We hebben het op onze blog meerdere malen gehad over de lange wachtlijsten binnen de Nederlandse ggz. Om met deze wachtlijsten om te gaan, zetten steeds meer aanbieders digitale zorg in. Uit een rondgang van de NOS onder ggz-instellingen en brancheorganisaties blijkt dat mensen flink gebruikmaken van deze digitale zorg.
Steeds meer aanbieders van digitale zorg
Tijdens corona werden zorgaanbieders gedwongen om digitaal hulp te verlenen. Het was de enige oplossing toen mensen hun huis niet meer mochten verlaten. Nadat de crisis voorbij was, bleven aanbieders via het internet actief. Online specialistische ggz-aanbieder LMcare zegt dat het aantal dagelijkse online sessies in twee jaar is verdubbeld. Ook laten zorgaanbieders dat het aantal verwijzingen door huisartsen flink toeneemt. [1]
Er wordt dus steeds meer ingezet op digitale zorg. De Nederlandse ggz zegt: “Van de grote aanbieders weten we dat haast iedereen online zorg aanbiedt. Ruim tien aanbieders bieden alleen nog online aan.”
Videobellen met een therapeut wordt dus steeds normaler. Steeds meer organisaties zien het belang van online therapie. Niet alleen biedt het veel voordelen voor cliënten die niet meer wekenlang op een wachtlijst hoeven te staan, maar ook voor zorginstellingen die te maken hebben met grote personeelstekorten.
Wat valt er onder digitale zorg?
Digitale zorg is een verzamelterm voor alle vormen van online hulp door therapeuten of psychologen. Het vindt vaak plaats via videobellen, maar ook chatten, bellen, online vragenlijsten en apps vallen onder digitale zorg.
Digitale zorg kan er op precies dezelfde manier uitzien als fysieke zorg binnen een psychologenpraktijk of ggz-instelling. Alleen nu hoef je de deur niet uit om psychologische hulp te ontvangen.
Voordelen voor cliënt en zorgaanbieders
Helaas kan niet iedereen in Nederland direct de benodigde zorg krijgen. Volgens de NOS staan er zo’n 100.000 mensen op de wachtlijst. Zij moeten weken en soms maanden wachten tot hun behandeling kan beginnen. Zo hoorde Diederik dat hij ergens terecht kon voor zijn angststoornis, maar wel pas over 32 weken. [1] Echter, met digitale therapie kon hij binnen twee weken beginnen.
Digitale zorg biedt zowel voordelen voor de cliënt als de zorgaanbieder. De cliënt hoeft niet meer wekenlang te wachten op de juiste zorg en kan gesprekken voeren vanuit zijn eigen vertrouwde omgeving. Zorgaanbieders hebben flexibele werkuren en kunnen meerdere cliënten vanuit het hele land helpen.
Er is altijd een therapeut beschikbaar
Het fijne aan digitale therapie is dat er vrijwel altijd wel een therapeut beschikbaar is. Bij fysieke zorg ben je gebonden aan beschikbare therapeuten bij jou in de buurt. Bij digitale therapie is dat niet zo. Zo kan Jan de psycholoog jou vanuit de hele andere kant van de wereld te woord staan. Voor cliënten maakt het niet uit waar de therapeut zich bevindt, als zij maar de juiste zorg krijgen.
Veel mensen vragen zich af of de afstand een belemmering is. Toch zien veel cliënten dit niet zo. Een therapeut kan cliënten via de telefoon net zo goed, en soms misschien wel beter, begeleiden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een cliënt via de telefoon te begeleiden bij het onder ogen zien van haar angst.
Digitale zorg als aanvulling
Digitale zorg is een goede aanvulling op fysieke zorg. Soms kan het de fysieke zorg helemaal vervangen, maar dit is niet de norm. De Nederlandse ggz, het Nederlands Instituut van Psychologen en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zijn allemaal voorstander van digitale zorg. Echter, ze noemen één voorwaarde: de cliënt moet het zelf wel willen.
Daarnaast is het in sommige gevallen verstandiger om fysieke zorg te bieden, bijvoorbeeld wanneer iemand suïcidaal is of zichzelf pijn wil doen.
Snel psychologische hulp ontvangen?
Sta je op een wachtlijst bij een ggz-psycholoog? Als je snel hulp wilt ontvangen, kun je terecht bij De Online Psycholoog. Wij vinden dat iedereen goede psychologische hulp verdient wanneer hij/zij het nodig heeft. Onze ruim ervaren psychologen zijn 24/7 beschikbaar en hebben ervaring met angst, depressie, burn-out en meer. Meer weten? Of een afspraak inplannen? Plan nu een gratis kennismaking en stel al je vragen.
Bronnen:
Ersoy, S., Hornstra, M., Ersoy, S., & Hornstra, M. (2025, 2 maart). Beeldbellen met je therapeut gebeurt steeds vaker. NOS. https://nos.nl/artikel/2557933-beeldbellen-met-je-therapeut-gebeurt-steeds-vaker