knuffelen is goed voor de gezondheid

Iedereen heeft wel eens een behoefte aan een knuffel. Na een knuffel van je partner, moeder of vriend voel je je vaak een stukje beter. Dit is nu zelfs wetenschappelijk bewezen. Studies hebben aangetoond dat knuffelen goed is voor de gezondheid. En het geeft je zelfvertrouwen ook nog eens een boost. Wil je weten hoe dat precies zit? Onze online psychologen leggen het je uit.

Waarom is knuffelen gezond?

Weet je nog toen we tijdens de Corona-lockdowns niemand mochten knuffelen? Dit vonden we niet alleen heel moeilijk, maar het voelde ook erg vreemd. Mensen zijn sociale dieren en hebben behoefte aan fysiek contact. Aanraking is dan ook erg belangrijk voor de mens. Het heeft zelfs een grote invloed op de ontwikkeling van de hersenen.

Een kleine aanraking vermindert stress en zorgt voor kalmte. Bovendien werkt het ook goed voor je geestelijke gezondheid en draagt het bij aan een goede werking van het afweersysteem.

Bij knuffelen komt het gelukshormoon vrij

Wanneer je knuffelt worden er twee hormonen in werking gezet: namelijk oxytocine en dopamine. Dit worden ook wel knuffelhormonen genoemd. Dopamine zorgt voor het geluksgevoel dat je ervaart tijdens het knuffelen. Maar oxytocine is misschien wel belangrijker. Dit hormoon bepaalt onze gemoedstoestand, de intimiteit en de sterkte van onderlinge banden.

Deze twee knuffelhormonen spelen een rol bij hoe we ons voelen. Er is gebleken dat personen die regelmatig knuffelen zich gezonder en zelfverzekerder voelen. En dit op alle leeftijden: jong en oud.

Bij knuffelen komt het gelukshormoon vrij

Waarom voel je je zelfverzekerder door knuffels?

Knuffelen is goed voor de gezondheid, maar het kan je ook zelfverzekerder laten voelen. Dit komt omdat een knuffel zorgt voor veiligheid, vertrouwen en verbinding. Of het nu je collega, partner of buurvrouw is; wanneer je iemand knuffelt, is dit vaak een teken van een goede relatie. Het draagt bij aan een vertrouwensband. En dit is goed voor je zelfvertrouwen.

Het geeft een positief signaal naar je hersenen

Een aanraking van iemand anders is niet hetzelfde als jezelf aanraken. Wanneer iemand jou aanraakt, geeft dit een signaal af naar je hersenen. Wanneer je jezelf aanraakt of knuffelt, krijgen jouw hersenen geen signaal. Het werkt eigenlijk hetzelfde als kietelen. Probeer jezelf maar eens te kietelen. Dit werkt ook niet. Er wordt geen signaal afgegeven naar je hersenen.

Wanneer een ander jou aanraakt, kun je deze prikkel niet negeren. En dit leidt tot een gevoelsreactie. In de meeste gevallen is het een positief gevoel. Maar wanneer iemand jou knuffelt en je dit liever niet wilt, kan er ook een negatief gevoel ontstaan.

Een knuffel kan wonderen doen

Een knuffel is een teken van vertrouwen en lokt in de meeste gevallen een positieve gevoelsreactie uit. Bij mensen met angsten of depressieve klachten kan een omhelzing meer zelfvertrouwen creëren. Maar ook bij ouderen zijn de effecten van een aanraking positief. Een knuffel kan dus echt wonderen doen.

    Vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan:

     

    Veel gestelde vragen over knuffelen:

    Wat doe je als iemand niet van knuffelen houdt?

    Er zijn nou eenmaal mensen die niet graag knuffelen. Zie dit echter niet als een afwijzing. Sommige mensen hebben behoefte aan minder aanrakingen dan andere mensen. Praat hierover met diegene. Het kan ook zo zijn dat hij/zij niet goed in zijn/haar vel zit en hierdoor niet veel wilt knuffelen.

    Wat als mijn kind niet wil knuffelen?

    Als jouw kind niet wilt knuffelen, is het belangrijk om hem/haar ruimte te geven. Je kind zal vanzelf toenadering zoeken als hij/zij hier behoefte aan heeft. Maar deze toenadering hoeft niet altijd in de vorm van een knuffel te komen. Het kan ook iets heel anders zijn, zoals een gesprek. En onthoud dat kinderen verschillende fases doorlopen. Als hij/zij nu even niet wilt knuffelen, betekent dit niet dat dit altijd zo gaat zijn. 

     

    Bronnen:

    Beijn, C. (2023, 23 januari). Waarom knuffelen goed is voor je zelfvertrouwen én gezondheid. Via: AD.nl.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?