Telefoonverslaving

Uren scrollen op TikTok of Instagram Reels. Nog even Facebook checken voordat je naar bed gaat en ’s ochtends direct reageren op WhatsAppjes; we maken ons er bijna allemaal wel schuldig aan. We zitten met z’n allen massaal vastgeplakt aan ons telefoonscherm. Het is zelfs zo erg dat sommige mensen een telefoonverslaving hebben. Toch is hier nog nauwelijks professionele hulp voor. Is dit nodig? Of valt het probleem eigenlijk wel mee?

Telefoonverslaving; vooral onder jongeren

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder onze smartphone. Het is natuurlijk hartstikke handig dat we elkaar altijd en overal kunnen bereiken. Maar in sommige gevallen wordt telefoongebruik problematisch. We spreken van een telefoonverslaving wanneer jezelf of je omgeving leidt onder je smartphonegebruik.

Er is nog niet veel aandacht voor de telefoonverslaving. Het is dan ook nog geen officieel erkende aandoening, maar volgens deskundigen moet er wel echt iets mee gedaan worden. Vooral jongeren krijgen ermee te maken. Zij zijn niet meer van hun telefoon af te slaan.

Effecten op lange termijn

Vooral Instagram en TikTok zorgen voor telefoonverslavingen bij jongeren. Deze social media apps tonen foto’s en video’s die constant de interesse van gebruikers wekken. Ze blijven maar door scrollen, op zoek naar het volgende leuke filmpje. Bovendien weten de apps door speciale algoritmes precies wat jij wilt zien, waardoor je eenvoudig verslaafd raakt.

Een tijdje scrollen op Instagram of TikTok is niet heel schadelijk. Echter, op de lange termijn heeft het wel degelijk effect. Zo zien we onder andere dat gebruikers minder goed slapen, minder sociale contacten hebben en een negatief zelfbeeld kunnen ontwikkelen.

Effecten op lange termijn

Professionele hulp voor een telefoonverslaving

Een telefoonverslaving wordt dus nog niet erkend als officiële verslaving. Toch zien verslavingsklinieken dat er steeds vaker mensen binnenkomen met deze verslaving. Ze noemen het dan een gedragsverslaving of spreken van problematisch gedrag.

Volgens deskundigen is er wel degelijk sprake van verslavingssymptomen bij overmatig telefoongebruik. Telefoongebruik kan bijvoorbeeld leiden tot negatieve gevolgen voor jezelf en anderen. Daarnaast heeft het andere effecten zoals liegen, isolatie en een kort lontje hebben. Deze gedragingen zien we ook bij andere verslavingen.

Om een telefoonverslaving aan te pakken, is er nog geen speciale behandeling. Het wordt vaak aangepakt door middel van cognitieve gedragstherapie. Iemand wordt bewust gemaakt van zijn/haar gedrag en leert hoe je beter met de telefoon om kan gaan. Bovendien gaat overmatig telefoongebruik ook vaak gepaard met andere psychische klachten. Mensen zien social media als een soort toevlucht of afleiding.

Wat kun je eraan doen?

We zijn met z’n allen een beetje social media verslaafd. Wat kun je tegen overmatig telefoongebruik doen? De een zegt dat je tijdsloten moet gebruiken, maar deze zijn eenvoudig te omzeilen. Deskundigen willen dat social media beter gereguleerd wordt; zo wordt het probleem bij de kern aangepakt.

Ook ouders moeten zich bewust zijn van het telefoongebruik van hun kinderen. Het kan namelijk een groot effect hebben op hun concentratievermogen. Het is belangrijk om afspraken te maken over de smartphone en hoe je dit gaat reguleren.

Heb jij een verslaving en kan je wel wat hulp gebruiken? Neem contact op en plan een gesprek met een van onze online psychologen:

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Bron: https://www.nu.nl/tech/6300656/telefoonverslaving-vaker-een-probleem-maar-echte-hulp-is-ver-te-zoeken.html

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?