wanneer EMDR therapie

De vingers van een therapeut volgen, naar tikken op het toetsenbord luisteren en tegelijkertijd aan een ingrijpende gebeurtenis denken. Dit is maar een kleine omschrijving van hoe EMDR therapie er in de praktijk uit kan zien. EMDR therapie, oftewel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, wordt steeds bekender in Nederland. En maar goed ook, want deze vorm van therapie kan heel goed helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen.

Tegenwoordig wordt EMDR niet alleen ingezet bij traumaverwerking, maar ook is er bewijs dat het effectief kan zijn bij de behandeling van andere stoornissen.

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is speciaal ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen mee te verwerken. Volgens deze therapievorm worden traumatische herinneringen op een andere manier verwerkt in je hersenen dan normale herinneringen. Ze blijven als het ware vastzitten in je zenuwstelsel en kunnen daardoor voor vervelende klachten zorgen. EMDR kan helpen om de herinneringen op een goede manier te verwerken waardoor de klachten verminderen.

Wanneer EMDR therapie?

EMDR therapie is in de jaren ‘80 ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen mee te verwerken. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar deze therapievorm. Daaruit is gebleken dat EMDR bij veel meer klachten effectief kan zijn.

Traumaverwerking

Wist je dat ruim 80% van de Nederlanders een trauma meemaakt? En ruim 10% van hen ontwikkelt hierdoor een stoornis. [1] Als je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, is het heel belangrijk dat je dit goed verwerkt. Anders kun je er op latere leeftijd nog veel last van hebben in de vorm van flashbacks, angsten en nachtmerries.

EMDR wordt ingezet bij het verwerken van trauma’s door bijvoorbeeld een verkeersongeval, overlijden, ziekte, mishandeling, seksueel misbruik en meer.

Traumaverwerking

PTSS

Als je een trauma niet goed verwerkt, kunnen er psychische klachten ontstaan. Als deze klachten jaren aanhouden, spreken we van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). EMDR therapie is de eerste behandelmethode bij PTSS en helpt om de gebeurtenis een minder emotionele lading te geven.

Angsten

EMDR wordt tegenwoordig ook ingezet bij de behandeling van angststoornissen. Een angst ontstaat meestal door negatieve ervaringen in het verleden. Heb je bijvoorbeeld een keer een black-out gekregen tijdens een belangrijke presentatie? Dan kan het zijn dat je hierdoor een angst voor spreken in het openbaar hebt gekregen.

Dit is een relatief simpel voorbeeld, maar als je een angststoornis hebt, blijven je hersenen de dreiging van vroeger koppelen aan situaties waar op dit moment geen gevaar is. Met EMDR probeer je de herinnering opnieuw te verwerken zodat je de dreiging los kan koppelen van de situatie.

Fobieën

Wanneer je een fobie hebt, heb je een overmatige angst voor een bepaalde situatie of object ontwikkeld. Vaak ontstaat deze angst zonder duidelijke reden en heb je er zoveel last van dat het je dagelijks leven beïnvloed. Volgens onderzoek kan EMDR effectief zijn bij de behandeling van fobieën als deze zijn ontstaan door een traumatische gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan vliegangst die is ontstaan door hevige turbulentie in een vliegtuig (Doering et al., 2013).

Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld ontstaat vaak door negatieve ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan pestgedrag, het krijgen van kritiek op jonge leeftijd of het telkens weer moeten omgaan met afwijzingen. Deze negatieve ervaringen staan zo in het brein gegrift dat iemand echt gelooft dat hij/zij niet goed genoeg is. EMDR helpt bij het opnieuw verwerken van herinneringen en het vervangen van de negatieve gedachten door positieve overtuigingen.

Andere psychische klachten

Hierboven hebben we beschreven wanneer EMDR therapie effectief kan zijn. EMDR kan helpen bij alle klachten die zijn ontstaan door een negatieve ervaring. Er moet dus altijd een verband zijn tussen de ervaring en de klachten. Hierdoor kan het ook worden ingezet bij de behandeling van chronische pijn, stress en verslavingen.

Andere psychische klachten

Online EMDR therapie volgen

Denk je dat EMDR therapie kan helpen bij het verwerken van jouw trauma? Tegenwoordig kan EMDR ook online plaatsvinden. Het wordt zelfs steeds gebruikelijker om het via het internet te doen. De therapie ziet er precies hetzelfde uit, alleen nu blijf je in je eigen vertrouwde omgeving. Je voelt je sneller op je gemak en durft je hierdoor volledig te geven.

Heb je vragen over EMDR therapie? Stel ze gerust via onderstaand contactformulier of plan een gratis kennismaking aan. We geven graag antwoord op al je vragen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veelgestelde vragen over wanneer EMDR therapie:

    Is EMDR therapie geschikt voor kinderen?

    Ja, EMDR therapie is ook geschikt voor kinderen. Het wordt vaak ingezet bij kinderen en jongeren die een traumatische gebeurtenis, zoals het verlies van een dierbare, een heftig ongeluk of misbruik hebben meegemaakt.

    Kan EMDR helpen bij stress of burn-out?

    Als de stress-klachten veroorzaakt worden door trauma’s die niet goed zijn verwerkt, kan EMDR helpen om deze te verminderen. Stress is een veelvoorkomend symptoom van PTSS. Dit kan leiden tot een burn-out.

    Hoeveel EMDR sessies heb ik nodig?

    EMDR therapie is in de meeste gevallen een kortdurende therapie. Wanneer het gaat om een enkelvoudig trauma (een trauma dat is ontstaan uit een eenmalige gebeurtenis) kun je al na 1 tot 3 sessies verbetering zien. Wanneer het gaat om een meervoudig trauma zijn er vaak meerdere sessies nodig.

     

    Bronnen:

    [1] Universiteit van Amsterdam. (2023, 16 augustus). Betere zorg voor studenten die een traumatische gebeurtenis meemaken. https://www.uva.nl/content/nieuws/nieuwsberichten/2023/08/miranda-olff-onderzoekt-hoe-studenten-met-trauma-beter-geholpen-kunnen-worden.html

    Doering, Stephan & Ohlmeier, Marie-Christin & Jongh, Ad & Hofmann, Arne & Bisping, Vanessa. (2013). Efficacy of a trauma-focused treatment approach for dental phobia: A randomized clinical trial. European journal of oral sciences. 121. 584-93. 10.1111/eos.12090.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?