Psycholoog Vs. Psychiater, Wat Is Het Verschil

Zowel psychologen als psychiaters behandelen psychische problemen of stoornissen. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Wanneer kom je bij welke hulpverlener terecht en hoe gaan ze te werk? Dit artikel beschrijft de belangrijkste verschillen.

Wat is een psycholoog?

De titel ‘psycholoog’ is een algemene titel en een soort verzamelnaam voor allerlei soorten psychologen in Nederland, zoals psychologen NIP, gz-psychologen of klinisch psychologen. Ook cognitief gedragstherapeuten worden vaak met de term ‘psycholoog’ aangeduid. Elke ‘soort’ psycholoog heeft een specifieke, universitaire opleiding gevolgd en kan zich in een bepaald werkveld specialiseren.

Psychologen behandelen psychische problemen die met gedachten en emoties te maken hebben en doen dat veelal aan de hand van cognitieve gedragstherapie en verschillende gesprekstechnieken. Om een paar voorbeelden te geven:

  • cognitief gedragstherapeut: houdt zich bezig met gedragsproblemen, al dan niet ten gevolge van belemmerende gedachtepatronen.
  • relatietherapeut: helpt relatieproblemen bij koppels op te lossen en te voorkomen.
  • arbeids- of organisatiepsycholoog: werkt bij bedrijven en organisaties aan de productiviteit en het werkplezier van de werknemers.
  • schoolpsycholoog: biedt ondersteuning aan zowel docenten als leerlingen.
  • revalidatiepsycholoog: begeleidt patiënten tijdens een revalidatieproces – vaak in samenwerking met een maatschappelijk werker, de behandelend arts en de betrokken verpleegkundigen.
  • toegepast psycholoog: gebruikt wetenschappelijke kennis om algemene, maatschappelijke problemen of trends die met gedrag te maken hebben, op te lossen of te onderzoeken.

Wat is een psychiater?

Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen. Een psychiater staat daarom officieel geregistreerd als arts, psychiater en psychotherapeut. Een psychiater kan in drie werkgebieden aan de slag:

  • de kinder- en jeugdpsychiatrie
  • de volwassenenpsychiatrie
  • de ouderenpsychiatrie
GERELATEERD:  Waar kan een psycholoog allemaal mee helpen?

Vanwege zijn of haar medische achtergrond mag een psychiater medicatie voorschrijven. Dit gebeurt meestal alleen wanneer sprake is van complexe psychische problemen of stoornissen, zoals bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen, dwangstoornissen, bipolaire stoornissen of psychoses. Een psychiater bekijkt de mentale gezondheid ook meer vanuit een medisch perspectief, waarbij de gezondheid van het hele lichaam en het verband tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid centraal staat. Voor een bezoek aan een psychiater heb je altijd een doorverwijzing (van een psycholoog) nodig.

Psycholoog en psychiater

Als je hulp voor psychische klachten zoekt, kom je in eerste instantie meestal bij een psycholoog terecht. Indien deze psycholoog denkt dat het verstandig is medicatie aan de behandeling toe te voegen, dan verwijst hij of zij je door naar een psychiater. In veel gevallen komt het er dan op neer dat de psychiater verantwoordelijk is voor het medische deel van de behandeling, en de psycholoog voor het psychologische deel.

Bij De Online Psycholoog zijn verschillende soorten psychologen en een psychiater aangesloten. Hierdoor kunnen wij je zorg op maat bieden. Meld je nu aan voor een gratis kennismaking:

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?