Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van kennisinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer jonge werkenden burn-outklachten ervaren. 1 op de 3 werknemers van 18 tot en met 34 jaar gaf in 2022 aan last te hebben van burn-out gerelateerde klachten. [1] Hoe komt dit? En wat kunnen we eraan doen om verzuim door psychische klachten te beperken?
Burn-out steeds groter probleem onder jongeren
TNO deed onderzoek naar burn-outklachten onder werkende jongeren en het aantal verzuimdagen door werkgerelateerde psychische klachten. Uit de cijfers blijkt dat 23% van de mannen in 2022 te maken kreeg met burn-outklachten. Voor vrouwen ligt dit nog hoger, namelijk op 29%; dit is bijna 1 op de 3!
Zowel het aantal klachten onder mannen als vrouwen is fors gestegen ten opzichte van de laatste jaren. In 2020 kreeg 25% van de werkende jonge vrouwen met burn-outklachten; nu is dat al 29%. En ook onder mannen is er een stijging te zien.
Veel burn-outs in onderwijs en zorg
In vrijwel alle sectoren krijgen jonge werkenden te maken met burn-outklachten. Maar er zijn een aantal uitschieters. Vooral in de zorg en onderwijs ligt het aantal werknemers met klachten hoog. In deze sectoren zijn vooral veel jonge vrouwen werkzaam. Vooral hoogopgeleide vrouwen komen vaak thuis te zitten met klachten. Volgens het TNO zijn er steeds minder werknemers in de zorg- en onderwijssector zonder burn-outklachten. [1]
Waar komt deze stijging vandaan?
Burn-outklachten nemen de laatste jaren sterk toe onder jongeren. Maar waar komt deze stijging vandaag? Aanvullend onderzoek heeft aangetoond dat prestatiedruk, onzekerheid en sociale druk belangrijke factoren zijn. Veel jongeren hebben het gevoel dat ze moeten presteren. Niet alleen vanuit de maatschappij, maar ook op het werk en op sociaal vlak. En alles altijd goed moeten doen samen met constant bereikbaar moeten zijn en een gezin onderhouden levert veel stress op.
Ook maken jongeren zich zorgen over hun financiële situatie. Hierbij noemen ze inflatie, hoge hypotheeklasten en studieschuld als belangrijke onderwerpen die stress veroorzaken. [2]
Hulp nodig bij burn-out?
De overheid is gestart met een campagne om werkstress bespreekbaar te maken en jongeren aan te moedigen om te praten over mentale klachten. Deze campagne heet: “Hey, het is oké”. Vaak denk je dat je de enige bent die rondloopt met klachten, maar zoals uit het onderzoek van TNO en het CBS is gebleken, is dit echt niet het geval.
Wil je praten over je problemen met een professional? Je kunt altijd bij onze online psychologen terecht. Zelfs als je niet in Nederland woont. Vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan of neem contact op bij vragen.
Veel gestelde vragen over burn-outs:
Wat zijn symptomen van een burn-out?
Een burn-out kan voor verschillende psychische en lichamelijke klachten zorgen. Deze symptomen kunnen per persoon verschillen. Voorbeelden van psychische klachten zijn emotioneel uitgeput voelen, concentratieproblemen, onzekerheid en een somber gevoel. Fysieke klachten van een burn-out kunnen onder andere vermoeidheid, spierpijn, hartkloppingen en slapeloosheid zijn.
Is het mogelijk om een burn-out te voorkomen?
In sommige gevallen is het mogelijk om een burn-out te voorkomen. Wanneer je klachten van stress of overspannenheid herkent, is het belangrijk om maatregelen te nemen. Neem genoeg rustmomentjes, stel grenzen en zorg voor een goede werk-privébalans. Ook kan het helpen om preventief hulp te zoeken.
Kun je volledig herstellen van een burn-out?
Volledig herstellen van een burn-out is mogelijk. Hoe snel het herstel duurt, is echter voor iedereen anders. Volledig herstel kan enkele maanden tot meerdere jaren duren.
Bronnen:
[1] TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem. (z.d.). tno.nl/nl. Via: Tno.nl https://www.tno.nl/nl/newsroom/2023/09/burn-outklachten-jongeren-onderzoek-2022/
[2] NU.nl. (2023, 5 september). Burn-out onder jongeren steeds groter probleem, vooral bij vrouwen. Via: NU.nl.