‘Therapie via het beeldscherm, werkt dat wel?’, de Volkskrant, 26 april 2020. Via: DeVolkskrant.nl.
[2] T. Xhofleer, ‘Online therapie alleen op korte termijn effectiever tegen depressie’, ICT&health, 17 januari 2018. Via: ICThealth.nl.
[3] Linda Mulders, ‘Online therapie bij een psycholoog: hoe werkt het?’, Psychologie Vandaag, 3 november 2018. Via: PsychologieVandaag.nl.