Snel overprikkeld

De zomer is in volle gang. Of je nu al vakantie hebt of niet, de zomer brengt veel sociale activiteiten met zich mee. Van borrelen met vrienden tot bruisende feestjes. Hartstikke leuk, maar als je snel overprikkeld bent, kunnen deze sociale activiteiten in de zomer best uitdagend zijn. Het lijkt misschien raar dat jij een avondje op de bank boven een overvol terras kiest, maar dit is het helemaal niet.

Of je nu introvert bent, hooggevoelig of simpelweg gevoelig bent voor externe prikkels, je kunt volop genieten van de zomer zonder jezelf te overbelasten.

Wat is overprikkeld zijn?

Je hebt vast wel eens van de term ‘overprikkeld zijn’ gehoord. Maar wat houdt het nu eigenlijk in? En wanneer weet je dat je last hebt van overprikkeling?

Je bent overprikkeld als je overweldigd raakt door sensorische informatie uit de omgeving. Prikkels kunnen verschillende vormen aannemen, zoals geluiden, aanrakingen, sociale interacties. De meeste prikkels worden normaal gesproken door het brein verwerkt, maar wanneer dit niet meer goed lukt, raak je overprikkeld.

Wanneer iemand overprikkeld is, kan dit leiden tot een overweldigend gevoel. Maar ook kun je last krijgen van stress, angst en vermoeidheid. Je kunt moeite krijgen met concentreren en je hebt de behoefte om je terug te trekken om te herstellen van de prikkels. [1]

Wat is overprikkeld zijn

De spanning van externe prikkels

Het leven gaat gepaard met veel prikkels. Onze maatschappij is gericht op presteren op werk of school, sporten en sociale activiteiten. En dit allemaal tegelijk. Dit kan voor veel mensen drukte en prikkels met zich meebrengen. Introverte mensen hebben een hoger spanningsniveau dan extraverte mensen. Dit betekent dat prikkels van buitenaf al snel te veel kunnen zijn.

Niemand is volledig extravert of introvert, maar uit iemands hersenactiviteit kan wel worden opgemaakt of iemand meer extravert of introvert is van zichzelf. Personen met een extravert brein gaan sneller op zoek naar prikkels, terwijl introverte personen meer tijd nodig hebben om te ontprikkelen.

De zomer kan veel vragen voor introverte of hooggevoelige personen dankzij de vele sociale activiteiten die worden georganiseerd. Het is belangrijk dat je zelf ontdekt wat jij fijn vindt zodat je niet al je energie op maakt en kunt genieten van de zomer. En hier kunnen onderstaande tips bij helpen. [2]

Tips om overprikkeling tegen te gaan

Je kan dus overprikkeld raken wanneer je meer informatie binnenkrijgt dan dat je brein kan verwerken. Heb je veel leuke uitjes gepland deze zomer? Gebruik onze tips om overprikkeling tegen te gaan.

Waar haal je energie uit?

Om overprikkeling tegen te gaan, is het belangrijk om jezelf af te vragen waar je energie uit haalt en waar niet. Vind je het bijvoorbeeld leuk om je familie te bezoeken? Maar is een groep van meer dan 10 mensen te veel? Plan de bezoekjes dan met minder dan 10 personen. Stem je activiteiten af op jouw behoeften en voorkom dat je overprikkeld raakt.

Plan tijd voor jezelf in

Heb je een vol weekend? Het helpt om tijd voor jezelf in te plannen om op te laden. Gun jezelf de tijd om bij te komen van sociale bijeenkomsten of andere evenementen. Het is belangrijk om af ten toe niks te doen en volledig te ontspannen.

En raak je nu wel overprikkeld? Het is helemaal niet erg om tijd voor jezelf te pakken. Er zijn genoeg mensen die hetzelfde ervaren als jij. Heb je veel last van overprikkeling? En heeft dit effect op jouw dagelijks leven? Dan kan het goed zijn om professionele hulp te zoeken. Acute overprikkeling kan namelijk een oorzaak zijn van onder andere een burn-out. Onze online psychologen helpen je graag bij het vinden van de oorzaak van de overprikkeling en helpen toekomstige overprikkeling te voorkomen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over overprikkeling:

    Wat zijn symptomen van overprikkeling?

    Overprikkeling is niet zichtbaar voor anderen, maar toch kan het jou vervelende symptomen geven. De symptomen kunnen variëren per persoon en zijn afhankelijk van de gevoeligheid voor externe stimulatie. Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen van overprikkeld zijn:

    • Overweldigend gevoel
    • Vermoeidheid
    • Prikkelbaar
    • Concentratieproblemen
    • Hoofdpijn
    • Verhoogde hartslag
    • Overgevoeligheid voor geluid, licht, geur en aanraking

    Wat veroorzaakt overprikkeling?

    Wat overprikkeling veroorzaakt, is voor iedereen anders. Het is vaak een combinatie van interne en externe factoren. Je kunt bijvoorbeeld overprikkeld raken door sociale interacties, gebrek aan rust of slaap of veranderingen in je routine. Daarnaast zijn sommige mensen van nature gevoelig voor prikkels en kunnen zij sneller overweldigd raken.

    Wat zijn de gevolgen van overprikkeld zijn?

    Wanneer je een lange tijd overprikkeld bent, kan dit gevolgen hebben. Je lichaam produceert namelijk stresshormonen die kunnen zorgen voor hoofdpijn, verhoogde hartslag, vermoeidheid en slaapproblemen. Ook kun je moeite krijgen met concentreren en sneller geïrriteerd raken. Bovendien kun je ook tijd nodig hebben om bij te komen.

     

    Bronnen:

    [1] Psyned. (2023, 15 februari). Overprikkeld: wat kun je er tegen doen? | Psyned. https://www.psyned.nl/overprikkeld/

    [2] Telegraaf (2023, 19 juli). Zo kom je de zomer door als je snel overprikkeld raakt. Telegraaf.nl

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?