Veel mensen dromen ervan: emigreren. Sommigen doen het gewoon – voor werk, de liefde of het avontuur. Maar hoe leuk het ook lijkt, ook in het buitenland kan je niet lekker in je vel komen te zitten. Misschien komt dat zelfs wel door de emigratie en het expatleven. Een online psycholoog kan je dan helpen. Waar je ook bent gaan wonen.
Psychologische problemen na emigratie
Een emigratie is een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis die veel mensen onderschatten. Natuurlijk weet je, als je naar het buitenland gaat, dat je te maken gaat krijgen met een andere taal en cultuur. Dat je nieuwe vrienden zal moeten maken en vrienden en familie in Nederland zal missen. Dat je vast een hoop uit te zoeken en te regelen hebt. Maar vaak staan we niet stil bij de psychologische impact van dit alles. En de gevolgen daarvan. Zeker als meerdere problemen zich allemaal op hetzelfde moment aandienen.
- Afscheid nemen: het afscheid van vrienden en familie en je oude leven in Nederland is ingrijpender dan je misschien had verwacht. Je kunt het vergelijken met een rouwproces. Hoe leuk je nieuwe leven ook gaat zijn, je verliest ook een leven. Veel expats gunnen zichzelf de tijd niet hierom te rouwen.
- Verandering van routine en omgeving: we staan er soms niet bij stil, maar we zijn allemaal tot een bepaalde hoogte gewoontedieren. Als al die gewoonten in één klap veranderen, is ons systeem even van slag. Bovendien loopt je nieuwe leven niet direct op rolletjes: je vergeet je telefoon op te laden, je pinpas werkt niet bij de supermarkt, de post is niet op tijd aangekomen, et cetera.
- Regelstress: een huis, inschrijving, baan, auto, zorgverzekering, bankrekening, telefoonabonnement… de lijst van zaken die je moet regelen lijkt eindeloos. Bovendien werkt het in het buitenland allemaal anders dan in Nederland. Dat levert een hoop stress op.
- Onzekerheid: als je de taal nog niet spreekt, de cultuur nog niet goed begrijpt en niet precies weet hoe alles werkt, kan je flink onzeker worden. Het is bovendien lastig je thuis te voelen als uit alles blijkt dat je toch nog echt een buitenstaander bent.
- Identiteitscrisis: wat blijft er zonder je oude baan, oude sportactiviteiten, oude sociale leven en oude gewoonten nog van jouw identiteit over? We koppelen onze identiteit vaak aan onze baan en hobby’s. Emigreren betekent dat je jezelf moet heruitvinden. In de eerste periode kan dat onwennig zijn. Wie ben jij en hoe wil jij dat je leven eruitziet?
- Gebrek aan sociaal vangnet: natuurlijk staan je vrienden en familie in Nederland nog altijd voor je klaar, maar echt begrijpen doen ze het niet. Een nieuw sociaal vangnet opbouwen kost tijd.
- Emoties onderdrukken: het thuisfront heeft bovendien vaak het idee dat jij het maar goed voor elkaar hebt. En dat is toch ook zo? Je hebt zelf voor de emigratie gekozen en misschien woon je wel echt op je droombestemming. Dat kan je het gevoel geven dat je geen recht hebt om te ‘zeuren’. Hierdoor worden expatproblemen vaak lang genegeerd.
Online expatpsycholoog
Het is volkomen normaal om de eerste periode na emigratie moeite te hebben het leven goed en wel op te pakken. De problemen verergeren echter als ze niet serieus genomen worden. Gevoelens van onzekerheid, angst en stress kunnen uiteindelijk overgaan in depressie – iets wat bij expats veel vaker voorkomt dan bij mensen in Nederland.
Gelukkig bestaat tegenwoordig de mogelijkheid bij een online psycholoog in therapie te gaan. Dit heeft veel voordelen. Zo is het eenvoudig geregeld, kan je de therapie gewoon vanuit huis volgen en zijn de gesprekken gewoon in het Nederlands. Onze expatpsychologen zijn zelf ook expat (geweest) en weten dus als geen ander waar jij mee worstelt. Ook is het mogelijk therapie te volgen bij een psycholoog in jouw tijdzone – handig, als je aan de andere kant van de wereld bent beland.
Online therapie in het buitenland
Online therapie werkt in feite hetzelfde als de traditionele, offline variant. Tijdens een intakegesprek maak je kennis met de psycholoog en brengen jullie samen de problemen en je doelen in kaart. Op basis hiervan stelt de expatpsycholoog een behandelplan op.
Behandeling expatpsycholoog
Vaak draait de behandeling om het identificeren en doorbreken van belemmerende gedachtepatronen. Zo leer je meer in mogelijkheden te denken, vertrouwen in jezelf te hebben en jezelf terug te vinden. Veel online psychologen geven opdrachten mee. Zodra je lekkerder in je vel zit, wordt het ook steeds makkelijker je aan je nieuwe omgeving aan te passen, nieuwe vrienden te maken en met eventuele tegenslagen om te gaan!
Gratis kennismaken met een psycholoog?
Vraag direct een vertrouwd online gesprek aan met een van onze online psychologen. Wil je meer weten over de kosten voor online therapie? Bekijk dan onze pagina met tarieven & vergoedingen.