Welke soorten burn-out zijn er?

Veel mensen denken dat een burn-out ontstaat door te veel druk op het werk, maar wist je dat er nog veel meer oorzaken zijn? Er zijn verschillende soorten burn-out en deze uiten zich bij ieder persoon anders. De een kan bijvoorbeeld het huishouden nog wel doen wanneer hij/zij een burn-out heeft, terwijl de ander dit niet kan. Wij leggen uit welke soorten burn-out er zijn en hoe je deze kunt herkennen.

Welke soorten burn-out zijn er?

De symptomen van een burn-out zijn voor iedereen anders. Dit komt doordat ieder persoon op een andere manier reageert op stress. De een kan bijvoorbeeld heel goed omgaan met druk op het werk terwijl de ander sneller uitgeput is.

Daarnaast onderscheiden we verschillende soorten burn-out, waaronder een fysieke, mentale en sociale burn-out. Iemand kan zich bijvoorbeeld fysiek burned-out voelen, terwijl dit op sociaal gebied niet zo is. Bovendien kunnen de soorten burn-out in elkaar overlopen, maar het is ook mogelijk dat je alle soorten tegelijkertijd ervaart.

Fysieke burn-out

We spreken van een fysieke burn-out wanneer iemand fysiek uitgeput is. Dit uit zich bijvoorbeeld in lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, mindere concentratie, hoofdpijn en spierpijn. Alles lijkt veel energie te kosten en hierdoor kan iemand in het dagelijks leven niet meer optimaal functioneren. Een fysieke burn-out ontstaat doordat het stresshormoon cortisol constant in het lichaam aanwezig is. Hierdoor kan je niet meer ontspannen en ontstaan er fysieke klachten.  

Fysieke burn-out

Emotionele burn-out

Een emotionele burn-out treedt op wanneer iemand emotioneel uitgeput is. Hiermee bedoelen we dat stress een grote invloed heeft op iemands emotionele welzijn. Je voelt je vermoeid, lusteloos en bent extra prikkelbaar.

Onderzoek heeft uitgewezen dat emotionele uitputting in verband staat met andere symptomen van een burn-out, zoals het vermijden van sociale situaties. [1]

Emotionele burn-out

Sociale burn-out

Dan hebben we ook nog een sociale burn-out. Een burn-out wordt gekenmerkt door verschillende symptomen, waaronder isolatie. Iemand raakt uitgeput door sociale interacties en vindt het lastig om relaties te onderhouden. Vaak komt dit doordat diegene bezig is met de verwachtingen van anderen. Hierdoor vermijdt iemand sociale reacties en raakt hij/zij geïsoleerd.

Sociale burn-out

Hulp zoeken bij beginnende klachten

Herken jij een aantal signalen van een fysieke, mentale of sociale burn-out? Aangezien de soorten burn-out eenvoudig in elkaar over kunnen lopen, en klachten snel kunnen verergeren, is het belangrijk om vroegtijdig actie te ondernemen. Bespreek jouw klachten met je werkgever en neem rust. 

Zoek je hulp van een psycholoog? Onze burn-out psychologen bieden een effectieve behandeling. Je leert beter omgaan met stress en krijgt praktische tips voor het aangeven van je grenzen. En het allerbelangrijkst: de psycholoog helpt je bij een snel herstel. Plan nu een gratis kennismaking.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over burn-out:

    Wanneer heb ik een burn-out?

    Een burn-out herken je aan psychische en lichamelijke symptomen, zoals vermoeidheid, prikkelbaar, uitgeput gevoel, onzekerheid, hartkloppingen en slapeloosheid. Kom er hier achter hoe je een burn-out herkent

    Kan een burn-out voor lichamelijke klachten zorgen?

    Een burn-out zorgt voor psychische en lichamelijke klachten. Een aantal lichamelijke symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, buikpijn, hartkloppingen, slapeloosheid en misselijkheid.

    Kan een burn-out vanzelf overgaan?

    Een burn-out gaat in de meeste gevallen niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om de juiste hulp te zoeken wanneer je symptomen herkent. Praat erover met vrienden of familie, stap naar de bedrijfsarts of neem contact op met een van onze psychologen.

     

    Bronnen:

    [1] https://www.depsycholoog.nl/emotionele-uitputting/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?