Voor velen is een huisdier niet alleen maar een dier; het is een gezinslid. Het verliezen van een huisdier heeft dan ook een grote impact; opeens voelt je huis een stuk leger. Rouwen om je huisdier is heel normaal. Toch snapt niet iedereen hoe moeilijk het is om je trouwe vriend te verliezen. Hoe ga je om met zo’n verlies en hoe geef je het een plekje?
Je huisdier als volwaardig gezinslid
Als je geen huisdieren hebt, dan begrijp je het misschien niet helemaal, maar een huisdier wordt gezien als een volwaardig gezinslid. Iemand die altijd blij is om je te zien, in goede en slechte tijden. Een hond, kat, vogel of een ander dier neemt een grote plek in binnen het gezin. Daarom heeft het verliezen van een dier een grote impact.
Iedereen gaat anders om met het verlies van een huisdier. Als het beestje overleed uit ouderdom is er vaak veel verdriet: je hebt er een groot deel van je leven voor gezorgd en dit hoofdstuk is nu voorgoed voorbij. Dit is iets waar je erg aan moet wennen. Maar er gebeuren ook veel ongevallen, wat naast verdriet ook boosheid met zich meebrengt.
Rouwen om je huisdier op je eigen manier
Rouwen om je huisdier is heel normaal en iedereen doet het op zijn eigen manier. Volgens psycholoog Nienke Endenburg, gespecialiseerd in relaties tussen mensen en dieren, vraagt rouw om actie. Begraaf het diertje op een mooie plek of strooi het as uit. Ook kun je een fotoboek of schilderij maken om je huisdier te herdenken.
Niet iedereen in je omgeving snapt dat rouwen om je huisdier heel normaal is. Ze zeggen al snel: “Waarom zoek je niet een nieuwe kat uit?” Toch werkt dit niet zo als huisdiereigenaar. Ieder dier heeft zijn eigen karakter en je krijgt je oude kat er niet mee terug door een nieuwe te nemen. “Het is geen koelkast.” althans Nienke Endenburg.
Het verlies verwerken
Hoe je het verlies verwerkt, is helemaal aan jou. Toch speelt de manier waarop je je huisdier hebt verloren een grote rol bij de rouwverwerking. Als het dier op een nare manier is overleden, bijvoorbeeld door een aanrijding of als de euthanasie niet goed is verlopen, kan dit een trauma veroorzaken. Maar ook wanneer het dier op jonge leeftijd sterft terwijl je dacht jarenlang samen te zijn, heeft dit een grote impact op je mentale gesteldheid.
Vind je het lastig om het verlies een plekje te geven? Of is het een traumatische gebeurtenis voor je geweest? Dan kan je baat hebben bij professionele hulp. Rouwen om een huisdier kan namelijk net zo veel impact hebben als rouwen om een mens. Dit komt doordat bijna alle mensen hun huisdier zien als een volwaardig gezinslid. Dit is zo met honden en katten, maar ook met paarden, hamsters of vogels. En zelfs met slangen!
Doe waar jij je fijn bij voelt
Als het gaat om rouwen om je huisdier is het belangrijk om te doen waar jij je fijn bij voelt. Kies bijvoorbeeld voor een crematie in het dierencrematorium of begraaf het dier in je tuin. Ook is het een mogelijkheid om een sieraad te maken met de as van jouw huisdier.
En hoe lang het rouwen om je huisdier duurt? Ongeveer 9 maanden. Maar hoe sterker de band, hoe langer het kan duren. Soms lukt het niet om het verlies zelf te verwerken. Een psycholoog helpt je het een plekje te geven.
Bron: https://www.nu.nl/slimmer-leven/6309282/rouwen-om-je-overleden-kat-hond-of-vogel-je-huisdier-is-onvervangbaar.html